Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Maliki'den iç savaş uyarısı

        HABERTÜRK GAZETE

        Irak’ta Başbakan Maliki karşıtlarıyla ordu güçleri arasında şiddetli çatışmalara sahne olan Süleymanbeg kasabasının kontrolü muhaliflerin eline geçti.

        Irak’ta Şii Başbakan Nuri el Maliki’nin politikalarını protesto eden Sünni göstericilere ordu güçlerinin müdahalesi sonucu onlarca kişinin öldüğü Süleymanbeg kasabasında merkezi yönetimin kontrolü kaybettiği belirtildi. Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada silahlı bir grubun, kasabadaki polis karakolu ve diğer devlet dairelerinin kontrolünü ele geçirdiği kaydedildi.

        HAYALET ŞEHİR

        Salı günü Havice’de başlayan olayların yayılmasıyla kısa sürede savaş alanına dönen Süleymanbeg, sivillerin bir bölümünün başka kasabalara kaçması nedeniyle hayalet şehre döndü. Bu arada merkezi yönetime bağlı güvenlik güçleri, silahlı aşiret mensuplarının Süleymanbeg’dekilere benzer olayların yaşanmaması için kontrol noktaları kurmasının ardından Ramadi kentinden ayrıldı.

        Kürdistan Ulusal İttifakı, orduyla Sünni göstericiler arasındaki çatışmalarda taraf olmayacaklarını duyurdu.

        MALİKİ'DEN İÇ SAVAŞ UYARISI

        Irak Başbakanı Nuri el Maliki, aşiretlere, din adamlarına ve düşünürlere seslenerek “Terörü yaymak ve fitne ateşini yakmak isteyenlere karşı sessiz kalmayın. Ülkemizi daha önce içine düşmüş olduğu iç savaş dönemine yeniden sürüklemeyelim” dedi. Maliki, devlet televizyonunda yayınlanan konuşmasında, halkının güven ve refah içerisinde yaşayabileceği onurlu bir Irak istediğini söylerken, anlaşmazlıkların katliam ve şiddet olaylarıyla değil, kardeşlik, diyalog ve karşılıklı anlayış yoluyla çözüleceğini vurguladı. Maliki, “Fitne ateşi herkesi yakar. Fitneyi yok etmenin yolu diyalogdan geçer” ifadesini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ