Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Filistin'de 3'ncü intifada sesleri

        İsrailli askeri uzmanların, Filistin'de yakında yeni bir intifada dalgasının baş gösterebileceği konusunda Başbakan Binyamin Netanyahu'yu uyarmalarının ardından, Filstinli uzmanlardan da benzer açıklamalar geldi.

        Filistinli uzmanlar, İsrail'in Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te inşa ettiği Yahudi yerleşimleri, Kudüs'ü "Yahudileştirme faaliyetleri" ve İsrail ordusunun ihlallerinin, yakında yeni bir intifadayı tetikleyebileceği uyarısında bulundu.

        ARAP BAHARI'NIN ETKİSİ

        Filistinli yazar Mustafa İbrahim, İsrail ordusunun Gazze, Batı Şeria ve Kudüs'te her gün tanık olunan baskıları nedeniyle 3'ncü intifada için şartların mevcut olduğunu belirtti. Ortadoğu barış müzakerelerinin tıkandığı bir dönemde, Yahudi yerleşimcilerin, Filistinlilere yönelik saldırganlıklarının yeni bir intifadaya yol açabileceğinin altını çizen İbrahim, "Filistin topraklarında İsraillilerin bulunması, özgürlük mücadelesi için yeterli. Ancak 'Arap Baharı'nın yaşandığı bir dönemde İsrail ordusunun Filistinlilere yönelik muamelesi, 3'ncü intifadayı daha da hızlandıracak" diye konuştu.

        İSRAİLLİ UZMANLAR ENDİŞELİ

        Filistinli siyasi analist Hani Habib de İsrailli askeri uzmanların, mevcut siyasi şartlar karşısında Yahudi yerleşimlerinin durdurulması yönünde Başbakan Netanyahu'ya verdikleri tavsiyenin, yeni bir intifada ihtimalinden duyulan endişeyi yansıttığını belirtti.

        Yeni intifadanın herhangi bir siyasi programa tabi olmaksızın halk adına yapılacağı tahmininde bulunan Habib, Filistinli gruplar arasındaki yakınlaşmanın da intifada sürecini kolaylaştıracağı görüşünü dile getirdi.

        Filistinli yazar Talal Avkel de Ortadoğu ve Kuzey Afrika'yı saran "Arap Baharı" adlı değişim rüzgarına atıfla Filistinlilerin de kendi baharlarını yaşamak için harekete geçebileceklerini belirtti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ