Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik sevgili, nikah, cinsel ilişki, flört, imam nikahı, pınar dumlupınar, yusuf kavaklı, ihsan eliaçık, zina, günah

        PINAR DUMLUPINAR/ HABERTURK.COM

        pdumlupinar@haberturk.com

        http://twitter.com/pinardumlupinar

        'Zina' kimi zaman utanılacak, kimi zamansa birileri için yüzleşilmesi zor bir konu olarak karşımıza çıktı.

        Hep çok tartışıldı, herkes bildiğini söyledi, yorumlar yapıldı. Toplum bu konuyu en çok dedikoduyla gündemine aldı. Bazen de üstü kapandı ama merak bitmedi...

        Diyanet İşleri Başkanlığı'nın sitesinde verilen açıklamaya göre ‘Zina’ tanımı şöyle: “Zina, evlilik dışı cinsel ilişki anlamına gelmekte olup, dinen kesinlikle yasaklanmış büyük günahlardandır. Zina, İslam dininde en şiddetli bir şekilde yasaklanmıştır. Çünkü zina, sadece tarafları ve onların yakınlarını ilgilendiren şahsi bir suç değil, bütün toplumu ilgilendiren; toplumun temel taşını oluşturan aileyi kökünden sarsan, insanlardaki namus ve iffet duygusunu rencide eden, ahlaksızlığın yaygınlaşmasına neden olan sosyal bir suç, cinayettir”

        Eski İstanbul Müftü Yardımcısı Yusuf Kavaklı ve İslami yazar İhsan Eliaçık’a ‘zina’ hakkında tüm bilinmeyenleri açıkladı.

        ZİNA NEDİR?

        Eski İstanbul Müftü Yardımcısı Yusuf Kavaklı, zinanın tanımını şöyle yapıyor: Zina "Bir kadınla bir erkeğin aralarında dini ve resmi hiçbir nikâh bağı bulunmadığı halde bir araya gelip karı-koca hayatı yaşamalarıdır. Herkesçe bilinmektedir ki toplumun çekirdeği ailedir. Milletlerin en çok değer verdikleri müessese de ailedir. Özellikle bizim milletimiz aileyi ön planda tutar. Sağlıklı nesiller böyle düzgün ve düzenli aile ortamında yetişir. Aile ilk mekteptir. Ana kucağının ve baba ocağının verdiği ahlaki değerleri hiçbir müessese veremez. Zina işte bu düzenli aile yuvalarını tarumar eden bir ahlaki zaaftır.

        İslami yazar İhsan Eliaçık ise ‘Zina’yı tek bir cümleyle özetliyor: Zina “nikâhsız cinsel ilişki” demektir.

        ZİNANIN ÇEŞİTİ VAR MI?

        Zinanın çeşitlerinin olduğu birçok sosyal paylaşım ortamında yer alırken İhsan Eliaçık bu konu hakkında şu bilgiyi verdi: Zinanın çeşidi yoktur. Nikâhın sonucu, ortaya evlilik kurumunun çıkmasıdır. Bu anlamda evli olmayanların hangi yolla olursa olsun cinsel ilişkiye girmeleri zinadır. Evlilik kurumunu insanlığın soyunu koruyan, gayet medeni ve insancıl bir kurum olarak görmekteyim.

        NELER ZİNA SAYILIR, NELER SAYILMAZ?

        İhsan Eliaçık, toplum içerisinde doğru bilinen yanlışlara değindi ve neyin zina sayılıp neyin sayılmadığını özetledi: Bir erkek ve kadın şahitler önünde ve topluma ilan etmeden yani nikâh kıymadan cinsel ilişkiye giremezler. İlişkide zina olması için cinsel ilişki olması gerekir. Bunun dışında “el zinası”, “göz zinası” gibi ifadeler hakiki değil mecazi anlamdadır ve sakındırma amaçlıdır.

        “Arkadaşlık”, “flört”, “birlikte yaşama”nın kendisi değil; bu tür bir ilişkide cinsel ilişkiye girmek zinadır. Bu türden bir ilişki yaşayanların cinsel ilişkiye girmeleri için ayrıca “nikah” kıymaları gerekir. Nikâh da aslolan da tanıkların olması ve topluma ilan edilmesidir.

        ZİNANIN KUR’AN-I KERİM’DEKİ YERİ

        Zina konusu Kur’an-ı Kerim’de kesin yargı cümleleriyle yer alıyor. Yusuf Kavaklı, Kur'an-ı Kerim’de İsra Süresi’nin 32 ayetinde zinanın ifade edildiğini söylüyor…

        Yüce Allah, "Zinaya yaklaşmayın. Zira o, bir hayasızlıktır ve çok kötü bir yoldur" buyurmaktadır. İslam tarihinde "Akabe" de peygamberimize biat edip tabi olmak üzere gelenlere sevgili peygamberimiz (sav) şu mübarek sözleri ile onlarla anlaşma yapmıştır: "Allah'a ortak koşmamak, hırsızlık yapmamak, Zina yapmamak, çocukları öldürmemek, kendiliğinizden uyduracağınız hiç bir yalanla bühtan ve iftira da bulunmamak, doğru işte isyan etmemek üzere bana biat ediniz." (Diyanet İslam ilmihali.426) Bir başka hadislerinde de Peygamberimiz (sav): "Zina eden kişi zina ettiği sıra (tam ve olgun) Mü'min olduğu halde zina etmez" (age. 426) buyurmuşlardır.

        İhsan Eliaçık da yine İsra suresi 32. ayetinden örnek veriyor: “Zinaya yaklaşmayın çünkü zina fuhuştur; kötü bir yoldur” denilir. Keza Nur suresi 2 ve 3. ayette de şöyle denir: “Zina eden kadın ve zina eden erkekten her birine yüz değnek vurun. Allah’a ve ahiret gününe gerçekten inanıyorsanız Allah’ın dinini uygulamada bunlara acımanız tutmasın. Ayrıca iman edenlerden bir grup cezalandırılmalarına şahit olsun. Zina eden bir erkek, zina eden veya müşrik bir kadından başkasıyla birlikte olmuş olmaz. Zina eden bir kadın da, zina eden veya müşrik bir erkekten başkası ile birlikte olmuş olmaz. Böyle bir şey iman edenlere yasaktır. Namusuyla yaşayan kadınlara zina suçu atıp bunu dört şahitle ispat edemeyenlere seksen değnek vurun. Artık şahitliklerini de hiç bir zaman kabul etmeyin. Çünkü bunlar yoldan çıkmıştır” Burada zina edene ve zina iftirasında bulunana ne ceza verileceği açıklanıyor. Sadece zina değil; zina iftirası da suç olarak görülüyor.

        Rivayete göre Mekkeli göçmen (muhacir) Müslümanlar içinde oldukça fakir olanlar bulunuyordu. Medine’de ise tuttukları özel evlerinde zina yapan fahişe kadınlar vardı. Bu tür kadınlar Medine’nin en zenginleri arasındaydı. Evlerinin önüne bayrak veya flama türü işaretler asarlardı. Bu tür evlere yalnızca zinakâr erkeklerle müşrikler girip çıkardı. Bu sebeple bu yolda elde edilen kazanca göçmen (muhacir) müslümanlar heveslenerek onlarla evlenip çalıştırarak bol para kazanmayı düşündüler. Bu niyetle Hz. Peygamber’den izin istediler. Bunun üzerine işte bu ayetler nazil oldu.

        ZİNA GÜNAH MI?

        Kavaklı ile Eliaçık zinanın büyük günahlar arasında olmasında hemfikir. Kavaklı, “Zina büyük günahların başında gelir. Zina haramdır günahtır, yasaktır. Aslında zina eski Hıristiyanlık ve eski Yahudilikte de yasaktır” diyor.

        İMAM NİKÂHI VE ZİNA

        İmam nikâhı ve zina hep aynı cümlelerde yer alıyor. Kavaklı, kişi evliliğini bir imam nikâhı ile yapmak istiyorsa ve evlendiği hanımı da mağdur etmeyecekse nikâh nikâhtır ve elbette bu nikâhı yaptırınca günahtan kurtulmuş olur yorumunu yaparken Eliaçık: “İmam nikâhı ile belediye nikâhı aynı şeydir. Nikâh dini değil; insani bir kurumdur. Kilisede, havrada, camide, belediye evlenme dairesinde vs. nerede kıyılmış olursa olsun nikâh nikâhtır. Tek bir çeşidi yapılınca nikâh kıyılmış olur, diğerine gerek yoktur. Birincinin üstüne ikinci, üçüncü veya dördüncü nikâh zina olmaz. Bu, zina olacağından değil; çok eşlilikte adaletli olunamayacağı, toplumda bekârların olması vs. sebeplerle uygun bulunmadığından tavsiye edilmemiş, tek eşlilik tavsiye edilmiştir. Ahzap suresi 52. ayet ise çok eşlilikle ilgili gelen son ayet olup 'Bundan sonra kadınlar sana helal değildir' denilerek İslam’da çok eşlilik kapısı katılmıştır”

        ZİNA YAPAN KİŞİ TÖVBE EDERSE AFFOLUR MU?

        Allah’ın affediciliği zina için de geçerli oluyor ancak en önemli şart, “Bir daha yapmamak”.

        Yusuf Kavaklı: Allah’ın tövbesini kabul etmediği tek günah, kendisine eş ve ortak koşmaktır. Onun dışında kalan günahlardan tövbe ettiği takdirde yüce Allah isterse o tövbeyi kabul ediyor.

        İhsan Eliaçık: İçten bir tövbe ile Allah’ın affetmeyeceği bir günah yok İslam’da. Tabi tövbe pişman olma ve bir daha yapmama şeklinde olmalı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ