Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        TDK Nasıl Yazılır? Günaşırı Nasıl Yazılır? TDK ile Günaşırı Doğru Yazılışı Nedir?

        Türkçe, kelime sayısı açısından en zengin dillerin başında gelir. Türkçede bu kadar çok kelime yer alırken bu kelimelerin doğru yazımları da zaman zaman karıştırılan bir konu olarak öne çıkmaktadır. Zira, bazı bitişik sanılan kelimeler ayrı; bazı ayrı sanılan kelimeler ise bitişik yazılmaktadır. Durum böyle olunca, kelimelerin doğru kullanımını hakkında bilgi sahibi olmak da önem arz eder.

        GÜNAŞIRI NASIL YAZILIR?

        Kelime, yani sözcük açısından oldukça zengin bir dil olan Türkçede, birçok bitişik ya da ayrı yazılan kelime bulunur. Günaşırı kelimesinin doğru yazımı da bu noktada merak edilmektedir. Peki, Günaşırı nasıl yazılır? İşte, Günaşırı kelimesinin doğru yazımı ile ilgili detaylar…

        GÜNAŞIRI DOĞRU YAZILIŞI

        günaşırı

        GÜNAŞIRI KELİMESİNİN ANLAMI

        “Günaşırı” kelimesi “gün aşırı” anlamına gelir. Türkçe dilinde kullanılırken “bir gün arayla” veya “her iki günde bir” anlamında kullanılır.Kelimenin yazılışı konusunda ise bazı farklılıklar bulunmaktadır. Resmi yazı dilinde genellikle “günaşırı” olarak yazılırken, günlük yazışmalarda ve konuşmalarda “gün aşırı” veya “gün-arası” şeklinde de kullanılmaktadır.Etimolojik kökenine bakacak olursak, “günaşırı” kelimesi “gün” ve “aşırı” kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. “Gün” kelimesi Türkçe’nin kökeni olan Altay dillerine dayanan bir kelimedir ve eski Türkçe’de “gün” veya “güne” şeklinde kullanılmaktaydı. “Aşırı” kelimesi ise Arapça kökenli olup “üstün, geçmiş, öte” gibi anlamlara gelir.Kelimenin kullanımı genellikle günlük dilde, günlük hayatta sıklıkla yapılan faaliyetler arasındaki süreyi anlatmak için kullanılır. Örneğin: “Spor yapmaya her günaşırı başlıyorum.” veya “Bu ilacı günaşırı kullanmanız gerekiyor.”Sonuç olarak, “günaşırı” kelimesi doğru yazılışıyla Türkçe dilinde sıklıkla kullanılan bir ifadedir ve bir şeyin her iki günde bir yapıldığını veya aralıklarla gerçekleştiğini ifade etmek için kullanılır.

        CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIM ÖRNEĞİ

        Aşırı dozda kullanımı olumsuz sonuçlara yol açabileceği için bu ilacı her gün değil, günaşırı kullanmanızda fayda olacaktır.

        YANLIŞ YAZIM ÖRNEKLERİ

        • gün aşırı