Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık 5 küçük yürek, 5 nakil

        Öznur KARSLI / GAZETE HABERTÜRK

        Hasan Basri- Kerim-İbrahim- Eymen ve Saniye Naz... Kadavra bağışı ve anneleri sayesinde yeniden hayata dört elle sarıldılar. Yaşları 8 ile 16 arasında değişen böbrek hastası 5 çocuk, şimdi diledikleri kadar su içip istediklerini yiyebiliyor. Aynı hastanede nakil olan 5 çocuk artık en sıkı arkadaşlar...

        12 yaşındaki İbrahim Durmazgider, 7 yaşındayken periton diyalize girmeye başladı. 4 yıl süren diyaliz sürecinde böbreği iflas noktasına geldi. Anne tiroit hastası olduğu için böbreğini bağışlayamadı, babası bu konuda kararsız kaldı. Ablaları ise yaşları küçük olduğu için organ bağışında bulunamadı. Yeniyüzyıl Üniversitesi Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi Organ Bekleme Listesi’ne yazılan İbrahim, 35 yaşındaki erkek kadavranın böbreği ile zor günleri geride bıraktı.

        HASTALIĞI 5 YAŞINA KADAR FARK EDİLMEDİ

        9 yaşındaki Ali Eymen Gülçiçek’in ise hastalığı 5 yaşında fark edildi. Bir süre diyalize bağlı yaşayan Ali’ye geçtiğimiz aylarda annesinden böbrek nakli yapıldı. Ali Eymen, uzun süre ara verdiği okuluna yeniden devam etmeye hazırlanıyor.

        Böbrek yetmezliğine 6 aylıkken yakalanan 8 yaşındaki Saniye Naz’ın mayıs ayı başında bir böbreği iflas etti. 1 ay önce annesinden böbrek nakli yapılan Saniye de hayata yeniden tutundu. 14 yaşındaki Kerim Altınöz de arkadaşları gibi annesinin böbreğiyle hayata tutunanlardan. Doğuştan böbrek yetmezliği hastası olan Kerim, 2 ay önce annesinden aldığı böbrekle eski günlerine döndü. 6 aylıkken böbrek hastası olan Hasan Basri Sevgi, 10 yaşına geldiğinde böbrek fonksiyonlarını yitirdi. Annesinden aldığı böbrekle mutlu sona ulaştı.

        ‘Kadavra bağışı arttı ancak istediğimiz rakamda değiliz’

        Çocukla ra nakilleri gerçekleştiren Yeniyüzyıl Üniversitesi Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi’nden Prof. Dr. Ayhan Dinçkan, “2013 yılında bin 700 beyin ölümü gerçekleşti ancak bunun sadece 380’i bağışlandı. 2014’te ise bin 816 beyin ölümünden 407’si bağışlandı. Son 10 yıl içerisinde kadavra bağışı arttı ancak hâlâ istediğimiz rakamda değiliz. Canlı donörde sorunumuz yok ama kadavrada sorunumuz var” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ