Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Sağlık Kış gelirken dikkat!

        Deniz ÇİÇEK / GAZETE HABERTÜRK

        Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, kapıya dayanan kış ayları öncesinde oda ısıtıcısı denetimlerine ağırlık verdi. Bu alanda denetlenen ürünlerin yüzde 11'i uygunsuz bulunurken, yapılan denetimlerde, deodorantlar ve böcek ilaçları da riskli bulundu.

        Denetim sonuçları, mutfaktaki tehlikeyi de ortaya koydu. Mutfakta her gün kullandığımız, fırın, tüp, kombi, düdüklü tencere, ocak ve beyaz eşyalarda da yüzde 10 oranında risk tespit edildi.

        Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Piyasa Gözetim ve Denetim faaliyetleri kapsamında 2013 yılının ilk 9 ayında toplam 50 bin 192 farklı modelde sanayi ürünü denetledi. Denetim sonuçlarını, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün açıkladı.

        Ergün, "Denetlenen bu ürünlerden 4 bin 945'i uygunsuz bulundu. Uygunsuz ürünlerden 223'ü teste gönderildi. Yapılan çalışmayla, 22 farklı marka/model hakkında toplatma kararı verildi. 2 bin 59 adet üründeki uygunsuzluğun düzeltilmesi için de süre verildi.

        Denetimler sonucunda 1 milyon 161 bin 712 TL para cezası verildi. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de, halkımızın can ve mal güvenliğini tehdit eden ürünlere asla geçit vermeyeceğiz" dedi.

        BÖCEK ZEHİRLERKEN ZEHİRLENME

        Denetlenen ürünlerin yüzde 55'ini ithal ürünler oluşturdu. Böylece, 30 bin civarında ithal ürün denetlenmiş oldu. Denetim sonuçlarına göre, bakanlık an çok fazla, aralarında oda ısıtıcılarının da bulunduğu elektrikli ekipmanlar, tekstil ve ayakkabı ürün gruplarını denetledi.

        Yapılan denetimlerde, uygunsuzluk oranı en yüksek olan ürün, yüzde 29 oranıyla her zamanki gibi asansörler oldu. İkinci sırada ise deodorant ve böcek ilaçlarının bulunduğu aerosol kaplar yer aldı. Bu ürünlerin uygunsuzluk oranı yüzde 21.18 olarak gerçekleşti.

        Üçüncü sırada ise yüzde 17 oranı ile makineler yer aldı. Makineler arasında ise iş ve inşaat makineleri ile tarım araçları yer alıyor.

        MUTFAKTAKİ ÜRÜNLERE DİKKAT

        Düdüklü tencere, oda ısıtıcıları ve yangın söndürme cihazlarının uygunsuzluk oranı ise yüzde 11 gibi yüksek oranda gerçekleşti. Kombi, set üstü ocak, fırın ve gazlı sobaların uygunsuzluk oranı da yüzde 10 oldu.

        En çok idari para cezası da 661 bin 624 TL ile asansörlere uygulandı. Ardından 230 bin 909 TL ile elektrikli ekipmanlar geldi. Mutfak tüplerinin yer aldığı taşınabilir basınçlı ekipmanlar grubuna ise 64 bin TL'lik ceza verildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ