Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Yıkılmayan ev kalmadı!

        HT GAZETE / DIŞ HABERLER

        Haiyan tayfununun saatte 300 kilometreye ulaşan hızıyla 10 binden fazla kişinin ölümüne yol açtığı Filipinler’de açlık ve salgın hastalık alarmı verildi. Denizde ve caddelerde binlerce cesedin bulunduğu ülkede, ordu havadan yiyecek yardımı atıyor. Leyte Adası’nda yıkılmayan ev yok.

        Hızı saatte 300 kilometreyi aşan Haiyan tayfununda 10 binden fazla kişiyi kurban veren Filipinler’de geride kalanlar hayatta kalma mücadelesi veriyor. Özellikle Leyte Adası’ndaki Tacloban kentine çok zor şartlar altında yardım ulaştırılmaya çalışılıyor. Yardım görevlileri, 2004 yılında Güney Asya’yı etkileyen büyük tsunami felaketine benzeyen görüntülerde hâlâ cesetlere ulaştıklarını ve birçoğunun da denize sürüklenmiş olduğunu düşündüklerini belirtti.

        HER YER CESET

        Tacloban’da sokaklar ceset dolarken, bisikletlerine binen ve bölgede tur atan çocukların da cesetlerin yanından geçtikleri görülüyor. Sağlık görevlileri, tüm cesetlere ulaşılamadığı için yakında salgın hastalıkların başgöstermesinden endişe duyuyor. Süper tayfun, Leyte Adası dışında Samar Adaları’nı da dağıttı. Yetkililer Leyte Adası’nda yıkılmayan ya da hasar görmeyen ev kalmadığını duyurdu. Çok sayıda okul ve ev denize sürüklenirken, Tacloban kentindeki havalimanı da kullanılamaz hale geldi.

        ULUSAL FELAKET HALİ İLAN EDİLDİ

        Filipinler Cumhurbaşkanı Benigno Aquino, ülkede meydana gelen ve 10 bin kişinin hayatını kaybettiği tayfun sonrasında “ulusal felaket hali” ilan etti.

        Filipinler Cumhurbaşkanı Aquino, ülkede meydana gelen felaket sonrasında devlet televizyonundan ulusa seslendi. Haiyan tayfunundan etkilenen bölgelere yardım hizmetlerinin daha hızlı ulaştırılabilmesi için bugün itibariyle ülkede ulusal felaket hali ilan edildiğini duyuran Aquino, bu kararı ayrıca gerekli malzemelerin stoklanması ve yüksek fiyattan satılmasının önüne geçilmesi amacıyla aldıklarını belirtti. Aquino konuşmasında, hükümetin, ülkedeki onarım hizmetleri için 18,7 milyar Peso (yaklaşık 433 milyon dolar) ayırdığını söyleyerek, hükümetin tayfundan en çok etkilenen Samar ve Leyte eyaletlerine yapılan yardım çalışmalarını da arttırmaya odaklandığını belirtti. Filipinler Cumhurbaşkanı ayrıca sahil kenti Tacloban’da yağmalamanın engellenmesi için yüzlerce asker konuşlandırıldığını ifade etti.Filipinler’de Cuma günü etkisini gösteren Haiyan tayfunu, ülkede 10 bin kişinin hayatını kaybetmesine, yüz binlerce kişinin evsiz kalmasında ve 4 milyon kişinin gıda, barınak ve temiz su yardımına muhtaç kalmasına sebep olmuştu. En kuvvetli tayfunlar arasında yer edinen Haiyan’ın, geçtiği yerlerde yoluna çıkan yapıların yaklaşık yüzde 70 ila 80’ini yerle bir ettiği ve ülkeye zararının 3 milyar Peso’dan (69 milyon dolar) fazla olduğu tahmin ediliyor.

        RESMİ BİLANÇO

        Leyte Adası: 10 binden fazla ölü ve bilinmeyen sayıda kayıp. Sokaklar cesetlerle kaplı. Sel sularında hâlâ cesetler bulunuyor.

        Samar Adası: 400 ölü, 2 bin kayıp

        Doğu Samar: 135 ölü

        Cebu: 58 ölü

        Iloilo: 48 ölü

        Capiz: 24 ölü, 1 kayıp

        Aklan: 5 ölü

        Antique: 4 ölü, 8 kayıp

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ