Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Spor TBMM'de doping tartışması!

        TBMM Genel Kurulu'nda, sporda doping olaylarıyla ilgili araştırma önergelerinin görüşmelerinde, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak arasında tartışma yaşandı.

        Uzunırmak'ın "Bakan doğru cevaplamıyor" sözlerine Kılıç, "Hiçbir kiri veya pisliği örtmemiz mümkün değil" karşılığını verdi.

        TBMM Genel Kurulu'nda, grupların dopingle ilgili araştırma önergeleri üzerinde yaptığı konuşmalar tamamlandı.

        BDP Grubu adına konuşan Muş Milletvekili Demir Çelik, alkol ve uyuşturucu gibi sporda doping kullanımının da sadece yasalarla toplumun gündeminden çıkarılamayacağını belirterek, konunun "zihniyet işi" olduğunu savundu. Maddiyatın ve paranın ön plana çıktığı ortamda sporun da sporcunun da kirlenmeden nasibini aldığını ifade eden Çelik,"Söz konusu olan dolardır, altındır, madalyadır, statü ve iktidardır. Bundan insanı uzak tutmak, yasa ve cezadan bağımsız zihniyetin değişimi ve dönüşümüyle mümkündür. Öncelikle insanın amatör ruhla, her alanda ve her mekanda spor yapabilmelerine imkan tanınmalı" dedi,

        Dünya genelinde her yedi sporcudan birinin dopinge başvurmasının ürkütücü olduğunu vurgulayan Çelik, sporda doping kabul edilemeyeceğini anlattı.

        "TEDBİR ALINMAZSA SPORCU KALMAYACAK"

        MHP grubu adına konuşan Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın, Türk sporunun içinde bulunduğu durumu anlatırken "bir haber spikeri gibi hiç sorumluluk duymadan" konuşmasını yadırgadığını belirterek, iktidarın 11 yıldır ülkeyi yönettiğini söyledi. Kılıç'ın doping sayılarının artmasını, kontrollerin sıklaşmasına bağladığını anlatan Uzunırmak, "Bakan, kendinden önceki bakanları suçluyor mu? 11 yıldır yönettiği ülkede mızrağın çuvala sığmadığı alanlardan biri spor mu olmuştur? Bakanın mantığıyla dopingle mücadele başarılı olamaz. Çünkü bakan kendisine ulaşan bilgileri belgeleri, hiçbir zaman dikkate almamaktadır, mahkeme kararlarını bile uygulamıyor. Bakan icraatına bakmak yerine, haber spikeri gibi konuşmaktadır. Tedbir alınmazsa önümüzdeki yıllarda olimpiyalara ve diğer uluslararası etkinliklere gönderilecek sporcu kalmayacak. Çünkü sporcular cezalı konumda olacak. Bir ülke düşünün ki sporcularının yüzde 14'ü dopingli çıksın. 11 yılda doping bu seviyeye gelmişse, sebebi iktidardır" diye konuştu.

        Dopingli çıkan bir sporcunun bakanlıkta performans hizmetlerinin başına getirildiğini ve 2012 Olimpiyatları'nda da bayrağı taşıyan sporculardan biri olduğunu ileri süren Uzunırmak, şöyle konuştu:

        "Tekvandoda bir şeyler patladı, gazeteler yazdı. Bir antrenör durumu bakana bildirdi, sonra çaresiz kaldı basın toplantısı yaptı. Teftiş Kurulu ne yaptı? Olimpiyata giderken sporcuyu 60 altınla ödüllendirirseniz, o sporcu her şeyi yapar. Antrenörlerin idida ettiği gibi bu ödüller paylaşılıyor mu? Bunlara dürüstçe cevap verilirse Bakan altından kalkamaz. Türk sporu önümüzdeki yıllarda dopingsiz sporcunun kalmayacağı bir noktaya mı gitmektedir? Yasaklı maddelerden herhangi birinin direkt veya dolaylı Türkiye mümessilliğini yapan bakanlıkta bir yönetici veya yetkili var mıdır? Bunlara dürüstçe ve ahlaklı cevap bekliyorum. Bunlarla spor bakanlığının nasıl yönetildiği ya da yönetilip yönetilmediği ortaya çıkacaktır."

        AK Parti Grubu adına konşan İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak, Türk sporunda dopignle mücadele sürecinin kararlılıkla sürdüğünü belirterek, sporcuların başarılı olmak için üstün performans ortaya koyduğunu söyledi. Bak, "Geçmişte yılda 30-40 maç yapan bir sporcu, şimdi 70-80 maç yapıyor.Bunu yapmak için de destekler alıyor. Bunu bilimle birlikte yürütmek lazım" dedi.

        Bak, dünyada doping sayılarının arttığına işaret ederek, Mecis'te kurulacak komisyonun çok önemli bir süreci destekleyerek önemli işlev sağlayacağını kaydetti.

        "BAĞIMSIZ DENETİME DEVAM EDİYORUZ"

        Bakan Kılıç, gruplar adına konuşmaların tamamlanmasının ardından sataşma olduğu gerekçesiyle söz alarak, doping konusunda mücadele odaklı hiçbir şey yapılmadığını söylemenin haksızlık olacağını belirterek, atılan adımlar, alınan kararlar ve yapılan uygulamaların gelecek ve Türk sporu adına umut vadeden gelişmeler ve olumsuzluğu bertaraf eden hamleler olduğunu söyledi.

        Ödül yönetmeliğinin yapılan eleştiriler üzerine değiştirildiğini hatırlatan Kılıç, olimpiyat şampiyonu olan sporcunun aldığı altın madalyanın karşılığnın 2 bin tam Cumhuriyet altınının bine, gümüş madalyanın bin 500 tam Cumhuriyet altınından 750'ye, bronz madalyanın karşılığı olan bin Cumhuriyet altınının 500'e indirildiğini anlattı. Kılıç, şöyle konuştu:

        "Ödüllerde yüzde 30'dan yüzde 70'e kadar varan indirimlere gittik. Sadece antrenörlerin ödüllerini oransal olarak iki katına çıkardık, bu sayede mevcut ödülleri muhafaza ettik. Antrenör Eğitim Yönetmeliğini değiştirdik, bağımsız spor federasyonlarının çalışma esas ve usullerini yeniden belirledik. Birileri şunu ifade edebilir; federasyonlara siyaset karışıyor diyebilir. Kimi federasyonlara siyaset karışıyor diye ifade edecek, kimi çıkacak başarısızlığın hesabını bizden soracak. Federasyonlar sınırsız bir özerklik kullanacaksa, başarının da başarısızlığın da faturası federasyonda olması gerekmez mi? Bunu birlikte değerlendirmek lazım. Türk sporunun bugün hala bir süre daha siyasetin desteğine, teşviğine, katkısına, etkisine ihtiyacı vardır. Haccetepe Üniversitesi ile birlikte Spor Enstitüsü'nü kuruyoruz, doping merkezlerini yeniden akredite ediyoruz. Özel beden eğitimi spor tesislerinin denetlenmesi yoluna gidiyoruz. Anlatamamış olabilirim; 2011 yılından önce dopinle mücadele komisyonu olmadığı için numuneler federasyonlar tarafından alınıyordu. Benden önce görev yapan bakan arkadaşlarımın kabahati yok. Bir federasyon kendi sporcusunu yasaklı madde kullandığını bile bile, habersizce denetleyip yakalatabilir mi, yakalatmaz. Bağımsız denetime devam ediyoruz. 2011 yılında numune adedi 71, 2012'de 447, bugün bin 77...Elbette 71 numunede çıkan doping sayısı ile bin 77'de çıkan doping sayısı farklı olacaktır ama gaye hepsini sıfırlamaktır. 2002 ylında Türkiye'de lisanslı sporcu sayısı 278 bin iken, bugün 4 milyon 717 bin...4 milyon 717 bin sporcuyla, 278 bin sporcunun riskini karşılaştırmak mümkün değildir."

        "UCU NEREYE GİDERSE GİTSİN"

        Kılıç'ın ardından söz alan MHP'li Uzunırmak, "Bakan doğru cevaplamıyor. 2004, 2005'te federasyonlar vasıtasıyla alınan numunelerden pozitif çıktığı halde acaba bu sporcular ne yapılmıştır? Bunlardan Bakanlıkta görevli olan var mıdır? Kendi kadrolarında taşıdığı var mıdır? Sayın Bakan'ın bu zihniyetle dopingele mücadele etmesi mümkün değildir" dedi.

        Bakan Kılıç, yeniden söz alarak, Tekvando Federasyonu'nda yaşanılanlarla ilgili olarak Teftiş Kurulu'nun gazete haberlerinden önce harekete geçirildiğini, teftişin federasyonda devam ettiğini belirterek, " Ucu nereye giderse gitsin, kimi izan ederse etsin, kimi itham ederse etsin Tekvando Federasyonu'ndaki teftiş sonuna kadar gidecek. Hiçbir kiri veya pisliği örtmemiz mümkün değil. Türk sporunu ayağa kaldırmak, yeni bir vizyon kazandırmak, olimpik harekete dahil etmek üzere Hükümet olarak bütün imkanlarımızı seferber ettik. Bahsettiğiniz isim eski güreşçi Mehmet Özal, 2004 yılında değerlendirilmiştir, karıştığı hadise üzerinde Teftiş Kurulu tahkikata devam etmektedir. Bahse konu ithamlar doğruysa görevinde kalması mümkün değildir. Benim görev teklif ettiğimi, benim taltif ettiğim bir isim değli. Sporun polemik malzemesi yapılmaması lazım" diye konuştu.

        Uzunırmak ve MHP'li milletvekillerinin tepkilerini sürdürmesi üzerine Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, "Sporu konuşuyoruz. Lütfen fair play ilkelerine göre bu tartışmayı yapalım. Ayrıca biraz sonra Şampiyonlar Ligi'nde Galatasaray'ın maçı var. İşi gerginleştirmeyelim. Ben Divan ve sizler adına Galatasaray'a, Danimarka Kopenhag karşısında başarılar diliyorum" dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ