KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Microsoft

1970'lerde Bill Gates ve Paul Allen adlı iki genç kişisel bilgisayarların geleceğe açılan bir kapı olduğunu gördü.
1975'te Gates ve Allen Microsoft adında bir ortaklık kurdu. Yeni başlayan çoğu şirkette olduğu gibi Microsoft da işe küçük atılımlarla başladı. İleride her masaüstünde ve her evde bir bilgisayar olacağını öngörüyorlardı.

MS-DOS'un doğuşu

Haziran 1980'de IBM, "Chess" kod adlı bir proje için Microsoft ile temas kurdu. Bunun üzerine Microsoft, bilgisayar donanımını yöneten veya çalıştıran ve bilgisayar donanımı ile sözcük işlemci gibi programlar arasındaki boşluğu kapatan bir yazılıma, yeni bir işletim sistemine odaklandı.şletim sistemi, bilgisayar programlarının çalışması için bir temel oluşturacaktı. Bu yeni işletim sistemlerine "MS-DOS" adını verdiler. MS-DOS çok etkili olmuştu, ancak çoğu insan için anlaşılması oldukça zordu. İşletim sistemi geliştirmenin daha iyi bir yöntemi olmalıydı.

Windows 1.0 ve Windows adının ortaya çıkışı

Microsoft ,yeni bir işletim sisteminin ilk sürümü üzerinde çalışmaya başladı. Projenin kod adı Arabirim Yöneticisi'ydi ve piyasaya çıktından sonra da bu adın kullanılması düşünülüyordu, ancak daha sonra Windows'un kullanılmasına karar verildi, çünkü bu ad yeni sistemin temel bir özelliği olan kutular ve bilgisayar "pencereleri" için çok uygundu. İlk açıklamadan iki yıl sonra, 20 Kasım 1985'te Microsoft, Windows 1.0'u piyasaya sürdü. Artık MS-DOS komutları yazmak yerine, bir fareyi hareket ettirerek ve tıklatarak ekranlar ya da "pencereler" arasında gitmek istediğiniz yere ulaşabiliyordunuz. Windows 1.0 MS-DOS dosya yönetimi, Paint, Windows Writer, Not Defteri, Hesap Makinesi ve günlük faaliyetlerinizi yönetmenize yardım eden takvim, kart dosyası ve saat gibi çeşitli programlarla piyasa sürüldü.

Windows 2.0–2.11 ve Daha çok pencere, daha fazla hız

9 Aralık 1987'de Microsoft, masaüstü simgeleri ve genişletilmiş belleği olan Windows 2.0'ı yayımladı. Geliştirilmiş grafik desteğiyle pencereler üst üste gelebiliyordu, ekran düzeni kontrol edilebiliyor ve çalışmayı hızlandıran klavye kısayolları kullanılabiliyordu. Bazı yazılım geliştiricileri, bu sürüm için ilk Windows tabanlı programlarını geliştirdi. 1988'de Microsoft satışlara göre dünyanın en büyük kişisel bilgisayar yazılım firması haline geldi. Bilgisayarlar, ofis çalışanları için günlük hayatlarının bir parçası haline gelmeye başlamıştı.

Windows 3.0 ile grafiklerin ortaya çıkışı

22 Mayıs 1990 tarihinde, Microsoft tarafından Windows 3.0'ın ve hemen ardından, 1992 yılında, Windows 3.1'in tanıtımı yapıldı. İlk iki yıl bu iki sürüm toplam 10 milyon kopya satarak o güne kadar en çok kullanılan Windows işletim sistemi oldular. Bu başarı, Microsoft'un planlarını gözden geçirmesine neden oldu. Sanal Bellek görsel grafikleri geliştirdi. 1990'da Windows, daha sonra yayımlanacak sürümlerine benzemeye başladı. Artık Windows daha iyi bir performansa, 16 renkli gelişmiş grafiklere ve simgelere sahipti.  Windows, büyük kutularda uzun kullanma kılavuzlarıyla satılan disketlerle yükleniyordu. Windows 3.0'ın popülerliği yeni Windows yazılım geliştirme setinin (SDK) yayımlanmasıyla arttı; bu set yazılım geliştiricilerinin program geliştirmeye daha fazla, cihaz sürücüleri geliştirmeye daha az odaklanmasını sağlıyordu. Windows, evlerde ve ofislerde daha çok kullanılmaya başladı ve artık Solitaire, Hearts ve Mayın Tarlası gibi oyunlar da içeriyordu.

Windows NT

Windows NT 27 Temmuz 1993'te piyasaya sürüldüğünde, Microsoft önemli bir dönemece ulaşmış oluyordu: 1980'lerin sonunda başlayan sıfırdan gelişmiş yeni bir işletim sistemi oluşturma projesi. Bill Gates, "Windows NT, şirketlerin işyerinde bilgisayar gereksinimleri için kullandıkları çözümlere yönelik temel bir değişimi temsil ediyor" diyordu. Windows 3.1'in aksine Windows NT 3.1 32 bit işletim sistemiydi, böylece en son teknoloji ürünü mühendislik ve bilim programlarını destekleyen stratejik bir iş platformu haline geliyordu.

Windows 95- Kişisel bilgisayarların devri başlıyor

24 Ağustos 1995'te Microsoft, Windows 95'i piyasaya sürdü ve bu işletim sistemi ilk beş haftada 7 milyon kopya sattı. Bu, Microsoft'un çıkışıyla ilgili en çok reklam yaptığı işletim sistemiydi. Bu devir faks/modemler, e-posta, yeni çevrimiçi dünya ve baş döndürücü multimedya oyunlarıyla eğitim amaçlı yazılımlar devriydi. Windows 95 , Başlat menüsü, görev çubuğu ve her pencerede simge durumuna küçültme, ekranı kaplama ve kapatma düğmelerinin yer aldığı ilk işletim sistemiydi. 1995 yazında, Internet Explorer'ın ilk sürümü yayımlandı. Tarayıcı, World Wide Web'de alan kapmak için yarışanları bir araya getirdi.

Windows 98

25 Haziran 1998'de yayımlanan Windows 98, tüketiciler için özel olarak tasarlanan ilk Windows sürümüydü.
Bilgisayarlar iş yerlerinde ve evlerde yaygınlaştı, çevrimiçi olabileceğiniz Internet kafelerse çoğalmaya başladı. Windows 98, "Daha iyi çalışan, daha rahat kullanılan" bir işletim sistemi olarak tarif ediliyordu.

Windows Me

Evde kullanım için tasarlanan Windows Me, önceki sürümlerle karşılaştırıldığında sayısız müzik, video ve ev ağı özellikleri ve güvenilirlik üzerine geliştirmeler sunuyordu. İlk kez boy gösterenler: Kişisel bilgisayarınızın
yazılım yapılandırmasını sorunun oluştuğu zamanın öncesine ayarlayan Sistem Geri Yükleme. Movie Maker,
kullanıcıların dijital olarak ev videoları düzenlemesini, kaydetmesini ve paylaşmasını sağlıyordu. Microsoft Windows Media Player 7 teknolojisiyle, dijital medya bulunabiliyor, düzenlenebiliyor ve yürütülebiliyordu.

Windows 2000 Professional

Windows NT Workstation 4.0'a yönelik bir yükseltmenin çok ötesinde olan Windows 2000 Professional, iş için
kullanılan tüm masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda Windows 95, Windows 98 ve Windows NT Workstation 4.0'ın yerini almak üzere tasarlanmıştı.

Windows XP

25 Ekim 2001'de, kullanışlılığı ve Yardım ve Destek hizmetlerini temel alan yeniden tasarlanmış bir görünümle
Windows XP piyasaya sürüldü. 25 dilde sunulmuştu. 1970'lerin ortalarından Windows XP'nin yayımlanmasına kadar dünya çapında yaklaşık 1 milyar kişisel bilgisayar satıldı. Windows XP, sonraki yıllarda Microsoft'un en çok satan ürünlerinden biri olacaktı. Hem hızlı, hem de sağlamdı. Başlat menüsü, görev çubuğu ve Denetim Masası'nı kullanmak daha kolay hale gelmişti. Bilgisayar virüsleri ve korsanları daha bilinir hale gelmiş, ancak güvenlik güncellemeleri bunların neden olduğu korkuları azaltmıştı. Kullanıcılar, şüpheli ek ve virüsler hakkındaki uyarıları anlamaya başlamıştı. Yardım ve Destek'e daha çok önem verilmişti.

Windows Vista

Windows Vista, 2006 yılında, o güne kadarki en güçlü güvenlik sistemiyle piyasaya sürüldü. Kullanıcı Hesabı
Denetimi, zararlı olabilecek yazılımların bilgisayarınızda değişiklik yapmasını engelliyordu. Dizüstü bilgisayar
satışları ve güvenlik ihtiyaçları artarken Windows Vista Ultimate'ta BitLocker Sürücü Şifrelemesi bilgisayarınız
için daha iyi veri koruması sağlıyordu. Git gide daha fazla sayıda insan bilgisayarlarını dijital medyaları için
merkezi bir konum olarak görmeye başladığından Windows Vista aynı zamanda Windows Media Player için sunulan geliştirmelere de sahipti. Burada kullanıcılar televizyon izleyebiliyor, fotoğraf görüntüleyip gönderebiliyor ve videolar düzenleyebiliyordu. Windows Vista'da tasarım büyük bir rol oynuyordu, görev çubuğu gibi özellikler ve pencerelerin etrafındaki kenarlıklar yeni bir görünüme kavuşmuştu. Arama yeni bir boyut kazandı ve insanların bilgisayarlarındaki dosyaları daha hızlı bulmasına yardımcı oldu. Windows Vista'nın her biri farklı özelliklerin karışımına sahip yeni sürümleri tanıtıldı. Bu işletim sistemi, 35 dilde sunulmuştu. Yeniden tasarlanan Başlat düğmesi, ilk kez Windows Vista'da kullanıldı.

Windows 7 - Windows Dokunma teknolojisiyle tanıştı

Windows 7, 2000'lerin sonlarının kablosuz dünyası için yayımlandı. Bu dönemde dizüstü bilgisayarlar masaüstü bilgisayarlardan daha çok satılıyordu ve kafelerdeki ortak kablosuz noktalarla evdeki özel ağlara bağlanmak yaygınlaşmıştı. Windows 7, pencerelerle çalışmanın yeni yollarını (Yaslama, Peek, Sallama gibi) içeriyordu; bunlar hem işlevselliği artırdı hem de arayüzün kullanımını daha eğlenceli hale getirdi. Bu, aynı zamanda kullanıcıların web'e göz atmalarına, fotoğraflar arasında gezinmelerine ve dosya ve klasörleri açmalarına imkan sağlayan Windows Dokunma özelliğinin sahneye çıktığı sürümdü.

Windows 8

Windows 8, yonga kümesinden tutun kullanıcı deneyimine kadar baştan yaratılan bir işletim sistemi ve hem dokunarak hem de fare ve klavyeyle sorunsuzca kullanılabilen yepyeni bir arabirime sahip. Hem eğlence için bir tablet hem de işleri halletmek için tam özellikli bir bilgisayar işlevi görüyor. Windows 8 ayrıca yeni bir görev çubuğu ve pürüzsüz dosya yönetimi ile tanıdık Windows masaüstüne yönelik geliştirmeler içeriyor.

Windows 10

Windows 10 ile Microsoft Windows 8'de yaptığı ve kullanıcılar tarafından hiç hoş karşılanmayan Metro arayüzünü kaldırmıştır. Başlat menüsü dahil olmak üzere birçok açıdan Windows 7 ile benzerlik taşıdığından hem tanıdıktır hem de kullanımı kolaydır. Hızlı şekilde başlar ve hemen kaldığı yerden devam eder, güvenliğinizi sağlamaya yardımcı olması için daha fazla yerleşik güvenlik özelliğine sahiptir ve sahip olduğunuz yazılım ve donanım ile çalışmak üzere tasarlanmıştır.

Microsoft sadece işletim sistemi alanında değil birçok alanda hizmet vermektedir. Bunlardan başlıcaları;

Office

Bing ve MSN

Surface(Tablet Laptop)

Nokia Lumia (Akıllı Telefon)

Xbox(Oyun Konsolu)

Mouse,Klavye

Outlook

Skype

Azure(Çevrimiçi Bulut Hizmeti)

Onedrive(Bulut Hizmeti)

Windows Server gibi birçok hizmeti bulunmaktadır.

Microsoft Haberleri