'Karıncanın Su İçtiği' Fransızca'da
Fransız Lire Dergisi, Yaşar Kemal'in bir 'mit' olduğunu yazdı
Tüm eserleri Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan Yaşar Kemal’in 'Bir Ada Hikâyesi' dörtlemesinin ikinci kitabı 'Karıncanın Su İçtiği', Fransızca’ya çevrildi. 'La Tempête des Gazelles' adıyla Fransızca’ya çevrilen kitap, Gallimard tarafından yayımlandı.
Ünlü Fransız edebiyat dergisi Lire, son sayısında (Aralık 2010) kitabın Fransızca yayımlanması nedeniyle Yaşar Kemal’e geniş yer verdi. Andre Clavel’in kaleme aldığı yazı, büyük ustanın evrenselliğini bir kez daha dile getiriyor ve Yaşar Kemal için şu satırlara yer veriyor:
'HEM HOMEROS HEM ROBIN HOOD'
"Bugün 87 yaşında, Türkiye’nin düşlerini ve yaralarını temsil eden, başlı başına bir mit. Yaşar Kemal mi? Hem bir Homeros hem de bir Robin Hood, destanların yılmaz atı üstünde yalaz efsaneleri mahmuzlayan yorulmaz bir halk kahramanı. 'La Tempête des Gazelles'le Yaşar Kemal baş döndürücü bir romana, öfkeyle merhametin, kanla balın, tarihin barbarlığıyla kuşların şarkısının, savaşın cehennemiyle Akdeniz kıyılarının büyüsünün birbirine karıştığı, toprak üstüne yazılmış bir operaya imza atıyor."
'Bir Ada Hikâyesi' dörtlemesi, savaşlardan, kırımlardan, sürgünlerden arta kalan insanların Yunanistan’a gönderilen Rumların boşalttığı bir adada yeni bir yaşam kurma çabalarını konu alıyor. Dörtlemenin ikinci kitabı 'Karıncanın Su İçtiği', beklemenin ve sabrın anlatıldığı bir roman.