Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Rus askerleri Sivastopol'da bir havaalanını işgal etti. Kırım'a giden Türk uçağı, karışıklık nedeniyle İstanbul'a geri döndü.
        1

        Ukrayna İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Rus askerilerinin Sivastopol'daki uluslararası bir havaalanını ablukaya aldığı ve kontrolü ele geçirdikleri belirtildi.

        2

        İçişleri Bakanı Arsen Avakov facebook sayfasından yaptığı açıklamada Kırım'da uluslararası havalanının Rus askeri birlikleri tarafından işgal edildiğini belirterek "askeri istila ve işgal" ifadelerine yerdi.

        3

        İnterfax haber ajansı, onlarca silahlı kişinin sabah erken saatlerde plakası olmayan üç askeri kamyonla Akmescit Havaalanı'na geldiğini duyurdu.

        4

        Görgü tanıkları, silahlı kişilerin dün parlamento ve başbakanlık binalarını işgal edenlerinkine benzer üniformalar giydiğini söyledi. Silahlı kişilerin, havaalanının önce iç hatlar terminalini, sonra da dış hatlar terminalini kuşattığı belirtildi.

        5

        Saat 01.30 sıralarında kamuflajlı ve silahlı 119 askerin birkaç kamyonla havaalanı binasına girerek, oradaki restorana yerleştiğini vurgulayan Ukrayna İçişleri Bakanı Avakov, söz konusu kişilerin Rusya silahlı kuvvetlerine ait olduklarını gizlemediğini aktardı.

        6

        İşgalci kişilerin havaalanının çalışmasına karışmadan gözetleme yaptığını belirten Avakov, tedbirlerini artıran Ukrayna iç kuvvetler ve emniyet birimlerinin, düzenli askeri güçlere karşı direnmesinin mümkün olmayacağına dikkati çekti.

        7

        Avakov, "Bu olanları silahlı bir işgal olarak değerlendiriyorum. Tüm uluslararası anlaşmalar ve normlara aykırı. Bu, egemen bir devletin topraklarında kan dökülmesine doğrudan silahlı provokasyondur. Şu anda herhangi bir silahlı çatışma yokken, diplomatlar konuşmalı" değerlendirmesinde bulundu.

        8

        Öte yandan Rusya'nın resmi haber ajansı Ria Novosti'ye açıklamada bulunan bir havaalanı yetkilisi haberlerin gerçeği yansıtmadığını, uçakların normal şekilde iniş-kalkış yaptıklarını ve havaalanında hiçbir problem olmadığını belirtti.

        9

        Bu açıklamaya rağmen, Atlasjet Havayolları'nın İstanbul-Simferepol seferini gerçekleştirecek uçağı, Kırım'daki karışıklık sebebiyle geri döndü.

        10

        Atlasjet Havayolları'nın İstanbul-Simferepol seferini gerçekleştirecek Airbus A320 tipi uçağı, Karadeniz üzerindeyken karışıklığın sürmesi sebebiyle İstanbul'a geri döndü.

        11

        Reuters'ın haberine göre, Ukrayna sınır savunma görevlileri 10'dan fazla Rus askeri helikopterinin Ukrayna hava sahasını ihlal ederek Kırım üzerinde uçuş yaptığını belirtti.

        12

        Ayrıca Rusya'nın Karadeniz filosunun bir bölümünün bulunduğu Sivastopol kentinde Rus askerlerinin Ukrayna sınır koruma görevlilerinin geçişine izin vermedikleri belirtildi.