Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Siyaset Büyükanıt Ergenekon'un gizli tanığı mı?

        Yasemin Güneri - HABERTURK.COM/ÖZEL HABER

        Dolmabahçe görüşmesine ilişkin bir iddia da CHP milletvekili Tanju Özcan'dan geldi. Özcan, Genelkurmay eski Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın Ergenekon davasının gizli tanığı olduğunu iddia etti. Özcan'ın iddialarını

        Haberturk.com araştırdı.

        Başbakan Tayyip Erdoğan, kamuoyuna "27 Nisan e-muhtırası' olarak geçen açıklamanın yapılmasının ardından bir hafta geçtikten sonra dönemin Genelkurkmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile Dolmabahçe'deki ofisinde bir araya geldi. Yaklaşık 2,5 saat süren görüşmenin ardından hiçbir açıklamanın yapılmaması, olaya ilişkin pek çok iddianın ortaya atılmasına neden oldu.

        İlk iddia eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar'dan geldi. Sağlar, Başbakan Erdoğan'ın elinde dosya ile görüşmeye gittiğini ve Büyükanıt'ın önüne, eşi Filiz Büyükanıt'ın harcamalarına dair belgeleri koyduğunu ve bu nedenle

        Büyakanıt'ın susturulduğunu iddia etti. Büyükanıt bu iddialar üzerine suç duyurusunda bulundu. Yapılan yargılama sonrasında Fikri Sağlar'ın iddialarının 'hakaret' kabul edilemeyeceğine karar verildi.

        ÖZCAN'IN KULAĞINA FISILDAMIŞLAR!

        Bu kararın alınmasının ardından Dolmabahçe görüşmeelerine ilişkin ikinci iddia CHP milletvekili Tanju Özcan'dan geldi. CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, "Yaşar Büyükanıt'a Başbakan'la Dolmabahçe'de yaptığı görüşmede, gizli tanıklık karşılığında senin hakkında soruşturma dahi yapılmayacak sözü verildi mi verilmedi mi?" diye sordu.

        Devletin önemli görevlerinde bulunmuş birisinin kulağına önemli bir şey fısıldadığını iddia eden Özcan, şöyle konuştu: "(Ergenekon Davası'nın gizli tanıklarından birisinin eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt olduğunu biliyor musunuz, Dolmabahçe'deki o malum görüşmede o pazarlığın yapıldığını biliyor musunuz?) dedi bana. İnsanlar buna inanmak istemiyor ama... Yaşar Büyükanıt'a ekstra güvenceler sağladınız. Açılmış olan internet siteleri ile ilgili dava var. İnternet sitelerini açan Yaşar Büyükanıt, kapatan ise İlker Başbuğ. Ama sanık olarak yargılanan Başbuğ. Bu nasıl yaman bir çelişkidir? Hükümete 2007'de muhtırayı veren Yaşar Büyükanıt ama şu anda yargılananlar Büyükanıt'ın astları. Yaşar Büyükanıt'a şüpheli payesi bile verilemedi ama atnalı büyüklüğünde hizmet madalyası verildi. Bazı güvenceler karşılığında Yaşar Büyükanıt gizli tanıklığı kabul etti mi, etmedi mi? Orduda soruşturma geçirmeyen tek üst rütbeli subay, Genelkurmay Başkanlığı yapmış olan Yaşar Büyükanıt kaldı. Yaşar Büyükanıt'a Başbakan'la Dolmabahçe'de yaptığı görüşmede, gizli tanıklık karşılığında senin hakkında soruşturma dahi yapılmayacak sözü verildi mi verilmedi mi? Büyükanıt eğer şerefli bir subaysa bu iddia karşısında sessiz kalmaz. İçeride yatan subay arkadaşları var, en azından onların vicdanı rahat etsin diye, çıkıp 'ben kesinlikle Ergenekon davasında gizli tanık değilim ve bu iftiradır' der. Eğer Yaşar Büyükanıt bu iddiaya karşı sessiz kalırsa gizli tanık olduğunu kabul etmiş olacaktır."

        DOLMABAHÇE GÖRÜŞMESİ, ERGENEKON SORUŞTURMASINDAN ÖNCE YAPILDI

        CHP milletvekili Tanju Özcan, Büyükanıt'a Egerekon soruşturmasının gizli tanığı olması önerisinde bulunulduğunu iddia ederken tarihler bu iddiayı desteklemedi. Ergenekon soruşturması 12 Haziran 2007 tarihinde Ümraniye'de bir gecekonduda elegeçirilen bombaların ardından başlatıldı. Oysa,

        Dolmabahçe görüşmeleri bu olaydan neredeyse bir buçuk ay önce 4 Mayıs 2007 tarihinde yapıldı. 27 Nisan e-muhtırasının yayınlanmasının ardından bir hafta geçtikten sonra Başbakan Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe'de Büyükanıt ile biraraya gelmişti.

        BÜYÜKANIT BALYOZ'DA TANIK OLARAK DİNLENDİ

        Ayrıca, Ergenekon davası tutuklu sanıkları ve avukatları Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın tanık olarak dinlenmesi talebinde bulundular. Ancak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, bu talepleri kabul etmedi. Büyükanıt, aralarında emekli kuvvet komutanlarının da olduğu 365 sanığın yargılandığı Balyoz

        davasında 'tanık' sıfatıyla dinlenmişti.

        Şimdi gözler, CHP milletvekili Tanju Özcan'ın iddialarına ilişkin olarak eski Geenelkurmay Başkanı, emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın vereceği yanıta çevrildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ