Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Nurettin Canikli, İdris Bal, silah

        Saliha ÇOLAK / ANKARA

        AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'nin seçim bölgesi olan Giresun'da aday tanıtım toplantısına belinde silahıyla katılması ve konuşma yaparken silahının görünmesi yeni bir tartışma başlattı. AK Parti'den ayrılan Bağımsız Kütahya Milletvekili İdris Bal'ın da dün TBMM'de belinde silahı olduğu halde yaptığı basın toplantısında Meclis'te silah taşıdığını söylemesi, "Silahlı vekil olur mu?" polemiğine yol açtı. Meclis'te silah taşınmasının doğru olmadığını belirten milletvekillerinin bir bölümü Bal'ı 'ayıplarken' bir bölümü de Canikli'nin doğru bir eylemde bulunmadığını söyledi. CHP'li TBMM İdare Amiri Malik Ecder Özdemir ise bu gidişle üslubun sertleşmesinin de etkisiyle Meclis'te silahlı çatışma çıkabileceği uyarısı yaptı.

        'Ben taşırım çünkü ölüm tehditleri alıyorum'

        AK Parti'den ayrılan Bağımsız Kütahya Milletvekili İdris BAL:

        GÜVENLİK sorunu olabilir insanların. Benim korumam yok, bana internet üzerinden çok ağır tehditler yapılıyor. Dolayısıyla insanların silahları olabilir. Silahı almanın da kullanmanın da şartları vardır. Yasal sınırları içinde herkes herşeyi yapabilir. Ben taşırım çünkü güvenlikle alakalı sıkıntılarım var. Benim Emniyet'ten bir talebim oldu, cevabı bekliyorum. Güvenlik sorunum ortadan kalktığı zaman böyle bir ihtiyacım olmayacaktır. 2-3 gün önce ‘görürsek seni vururuz' mealinde tehditler aldım. İstifa sürecinde ve istifadan sonra bunlar oluyor. Benim ruhsatlı silahım var. Tehdit olmasa bile bir milletvekilinin böyle bir hakkı var. Almaya değil de bunu kullanma ve sergilemeye dikkat etmek lazım.

        'Canikli olabilir, bal ayıp'

        AK Parti Milletvekili TBMM İdare Amiri Salim USLU:

        CANİKLİ'nin durumu farklı. O Meclis dışında. Meclis dışında silah taşıma hakkı var. Ancak Meclis'e silahla geldiğini söyleyen milletvekili doğru yapmıyor. Tepdit alıyorsa şikayet etsin, şüphelendikleri varsa söylesin. Meclis genel kurulunu bırakın tüm yerleşke içinde milletvekilleri silah taşıyamaz. Bu yasaktır, ayıptır. Karanlıktan geçerken ıslık çalar gibi, hayal taşlayıp, belirde silahla tehdit alan mazlum görüntüsü vermek çelişkidir. Herhalde Meclis Başkanlığı bu durumu değerlendirecektir, durumunu gözden geçirecektir. Güvenlik bürokrasisiyle de durumu değerlendireceğiz.

        'Cezası geçici çıkarma'

        AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa ELİTAŞ:

        Nurettin Bey rahatsızdı. Herhalde silahı belinde unutmuştur; yoksa kendisi bu konularda hassasiyet gösteren bir milletvekilidir. Ancak Meclis'e silahla geldiğini söyleyen milletvekilinin ifadesini ihbar kabul etmeli; içtüzüğü uygulamalıdır. İçtüzük 161. madde 5. fıkraya göre Meclis'e silahlı gelen milletvekilleriyle ilgili 'geçici çıkarma' cezası öngörülüyor.

        'Genel Kurul'da silahlı çatışmalar yaşanabilir'

        CHP Milletvekili TBMM İdare Amiri)Malik Ecder ÖZDEMİR:

        BEN başından bugünü görerek gerekli ikazı Meclis Başkanı'na Genel Kurul'da da yapmıştım. Gazetelerin tespiti ve milletvekilinin açıkladığı son iki olay sadece gördüklerimiz. Uzun süredir Genel Kurul'a silahlı giren vekiller olduğunu tespit etmiştim. Üzülerek söylüyorum korkarım ki genel kurulda silahlı çatışmalar yaşanabilecek bir sürece girdik. Siyasetin tartışmalarının gerginliğin tırmandığı, bizzat Başbakan tarafından tırmandırılan siyaset anlayışının getirdiği nokta bu. Bir milletvekili Meclis'te can güvenliğim yok diyorsa sokakta seçim çalışmasında gruplar arasında çatışmalı bir siyaset alanına doğru gidiyoruz demektir. Meclis'te bu oluyorsa sokağa yansımasını düşünün. Başbakan'ın dönüp dolaşıp milletvekillerini tahrik eder şekilde tuzluk diyerek ayrıştırmacı çatışmacı anlayışından derhal vazgeçmesi gerekiyor.

        'Milleti tehdit ediyorlar'

        MHP Grup Başkanvekili Oktay VURAL:

        MİLLETİ tehdit ediyorlar herhalde. Milletin karşısına silahla böyle çıkmak millete saygısızlıktır. Artık milletvekileri, grup başkanvekili olarak Nurettin Bey'in özür dilemesi ve kaza yaptığını ifade etmesi gerekiyor.

        "MEVZUATA GÖRE RUHSATI KAYBEDECEK"

        ATEŞLİ Silahlar ve Bıçaklar yasasında; "Siyasi partilerin açık hava ve kapalı yer toplantıları' ile TBMM ana binaları ile Meclis Başkanlığı'nca belirlenen yerlerde ateşli silah taşınamaz" hükmü bulunuyor. Bu suçların cezai yaptırımı ise şöyle:

        "Buralara, silahla giren veya buralarda silah taşıyan kişiler, fiilleri daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı taktirde, 50 günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılır. Ayrıca bu kişilerin silah ruhsatları bulundurmaya çevrilir. Ön ödeme veya mahkûmiyet kararındaki adli para cezasının infaz edildiği veya düştüğü tarihten itibaren 5 yıllık süre geçmediği taktirde, bu kişilere taşıma ruhsatı verilmez."

        SİLAH FEZLEKESİ VAR

        Milletvekilleri hakkında zaman zaman Meclis'e 'silah kullanmaları' nedeniyle fezlekeler geliyor. AK Parti'den Ordu Belediye başkan adayı olan Milletvekili Enver Yılmaz hakkında memleketinde düğünde havaya ateş açtığı için Meclis'te bekleyen bir dokunulmazlık fezlekesi bulunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ