Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Mimik Emir'in böbreklerinden yaşından büyük taş çıktı

        HABERTURK.COM / SAĞLIK SERVİSİ

        Bursa’da yaşayan İki yaşındaki Emir Akyüz’ün idrarında kanama görülmesi nedeniyle hastaneye başvuran ailesi yapılan tetkiklerde sol böbreğin neredeyse tamamını dolduran yaklaşık 3 cm büyüklüğünde böbrek taşı olduğunu öğrendi. Minik Emir’in yaşından daha büyük olan böbrek taşına, Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Özcan Atahan tarafından uygulanan mikro perkütan taş ameliyatı yöntemi ile müdahale edildi.

        “İĞNE DELİĞİNDEN YAPILAN AMELİYAT ÇOCUĞA VERİLEN ZARARI AZA İNDİRİYOR”

        Doç. Dr. Özcan Atahan ameliyat ile ilgili şu bilgileri verdi; “Sol yandan ciltten 1.65 mm çapındaki iğne ile kamera aracılığıyla ciltten girilerek, her aşamada görerek ilerlendi ve böbreğe girilerek taşa ulaşıldı. Lazer enerjisi ile taş parçalanarak toz haline getirildi, işlem skopi aracılığıyla adım adım izlendi. Sol böbreğe takılan üreter kateteri ve sonda ertesi gün alındı. Hasta kırılan taş parçacıklarını idrarla atmaya başladı. Mikro perkütan yöntemi, özellikle böbrek taşlı çocuk hastalarda sadece bir iğne deliğinden yapılması nedeniyle, çocuğa en az zarar veren bir yöntem olarak uygulanmaya devam edecektir” dedi.

        AÇIK CERRAHİNİN YERİNİ GİRİŞİMSEL YÖNTEMLER ALDI

        Çocuklarda taş hastalığı tedavisinde, önceleri açık cerrahi yapılırken, günümüzde dışarıdan şok dalgası ile taş kırılması, ciltten girilerek taşların çıkarılması gibi daha az zarar verici yöntemlerin kullanıldığını ifade eden Doç. Dr. Özcan Atahan; “Özellikle ciltten böbrek içine girilerek yapılan ameliyatlarda teknoloji geliştikçe daha küçük aletlerle ameliyat yapılmaktadır. Son olarak mikro adı verilen yöntemle, iğne deliğinden girilerek lazerle taşın kırılması, parçalanması ve buharlaştırılması işlemi uygulanmaktadır. Dünyada mikro yöntemle ilk kez 2010 yılında yapılan bu ameliyat 2-3 yıldır Türkiye’de de birçok merkezde başarıyla uygulanmaktadır” diye konuştu.

        “PROTEİNDEN FAKİR BESLENME MESANE TAŞI OLUŞUMUNA NEDEN”

        Medical Park Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Özcan Atahan, çocukluk çağı taş hastalığının ülkemizde sık görülen hastalıklardan olduğunu belirterek; “Metabolik bozukluklar, doğuştan idrar ve böbrek anomalileri taş oluşumunu kolaylaştıran nedenlerdir. Çocuk yaş grubunda taş hastalığı kız ve erkeklerde eşit oranda görülür. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde taşların büyük bir çoğunluğu böbrek yerleşimlidir. Proteinden fakir beslenen çocuklarda diyete bağlı mesane taşı da sık görülebilmektedir. Ülkemizde taş hastalarının yüzde 17’si çocuklardır” diye belirtti.

        “TAŞIN ALTINDAKİ NEDEN ARAŞTIRILMALI”

        Yaşı büyük çocuklarda tıpkı erişkinde olduğu gibi yan ağrısı, idrarda kanama gibi nedenlerle doktora başvurduğunu söyleyen Doç. Dr. Özcan Atahan; “Küçük yaş çocuklarda ise kramp tarzında karın ağrısı, bulantı, kusma huzursuzluk, iştahsızlık, ateşlenme gibi genel şikayetlerle karşımıza çıkar. Genelde sık üriner enfeksiyon nedeni araştırılırken taş bulunur.

        Tanıda böbrek ultrasonografisi, direkt üriner sistem grafisi, ilaçsız karın tomografisi gibi görüntüleme yöntemleri kullanılır. Çocuklarda altta yatan nedenleri araştırmak amacıyla mutlaka metabolik değerlendirme yapılmalıdır” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ