Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Rasmussen'den Bosna Hersek ziyareti,NATO Genel Sekreteri Rasmussen'den Bosna Hersek ziyareti,NATO'dan Bosna Hersek'e destek

        NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, sel felaketinin yaşandığı Bosna Hersek'i ziyaretinde, " AB ve NATO Balkan bölgesinin zor anlarında yanında olacak, sizin istikrar ve geleceğiniz bizim için önemli" dedi.

        Rasmussen, Bosna Hersek Üçlü Devlet Konseyi Başkanlığı Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Hırvat Üyesi Jelyko Komşiç ve Sırp Üyesi Neboyşa Radmanoviç ile Saraybosna'daki Devlet Başkanlığı binasında basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

        Rasmussen, burada yaptığı açıklamada, son 120 yıldır görülmeyen yoğun yağışların ardından Balkan bölgesinde etkili olan sellerle ilgili, NATO müttefiklerinin Bosna Hersek ve bölge ülkelerinin ihtiyaçlarına karşılık verdiğini söyledi.

        NATO üyesi ülkelerin Bosna Hersek ve Sırbistan'a helikopter ve insanı yardımlar gönderdiğini ifade eden Rasmussen, "Avrupa Birliği ve NATO, Balkan bölgesinin zor anlarında yanındadır. Sizin istikrar ve geleceğiniz bizim için önemli. Bosna Hersek'te, savaştan kalan patlatılmamış mayınların, sellerin ardından meydana gelen heyelanlarda yer değiştirmesi büyük sorun teşkil ediyor. Bu konuya disiplinli ve etkili bir şekilde yaklaşmalıyız" şeklinde konuştu.

        Bosna Hersek'teki mayın sorununu çözmek için, NATO kapsamında bulunan koordinasyon mekanizmasını kullanacaklarını dile getiren Rasmussen, alınan yardım talepleri doğrultusunda da ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını vurguladı.

        Rasmussen, ayrıca Bosna Hersek'in NATO'ya üyeliği için şart koşulan, askeri mülk sorununun bugüne kadar çözülmemesinden dolayı da hayal kırıklığına uğradığını ifade eden Rasmussen, "Bu teknik bir sorun olmasına rağmen, iş birliği ve isteksizlik yüzünden, büyük bir soruna dönüştü. Bu yüzden halk da hayal kırıklığına uğradı, çünkü askeri mülk sorunu çözülmeden NATO yolunda ilerlemek imkansız. Taşınmaz askeri mülk probleminin çözülmesi Bosna Hersek'in bütün bir devlet olması için bir imkan" diye konuştu.

        Bosna Hersek vatandaşlarının ülkeyi ilerletecek siyasi liderlere ihtiyacı olduğunu vurgulayan Rasmussen, Ekim ayında yapılacak olan genel seçimlerin Bosna Hersek'i NATO yolunda ilerletecek bir şekilde sonuçlanacağını umduğunu ifade etti.

        MAYIN ARAZİLERİ SORUNUNU ÇÖZMEK İÇİN JAPONYA'DA YARDIM EDECEK

        Bosna Hersek Üçlü Devlet Konseyi Başkanlığı Başkanı Bakir İzzetbegoviç ise mayın arazilerinin, heyelanlar yüzünden bazı bölgelerde tamamen yer değiştirdiğini söyledi.

        Bu sorunun asıl boyutlarının suların tamamen çekilmesiyle ortaya çıkacağını belirten İzzetbegoviç, sözlerine şöyle devam etti:

        "Mayın arazileriyle yaşadığımız problemi dün Japonya'nın Saraybosna Büyükelçisi ile konuştum. Büyükelçi bize yardım edeceklerini, mayın arazileri sorununa özel ilgi göstereceklerini söyledi. Bildiğiniz üzere Rasmussen, NATO'daki görev süresi boyunca Bosna Hersek'e bir çok yardım ve destekte bulundu, bunun için çok teşekkür ediyoruz. Yaptığımız toplantıda, seçimler sonrasında NATO yolundaki engellerimize daha fazla konsantre olacağımızı konuştuk. AB ve NATO yolunda çok ilerleme kaydetmesek de, Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleri bir çok alanda gelişti. Bunu da, son günlerde yaşanan felakette hepimiz gördük. Şu anda bizim için en büyük sorun, sellerde hayatını kaybeden hayvan cesetleri. Bu cesetlerin imha edilmesiyle ilgili de Bosna Hersek NATO'dan yardım isteyecek."

        NATO Genel Sekreteri Rasmussen'in, temasları kapsamında bugün ayrıca Bosna Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı Vyekoslav Bevanda ile de görüşmesi bekleniyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ