Habertürk
    Takipte Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Medya

        Saliha ÇOLAK / ANKARA

        Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü,yerel yayın yapan Gün TV’yi Abdullah Öcalan’ın, 1 Mayıs mesajı baştaolmak üzere çeşitli yayınlarından dolayı RTÜK’e şikayet etti.

        Emniyet Müdürlüğü; Gün TV’nin,1-31 Mayıs tarihleri arasındayayınladığı haberlerin, RTÜKyasasının 8 maddesine aykırıolduğunu, buna göre kanala; “Irk,dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge vemezhep farkı gözeterek toplumu kinve düşmanlığa tahrik ettiği, toplumda nefret duyguları oluşturduğu, terörü överek teşvikettiği, terör örgütünü güçlü ve haklıgösterdiği” gerekçesiyle cezaverilmesini talep etti. RTÜK, Emniyet’in gönderdiği Kürtçe’denTürkçe’ye tercüme metnini inceledi. RTÜK uzmanının hazırladığıraporda; AİHM’nin 1976 yılındaki Handyside-Birleşik Krallık Davası’naatıf yapılarak, ifade özgürlüğünün,devletin veya nüfusun birbölümünün aleyhinde olan, onlarırahatsız eden haber ve düşünceleriçin de uygulanması gerektiğivurgulandı. Raporda, “İfade özgürlüğünün kapsamı, devletinaleyhine yapılan yayınları ve ifadeleride kapsamaktadır” denildi.

        Üst Kurul da rapor doğrultusunda karar vererek, yapılan haber ve yorumların “ifade özgürlüğü ve haber alma hakkı” kapsamında olduğunudeğerlendirdi ve ihlal bulunmadığına karar verdi. Karara sadece MHP’li üye Esat Çıplak muhalefet etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ