Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam İthal hizmetliler ne kadar güvenli?

        Serdar KULAKSIZ - HABER MERKEZİ

        Ören Bayan’ın eski sahipleri Karako çiftinin katil zanlılarını yakalamak için 15 ayrı ekip oluşturan polis güvenlik kameralarından tespit ettiği Özbek çifti olaydan 17 saat sonra yakaladı. Mahkemeye çıkarılan çift tutuklandı.

        Ören Bayan’ın eski sahibi Jak Karako ve eşi Georgia Karako’nun öldürülmesi ile ilgili olarak villadaki Özbekistanlı hizmetlilerin katil zanlısı olarak gözaltına alınması, yabancı gündelikçi ve bakıcıların ne kadar güvenli olduğunu tekrar gündeme getirdi.

        Geçmişte soygun ya da cinayetle sonuçlanan pek çok olaya dikkat çeken uzmanlar, evinde bakıcı ve temizlikçi bulunduracak ailelerin kesinlikle güvenilir danışmanlık hizmeti veren şirketlere başvurmaları gerektiğini belirtiyor. Bunun yanında evlerde kamera ve alarm sisteminin bulunması da uzmanlar tarafından öneriliyor.

        Bakıcılık sisteminde işveren ile işçi tarafının da güvenliğinin çok önemli olduğunu belirten uzmanlar, evlere çalışmak için gönderilen kişilerin de güvenliğinin önemli olduğunu vurguluyor.

        HASAN KÖSE (POLİS EMEKLİLERİ DERNEĞİ YÖN. KRL ÜYESİ)

        ‘Güvenlik açısından sakıncalı’

        Yabancı bakıcıların, hizmetlilerin birçoğu kaçak olarak çalışıyor. Kaçak olarak Türkiye’de çalışan kimselerin evlerde bakıcı olarak istihdam edilmesi güvenlik açısından da sakıncalı. Evinize birisini alıyorsanız, iyi araştırma yapmak şart. Bakıcı olarak çalışacak kişinin referansları aranmalı, hakkında bilgi edinilmeli. Evler de 24 saat çalışan kamera sistemleri ile donatılmalı.

        ALYA DANIŞMANLIK ŞİRKETİ ŞEYMA KUVAN:

        ‘Çalışma izni alınmalı’

        Çalıştırılan kişilerin en az 1 yıllık oturum ve çalışma izinleri olması gerekiyor. Daha önce çalışmışlarsa referans numalarının alınması gerekiyor. Kesinlikle pasaport ve çalışma izinleri alınmalıdır. Bu şekilde Emniyet de o evde kimin çalıştığından haberdar oluyor. Bu şekilde kayıtlı kişilerin ortadan kaybolma ihtimalleri çok düşük oluyor.

        YONCA DANIŞMANLIK ŞİRKETİ GÜL ATEŞ:

        ‘Sabıka kaydı istiyoruz’

        Çalıştığımız kişilerin mutlaka referanslarını kontrol ediyoruz. Ön görüşmeler yapıyoruz. Daha önce nerelerde çalıştığına bakıyoruz. İkametgâh ve sabıka kaydını işverene veriyoruz. Oturma vizesi varsa bile çalışma izni olmadan çalıştırmıyoruz.

        ‘Cinayet işliyor algısı yaratılmasın’

        HASAN YÜCESAN (EMEKLİ EMNİYET MÜDÜRÜ)

        Yabancı uyruklu bakıcılar dehşet saçıyor, hırsızlık yapıyor, cinayet işliyor gibi bir algının yaratılmasını doğru bulmuyorum. Bu durum beraberinde yabancı düşmanlığını da körükler. Ekonomisi kötü olan ülkelerden Türkiye’ye ekmek parası kazanmak için gelenleri yaftalamamak gerekiyor ama elbette evinizde bakıcı olarak çalıştıracağınız kişileri iyi araştırmalı, incelemelisiniz.

        FERAMUZ ERDİL (EMEKLİ EMNİYET MÜDÜRÜ)

        ‘Referansı bulunmalı’

        Mutlaka çalıştırılan kişilerin referanslı kişiler olması lazım. Ucuz olsun diye yabancılar çalıştırılıyor. Bu tür kişilerin kökleri yok Türkiye’de hemen kaybolabiliyorlar. Hizmet alınacak şirketin de güvenilir olması çok önemli. Bu konuda güvenlik firmalarından da danışmanlık hizmeti alınabilir.

        ERENKÖY DANIŞMANLIK ŞİRKETİ SEVGİ KURU:

        ‘İş-Kur belgeli olmalı’

        Bu tür hizmetlerin mutlaka şirketlerden alınması gerekiyor. Bu şirketlerin İş-Kur belgesi olması gerekiyor. Pasaport, oturma ve çalışma izni olması gerekiyor. Bu konuda genellikle daha önce çalıştırdığımız kişilerle çalışmayı tercih ediyoruz.

        YABANCI HİZMETLİLERİN KARIŞTIĞI OLAYLAR

        ■■ Türkiye’de özellikle varlıklı kişilerin evlerinde yatılı olarak kalan yabancı uyruklu hizmetliler, şimdiye kadar birçok cinayet, hırsızlık ve gasp olayına karıştı.

        ■■ İstanbul’da 28 Mayıs 2009’da Hasan Hüseyin Aydın adlı tekstilci, uzun süredir evlerinde çalışan Türkmenistan uyruklu B.H. ve sevgilisi M.B. tarafından öldürüldü.

        ■■ Kuşadası’nda Ramiye Bayuz (74), villasında Rus temizlikçisi Nino Sivatnizde tarafından parası için öldürüldü. Rus temizlikçi ve sevgilisi tutuklandı.

        ■■ Antalya’da Haziran 2007’de Göksel Uysal (52), Rus uyruklu Veronika Saratenau adlı hizmetçi kadın ve sevgilisi tarafından ziynet eşyaları için öldürüldü.

        ■■ Etiler’de 2012’de, işadamı Edip Çizmeci’nin evinden 150 bin dolar değerindeki ziynet eşyasını çaldığı ileri sürülen hizmetlisi Elena Erinet ile üç arkadaşı yakalandı.

        ■■ 2010’da, Cem Bahadır ile eşi yurtdışındayken kasadaki 52 bin TL değerindeki ziynet eşyalarını çalıp, bozdurmak isteyen Özbek hizmetçi Nargiza Teshabaeva, yakalandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ