KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

SEAT

Seat için geleceğin temelleri atıldı. İhracatlar başladı. Martorell’deki Teknik Merkez çalışmalarına ve ilk "Atletik Teknolojiler"i uygulamaya başladı. 1975 Martorell Teknik Merkezi faaliyetlerine başladı. 1974 1974 2,000,000’uncu SEAT aracı üretildi. Landaben (Pamplona) tesisleri satın alındı. 1973 Martorell’deki SEAT Teknik Merkezi’nin inşaatına başlandı.

1968 SEAT üretimi 1 milyona ulaştı. 1965 SEAT araçları ilk kez Kolombiya’ya ihraç edildi. 1957 SEAT 600 model üretimi 27 Haziran’da başladı ve bununla birlikte İspanya’da büyük çapta motorlu taşıt üretimi çağı başlamış oldu. 1953 Zona Franca tesisi 5 Haziran’da resmen açıldı. İlk SEAT aracı olan 1400 model, 13 Kasım’da üretildi. 1950 Sociedad Espanola de Automoviles de Turismo, S.A. 9 Mayıs’ta kuruldu.

Kapılar Avrupa'ya açıldı. Avrupa'da ilk satışlar yapıldı. Ibiza piyasaya sunuldu, Martorell tesisinin yapım aşaması başladı ve SEAT Sport motorsporları sahnesinde boy göstermeye başladı. 1989 Martorell tesisinin inşasına başlandı. 1986 Volkswagen SEAT hisselerinin %51’ini satın alarak, yıl sonunda bu oranı %75’e yükseltti. SEAT Avrupa’ya ihracata başladı. Hollanda’da ilk satışlar gerçekleştirildi. SEAT'ın motorsporları bölümü, SEAT Sport kuruldu. 1984 İlk Ibiza modeli, 27 Nisan’da Zona Franca montaj hatlarından çıktı. 1982 Volkswagen ile, 30 Eylül’de endüstriyel ve ticari iş birliği anlaşmaları imzalandı.

Yeni yüzler. Şirket, %99.99’u Volkswagen’e ait olan SEAT S.A.’da resmi bir isim değişikliği, beş modern, yeni modelin piyasaya sunulması ve yeni bir kurumsal kimliğinin benimsenmesi yolu ile, yaklaşan yeni milenyum için hızını arttırdı. 1999 Yeni Kurumsal Kimlik ve Leon modeli sergilendi. Leon, SEAT'ın Avrupa pazar lideri segmentine geri dönüşünü sağladı. 1998 Yeni Toledo, Paris Motor Show’da piyasaya sunuldu. Bu sayede SEAT ürünleri yeni ve modern bir 'yüz' kazandı. SEAT, Dünya Rally Şampiyonası’na ilk olarak en üst sınıfta katılan Cordoba WRC’yi sergiledi. SEAT 2 litre kategorisindeki liderliğini, art arda üçüncü kez dünya şampiyonu ünvanı alan Ibiza Kit Car ile yeniden ele geçirdi. 1997 Ibiza Kit Car, Dünya Rally Şampiyonası FIA 2L’i art arda ikinci kez kazandı. Arosa ve Cordoba Vario sergilendi.

1996 Dünya Rally Şampiyonası FIA 2L’e ilk kez katılan SEAT, Ibiza Kit Car ile kazandı. Alhambra sergilendi. 1995 Majesteleri Asturias Prensi, 10,000,000’uncu SEAT aracı kullanarak (bir Toledo) 26 Eylül’de Martorell montaj hattından çıkardı. 1993 İspanya Kralı I. Juan Carlos 22 Şubat’ta Martorell tesisinin açılışını yaptı. Yeni Ibiza’nın üretimine başlandı. Cordoba modeli sergilendi. 1992 SEAT, Barcelona’daki 25. Olimpiyat oyunlarındaki "Olimpiyat Gönüllüleri" programına ortak ve sponsor olarak katılım gösterdi. 1991 Volkswagen Grubu içinde geliştirilen ilk SEAT modeli, Toledo sergilendi. 1990 Volkswagen SEAT hisselerinin % 99,99’unu satın aldı. Sociedad Española de Automóviles de Turismo, S.A. ismi SEAT, S.A. olarak değişti.

2008 Yılın öne çıkan modeli, SEAT’ın yeni amiral gemisi, Yeni Ibiza ve onun 3 kapılı versiyonu olan Yeni Ibiza SportCoupé oldu. Her iki versiyon da tasarımı teknoloji ile eşsiz bir şekilde buluşturuyor ve rakiplerinden ayırıyor. Yeni Ibiza’nın Euro NCAP güvenlik testlerinden en yüksek derece olan 5 yıldızı alması da lansmanı kuvvetlendiren unsurlardan biri oldu. Yeni Ibiza ayrıca müşterilerin beklentilerini daha iyi karşılayacak özel renklerin sunulduğu ilk SEAT modeli olma özelliğini taşıyor. 2007 Yılın başlarında tüm satış sonrası hizmetler aktivitelerini tek çatı altında toplayan SEAT Service açıldı.

Temmuz ayında prototip oluşturmanın sanal ve fiziksel aşamalarını biraraya getiren ve SEAT’ı otomotiv endüstrisinin ön saflarına taşıyacak uzman bir departman olan Prototip Oluşturma Merkezi faaliyete başladı. Eylül ayında Frankfurt Motor Show’da SEAT’ın spor konsept aracı Tribu ve pazardaki en çevre dostu otomobillerden biri olan Ibiza Ecomotive tanıtıldı. Yılın sonlarına doğru Martorell’de, dünyadaki en modern dizayn merkezlerinden biri olan SEAT Dizayn Merkezi açıldı.  2006 SEAT Martorell’de yeni genel merkezini açtı. Erich Schmitt SEAT’ın yeni başkanı oldu.

Mayıs ayında yeni Leon FR Madrid Motor Show’da tanıtıldı. 2 ay sonra markanın en güçlü aracı olan Leon Cupra’nın tanıtılması için Temmuz ayında Londra Motor Show seçildi. Son olarak, Eylül ayında, SEAT’ın yeni aile aracı Altea XL Paris’teki Uluslararası Motor Show’da tanıtıldı. 2005 Markanın en sportif modeli olan Yeni Leon Barcelona Motor Show’da spor versiyonu León WTCC ile birlikte piyasaya sunuldu. Aynı şekilde, başarılı FR konseptini kullanan yeni neslin ilk aracı olan Altea FR prototipinin de dünya prömiyeri Frankfurt Motor Show’da gerçekleştirildi. Altea modeli 2-litre 170 hp TDI, SEAT’ın tarihindeki gelmiş geçmiş en güçlü dizel motorlu araç oldu.

SEAT Sport, WTCC’de (World Touring Car Championship) son derece parlak bir sezonu, León’un WTCC’yi Dünya Şampiyonasına ilk girişinden yalnızca iki ay sonra tarihe geçecek şekilde kazanmasının ardından ilk WTCC kupasını üçüncü olarak kazanarak tamamladı. Kendi açısından, SEAT León Supercopa’nın dördüncüsü, ilk kez gerçekleşen “SEAT León Supercopa Avrupa’nın En İyileri” organizasyonu ile, bu etkinliğin motor yarışları takvimindeki konumunu sağlamlaştırdı. Etkinlik, yarışın düzenlendiği ülkelerin (İspanya, Almanya, İngiltere ve Türkiye) her birinden en iyi sürücüleri bir araya getirdi.

2004 "Yeni SEAT" konsolidasyonunun yılı. SEAT Altea’nın Cenevre Motor Show’daki dünya prömiyeri ile, marka için yeni bir çağ resmen başlamış oldu. Mart ayında, şirket Martorell tesisinde şimdiye kadarki ilk “Serbest Gün’ünü” düzenledi; bu güne büyük çoğunluğu çalışanlar ve onların aileleri olan 41.000 kişi katılarak tesisleri gezdi. Haziran ayında, Paris Motor Show’da, SEAT’ın yeni eğilimlerini tasdik eden Toledo’nun yenilikçi bir nesli sunuldu. 3.3 milyon adet üzerinde üretimi gerçekleştirilen Ibiza’nın da 20. yıl dönümü olan bu yılda Ibiza model serisi iki yeni sportif modelle genişletildi: Ocak ayında üretilen FR ve Haziran ayında üretilen ve serisindeki en güçlü dizel motora (160hp) sahip olan Cupra. Bu yıl, Martorell üretim tesislerinde bulunacak olan yeni şirket binasının temellerinin resmi olarak atılmasıyla sona 2003 SEAT Altea’nın doğduğu bu yıl, değişimler ve yeniliklerle başladı. Araştırma-Geliştirme olarak ve ürün sürecinin benimsenmesi için 582 milyon EURO ayrılan bu kilit model Frankfurt’taki Motor Show’da (IAA) piyasaya sunuldu. Dr. Andreas Schleef’in deyişiyle, Altea, Yeni SEAT çağını başlatmış oldu. Bu yeni bakış açıları, İngiltere veya Almanya gibi genellikle daha zorlu pazarlarda bile satış oranlarında önemli ölçüde bir evrimi çoktan gerçekleştirmişti.

Bu güçlü faktörler, SEAT’ın Audi Marka Grubu’na entegrasyonunu destekledi. Araştırma-Geliştirme, Tasarım Satış & Dağıtımda yüksek düzeyde sinerji yaratan yeni bir konum kazandı. 2002 SEAT, yeniden düzenlenen Volkswagen Grubu altında, Audi Marka Grubu dahilindeki Audi ve Lamborghini’ye katıldı. Dr. Andreas Schleef başkan olarak atandı. “Rekabetçi İş Gücü Anlaşması”, genç çalışanları SEAT’a katılmaya teşvik ederek, kalifiye eleman seviyesinin yükselmesini sağladı. Yeni Cordoba Paris Motor Show’da sergilendi, Yeni Ibiza tasarımına bir aile aracı modeli eklenmiş oldu. SEAT, SEAT Leon Supercopa ile yarış pistlerine başarılı bir geri dönüş gerçekleştirdi. 2001 Yeni Ibiza, Bologna Motor Show’da sergilendi. Markanın en karizmatik aracının yeni nesli. Konsept araç SEAT Tango sergilendi. SEAT Sport tarafından geliştirilen yeni, yüksek performanslı Leon Cupra R prototipi sergilendi. Toledo, Brüksel'den alınan üretimin ardından Martorell montaj hattına geri döndü. Euro, şirketin resmi para birimi olarak kullanılmaya başlandı. 2000 Salsa konsept aracı sergilendi. SEAT’ın yeni ürün imajı için yenilikçi tasarım çalışmaları başladı. SEAT 50. Kuruluş Yıldönümünü kutladı. Kral I. Juan Carlos şirketin yönetimini teslim aldı. Asturias Prensi Martorell tesislerini gezdi. Teknik Merkez 25. yılını kutladı.

2009

2009 Eylül'ünde James Muir SEAT'ın Yönetim Kurulu Başkanlığına getirildi. Sn. Muir otomotiv endüstrisindeki uzun yıllara yayılan deneyimini İspanyol markasında yeni bir sayfa açmak için kullanacaktır. Aynı ay içindeki Frankfurt Otomobil Fuarı’nda Ibiza aile versiyonunun ilk örneği olan IBZ konsept aracı ve Altea, Altea XL ve Leon'un Ecomotive modelleri tanıtıldı. Bu modeller ileriye dönük motor teknolojilerinin örnekleridir.

SEAT, motor sporlarında WTCC'de hem üreticiler, hem de sürücüler kategorilerinde direksiyondaki Gabriele Tarquini ile dünya şampiyonluğunu almıştır. SEAT, Avrupa'nın en büyük futbol turnuvası olan UEFA Avrupa Liginin sponsorluğunu yapmaktadır.

2013

2013 yılında şirketin ürün yelpazesine yepyeni bir model eklendi: Yeni SEAT Leon! 2013 yılında SEAT ürün gamına sedan otomobili Toledo'yu ekledi. 2013, sadece SEAT markasının yeni yüzünü simgeleyen Leon’un lansmanına sahne olmakla kalmadı, 1 Mayıs 2013 itibariyle Jürgen Stackmann,  SEAT SA Başkanı olarak göreve atandı.

2014

2014 yılı SEAT'ın Leon ürün gamını tamamladığı bir yıl oldu. 2014 Temmuz ayı ile beraber Leon ST ve Leon Cupra versiyonlarını model yelpazesine ekledi. SEAT Leon CUPRA  ile efsanevi CUPRA yelpazesi, sportif performans ve dinamik tasarım konusunda en üstün seviyeye ulaştı.

Seat Haberleri

  • Üretimi robotlara emanet etti

    Otomobil, 20 Mayıs 2021

    Üretimi robotlara emanet etti

    Seat’ın İspanya’da bulunan Martorell fabrikasında çalışanların işlerini kolaylaştırmak için tasarlanan EffiBOT adlı akıllı robotlar çalışmaya başladı. Çalışanları otonom şekilde takip edebilen bu robotların, 250 kiloya kadar taşıma ve 500 kiloya kadar çekme kapasitesi ile otomobil montajında ihtiyaç duyulan tüm malzemeleri taşıyabildiği belirtildi

  • Alman markadan 'çip' uyarısı

    Otomobil, 26 Nisan 2021

    Alman markadan 'çip' uyarısı

    Otomotiv sektöründe bir süredir devam eden ve markaların üretiminde binlerce adetlik kayıp yaşatan çip krizi hakkında Alman Volkswagen'den (VW) dikkat çeken bir uyarı geldi. Şirketten yapılan açıklamada, Nisan-Haziran döneminde çip krizinin yaratacağı üretim kaybı yılın ilk çeyreğinden daha büyük olacak. Volkswagen Grubu markalarından Seat'ın Başkanı Wayne Griffiths de, Financial Times'a yaptığı açıklamada, "Tedarikçilerimiz ve Volkswagen Grubu bize, ikinci çeyrekte muhtemelen ilk çeyreğe göre daha önemli zorluklarla yüzleşmemiz gerektiğini söyledi" dedi. Araştırmalar, küresel otomotiv endüstrisinin çip tedariki nedeniyle yıl boyunca 964 bin adetlik kayıp yaşayacağını ortaya koyuyor

  • İspanyada batarya üretecek

    Otomobil, 23 Mart 2021

    İspanyada batarya üretecek

    İspanyol otomotiv üreticisi Seat, elektrikli araçlar konusunda gelecek planlarını açıkladı. Volkswagen Grubu bünyesinde faaliyet gösteren markadan yapılan açıklamaya göre, 2025 yılında İspanya'nın Barselona kentinde batarya üretimine başlanacak. Ayrıca, aynı yıl elektrikli bir şehir otomobilinin tanıtımı gerçekleşecek

    İspanyol marka Nisan'da Türkiye'de!

    Otomobil, 06 Mart 2021

    İspanyol marka Nisan'da Türkiye'de!

    Seat Türkiye Satış Müdürü Seda Erdem, İspanyol markanın gelecek hedeflerini Habertürk'e anlattı. 2020'de Seat markasının satıldığı ülkeler arasında satışlarını en çok artıran ülkenin Türkiye olduğunu açıklayan Erdem, yılın ilk çeyreği bitmeden 7 kişilik SUV model Tarraco'yu satışa sunmayı hedeflediklerini söyledi. Erdem, Seat'ın kendi başına marka haline getirdiği Cupra'nın da ilk etapta Formentor modelini Nisan ayında Türk tüketicisi ile buluşturacaklarını belirterek, "Yeni modellerimizin katkısıyla bu yılı satış adetleri anlamında daha yukarıda tamamlamayı hedefliyoruz" dedi. Yiğitcan Yıldız yazdı...

    Seat Leon'da yeni dönem

    Otomobil, 01 Şubat 2020

    Seat Leon'da yeni dönem

    Volkswagen Grubu'nun İspanyol temsilcisi Seat, en çok satan modeli olan Leon'u yeniledi. Kompakt sınıfta yer alan Leon, dördüncü nesli ile yılın ikinci yarısında yollara çıkacak. Otomobilin hem dışında hem de içinda birçok yenilik bulunurken, asıl sürpriz ise motor seçeneklerinde kendini gösteriyor

  • İspanya'dan CEO transfer etti

    Otomobil, 29 Ocak 2020

    İspanya'dan CEO transfer etti

    Son dönemde adı eski CEO'su Carlos Ghosn'un Japonya'daki ev hapsinden Lübnan'a kaçması ile gündeme gelen Renault, yeni CEO'sunu duyurdu. Yapılan açıklamada, adı bir süredir kulislerde geçen İspanyol otomobil üreticisi Seat'ın eski CEO'su Luca de Meo'nun, Fransız şirketin yeni CEO'su olarak atandığı belirtildi. De Meo'nun görevine 1 Temmuz'da başlayacağı açıklandı

  • Adı Renault ile anılan CEO istifa etti

    Otomobil, 08 Ocak 2020

    Adı Renault ile anılan CEO istifa etti

    Volkswagen Grubu markalarından Seat'ın CEO'su Luca de Meo, görevinden ayrıldığını duyurdu. İspanyol üreticinin tepesinden ayrılan de Meo'nun kararının arkasında, Renault'un olduğu aktarılıyor. Öyle ki, Fransız üretici Renault'un, Seat'ı kısa bir süre içinde kârlı bir şirkete dönüştüren Luca de Meo'yu yeni CEO'su olarak istediği belirtiliyor

  • Aradığı CEO'yu VW'de buldu

    Otomobil, 12 Aralık 2019

    Aradığı CEO'yu VW'de buldu

    Eski CEO'su Carlos Ghosn'un geçen yıl Tokyo'da yolsuzluk suçlamaları ile tutuklanmasının ardından, Renault'ta bitmek bilmeyen yönetim değişikleri yaşanıyor. Ghosn'un ardından eski CEO'nun sağ kolu olarak bilinen Thierry Bollore şirketin tepesine atanırken, Bollore'nin Ekim ayında görevinden alınması ile şirketin kaptan koltuğuna eski finansal direktör Clotilde Delbos'un geçici olarak atandığı açıklanmıştı. Bugün gelen bilgiler ise, son yıllarda Volkswagen (VW) Grup bünyesindeki İspanyon üretici Seat'ı kârlı bir şirkete dönüştüren Luca de Meo'nun Renault'un yeni CEO'su olacağını gösteriyor. Renault'un en büyük hissedarı olan Fransız hükümetinin de de Meo ismini onayladığı belirtiliyor

    Elektrikli scooter işine girdi

    Otomobil, 25 Kasım 2019

    Elektrikli scooter işine girdi

    Bir süredir kentsel mobilite çözümlerine odaklanan ve bu konuda AR-GE çalışmalarına ağırlık veren İspanyol otomobil üreticisi Seat, Barselona'da düzenlenen Smart City Expo Dünya Kongresi'nde yeni mobilite çözümlerini açıkladı. Bu kapsamda yeni stratejik iş birimi Seat Urban Mobility'i tanıtan marka, e-Scooter ve e-Kickscooter gibi çözümlerini de görücüye çıkardı. 115 kilometre menzil sunan e-Scooter'ın 2020 yılında pazara sunacağı belirtiliyor

    Grup içindeki hiyerarşi değişiyor

    Otomobil, 07 Ekim 2019

    Grup içindeki hiyerarşi değişiyor

    Alman otomotiv üreticisi Volkswagen (VW), bünyesindeki Seat ve Skoda markalarının geleceği için önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Alman basınında yer alan haberlere göre, İspanyol üretici Seat'ın, kalite algısının yükseltilerek doğrudan Alfa Romeo'ya rakip bir marka haline getirilmesi hedefleniyor. Öte yandan, Çek üretici Skoda'nın ise, özellikle Doğu Avrupa pazarına yönelik fonksiyonelliği yüksek makul fiyatlı otomobiller üreten bir marka şeklinde konumlandırılması amaçlanıyor

  • Elektrikli SUV'un üzerindeki örtü kalktı!

    Otomobil, 02 Eylül 2019

    Elektrikli SUV'un üzerindeki örtü kalktı!

    Yakın bir geçmişe kadar Seat'ın performanslı otomobillerine verdiği isim olan Cupra, bu misyonunu bir süredir kendi başına bir marka olarak devam ettiriyor. Elektrikli SUV modelini sergilemeye hazırlanan çiçeği burnunda marka, Tavascan adı verdiği modeli Frankfurt Otomobil Fuarı'nda görücüye çıkaracak. Otomobilin detayları ise fuardan önce belli oldu bile...

  • Otomobilde en çok o renk tercih ediliyor

    Otomobil, 23 Ağustos 2019

    Otomobilde en çok o renk tercih ediliyor

    Dünya genelinde tüketicilerin otomobil satın alırken en çok tercih ettiği rengin yüzde 39 oranla beyaz olduğu ortaya çıktı. Beyazın ardından en çok tercih edilen renklerin ise siyah ve gri olduğu açıklandı. Seat'ın gerçekleştirdiği araştırmaya göre, Hindistan'da siyah renkli araca rastlamak neredeyse mümkün değilken, Akdeniz ülkelerinde ise kırmızı renk oldukça popüler. Araştırmaya göre Türkiye'de ise son 5 yılda en çok tercih edilen renk yüzde 58 oranla beyaz olurken, bu rengi sırasıyla kırmızı ve gri takip ediyor

  • Tüm dünyada 1 milyon adet satıldı!

    Otomobil, 07 Ağustos 2019

    Tüm dünyada 1 milyon adet satıldı!

    Seat'ın kompakt sınıftaki temsilcisi Leon, 2012'den beri yollarda olan üçüncü nesli ile 1 milyon adetlik satış rakamına ulaştı. Şirketten yapılan açıklamada, Leon’un en çok tercih edildiği pazarların, 237 bin 558 adet satışla Almanya, 206 bin 785 adet satışla İspanya, 131 bin 62 adet satışla İngiltere ve 49 bin 223 adet satışla Türkiye olduğu bildirildi

    Su tüketimini yüzde 31 azalttı!

    Otomobil, 20 Mayıs 2019

    Su tüketimini yüzde 31 azalttı!

    İspanyol otomobil üreticisi Seat, devreye aldığı bir dizi önlem ile, son 8 yılda fabrikalarındaki su tüketimini yüzde 31 oranında azalttığını bildirdi. Şirketten yapılan açıklamada, 2018'de Martorell fabrikasındaki su tüketiminin 470 olimpik yüzme havuzuna eşdeğer olan yaklaşık 1 milyon 170 bin metreküp olduğu kaydedildi. Otomobil başına 2010 yılında 3.54 metreküp olan tüketimin, geçen yıl ise 2.46 metreküpe düştüğü belirtildi

    İspanya'dan 'elektrik' atağı

    Otomobil, 02 Nisan 2019

    İspanya'dan 'elektrik' atağı

    İspanyol Seat, 2021 yılına kadar tamamı elektrikli ve plug-in hibrit olarak 6 yeni modeli pazara sunmayı planladığını bildirdi. 70 yıllık tarihinin en iyi finansal sonuçlarını elde ettiğini duyuran Seat, 2018'de cirosunu gyüzde 4.6 artış ile 9.9 milyar euroya yükselttiğini açıkladı. Seat Başkanı Luca de Meo, "Seat, Volkswagen Group bünyesinde artık daha net bir role sahip ve elde edilen sonuçlar sayesinde yeni elektrikli araç platformunu hak etti. Önümüzdeki dönemde, dünya çapında daha fazla marka tarafından kullanılabilecek bir platform geliştireceğiz" dedi

  • Bugüne kadarki en hızlı modeli!

    Otomobil, 18 Mart 2019

    Bugüne kadarki en hızlı modeli!

    İspanyol üretici Seat, kompakt sınıf temsilcisi Leon'un en hızlı versiyonunu tanıttı. Markanın performans birimi Cupra tarafından hazırlanan Leon, 365 beygirlik gücüyle markanın aynı zamanda bugüne kadar ürettiği en güçlü otomobil unvanını taşıyor. Station Wagon gövde tipiyle tanıtılan araç, 2.0 TSI motora ve dört tekerlekten çekiş sistemine sahip

  • Motosikletler ile aynı yere park ediyor!

    Otomobil, 26 Şubat 2019

    Motosikletler ile aynı yere park ediyor!

    İspanyol üretici Seat, Barselona'da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi'nde şehir içi ulaşım ile ilgili çözümlerini tanıttı. Şirket bu kapsamda, yeni konsept otomobili Minimo’yu ziyaretçilerin beğenisine sundu. Seat Başkanı Luca de Meo, "Araç paylaşım şirketlerinin aradığı çözümü sağlayacak model, bu tip şirketlerin karını arttırması için anahtar olacak" dedi

  • Neden Türkiye?

    Otomobil, 12 Aralık 2018

    Neden Türkiye?

    Otomobil devi Volkswagen (VW), Türkiye fabrikası için kolları sıvadı. 48'nci tesisi için Türkiye'de lokasyon arayışında olan şirketin, Bulgaristan ve Romanya yerine Türkiye'de karar kılmasının ardında bir takım stratejik nedenler yatıyor. Bunlar arasında en öne çıkanı kuşkusuz Türkiye'nin otomobil üretimindeki 50 yılık birikimi oldu. Yılbaşından bu yana Türk Lirası'ndaki değer kayıplarının işçi ücretlerini Avrupa'nın altına çekmesi de, yaklaşık 5 bin kişi istihdam edecek VW'ye maliyet avantajı sağlamış durumda. Yiğitcan Yıldız yazdı...

    VW Türkiye'de fabrika açıyor!

    Otomobil, 10 Aralık 2018

    VW Türkiye'de fabrika açıyor!

    Alman otomobil üreticisi Volkswagen (VW), Türkiye'de yıllık 5 bin kişilik istihdam sağlayacak bir fabrika yatırımına hazırlanıyor. Bir süredir Almanya'daki üretim tesislerinde elektrikli modellerine yer açmak için farklı arayışlar içinde olan VW, fabrika yatırımı için Bulgaristan ve Türkiye arasında seçim yaptı. Alman otomobil gazetesi Automobilwoche'de yer alan haberde, Türkiye'nin seçilmesinde ülkenin otomobil üretimi konusundaki bilgi birikiminin etkili olduğunu belirtiyor. 2022 yılında faaliyete geçecek VW'nin Türkiye tesisi, ilk etapta grubun bünyesindeki Skoda ve Seat modellerinin üretimini üstlenecek