Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        TDK Nasıl Yazılır? Saçkıran Nasıl Yazılır? TDK ile Saçkıran Doğru Yazılışı Nedir?

        Türkçe, kelime sayısı açısından en zengin dillerin başında gelir. Türkçede bu kadar çok kelime yer alırken bu kelimelerin doğru yazımları da zaman zaman karıştırılan bir konu olarak öne çıkmaktadır. Zira, bazı bitişik sanılan kelimeler ayrı; bazı ayrı sanılan kelimeler ise bitişik yazılmaktadır. Durum böyle olunca, kelimelerin doğru kullanımını hakkında bilgi sahibi olmak da önem arz eder.

        SAÇKIRAN NASIL YAZILIR?

        Kelime, yani sözcük açısından oldukça zengin bir dil olan Türkçede, birçok bitişik ya da ayrı yazılan kelime bulunur. Saçkıran kelimesinin doğru yazımı da bu noktada merak edilmektedir. Peki, Saçkıran nasıl yazılır? İşte, Saçkıran kelimesinin doğru yazımı ile ilgili detaylar…

        SAÇKIRAN DOĞRU YAZILIŞI

        saçkıran

        SAÇKIRAN KELİMESİNİN ANLAMI

        Bir mantarın oluşturduğu, saçları döken bir deri hastalığı; kılkıran. Saçkıran kelimesinin doğru yazılışı “saçkıran”dır. Kelime, “saç” ve “kıran” kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Saç, insanların kafa derisinde doğal olarak bulunan tüylü yapıdır ve kıran ise Tatarca kökenli bir kelimedir ve “şişmanlatan, semirten” anlamına gelir.Saçkıran, genellikle Tinea capitis adı verilen bir mantar enfeksiyonundan kaynaklanan bir saç dökülmesi durumunu ifade eder. Bu enfeksiyon, genellikle çocuklarda ve genç yetişkinlerde görülür ve baş derisinde kızarıklık, kabuklanma, pullanma ve saç kaybına neden olabilir. Saçkıran, bulaşıcı bir durumdur ve doğrudan temas veya ortak kullanılan eşyalar aracılığıyla yayılabilir.Ancak, “saçkıran” kelimesi Türkçe dilinde sadece bu spesifik mantar enfeksiyonunu ifade etmek için kullanılmamaktadır. Aynı zamanda genel olarak saç dökülmesi veya kellik durumlarını tanımlamak için de kullanılır. Özellikle bu durum cinsi saç dökülmeleri için kullanılan genel bir terim haline gelmiştir.Etimolojik olarak saçkıran kelimesi, saç dökülmesini ve saçın kıl köklerindeki kırılma veya zayıflama durumunu anlatan bir terimdir.

        CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIM ÖRNEĞİ

        İnsanların saçkıran terimini kullanarak saç dökülmesi durumuna ilişkin problemlerini ifade etmeleri oldukça yaygındır.

        YANLIŞ YAZIM ÖRNEKLERİ

        • saç kıran