Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        TDK Nasıl Yazılır? Soy İsmi Nasıl Yazılır? TDK ile Soy İsmi Doğru Yazılışı Nedir?

        Türkçe, kelime sayısı açısından en zengin dillerin başında gelir. Türkçede bu kadar çok kelime yer alırken bu kelimelerin doğru yazımları da zaman zaman karıştırılan bir konu olarak öne çıkmaktadır. Zira, bazı bitişik sanılan kelimeler ayrı; bazı ayrı sanılan kelimeler ise bitişik yazılmaktadır. Durum böyle olunca, kelimelerin doğru kullanımını hakkında bilgi sahibi olmak da önem arz eder.

        SOY İSMİ NASIL YAZILIR?

        Kelime, yani sözcük açısından oldukça zengin bir dil olan Türkçede, birçok bitişik ya da ayrı yazılan kelime bulunur. Soy İsmi kelimesinin doğru yazımı da bu noktada merak edilmektedir. Peki, Soy İsmi nasıl yazılır? İşte, Soy İsmi kelimesinin doğru yazımı ile ilgili detaylar…

        SOY İSMİ DOĞRU YAZILIŞI

        soy ismi

        SOY İSMİ KELİMESİNİN ANLAMI

        Soy ismi, kişiyi daha önceki nesillerden gelecek olan akraba bağları ile ilişkilendirmek için kullanılan bir sözcüktür. Bir sürü kültürde, soy ismi olarak kabul gören yaygın bir alışkanlıktır. Büyük çoğunluğu oluşturduğu sürece, isim yakınlık derecesi Türkiye’de de komşulukların ve akraba ilişkilerinin göstergesi olarak kabul edilmektedir. Soy ismi, çoğu zaman kuşaktan kuşağa aktarılan, mülkiyet, mevkilere veya alanlara bağlı olmayan bazı özel nitelikleri ifade eder. Tarihin çok eskiye dayandığı düşünüldüğünde, soy ismi, eski şövalyen ailelerinden gelenler için kullanılmaya başlandı. Kökeni ise çoğunlukla ismin ilk ailesindeki atasının isminin kullanılmasına dayanır. Örneğin; bazı Türk aileleri, ataları olan Orhan Gazi gibi bir Türk Hükümdarından gelen soy isimleri kullanmaktadır. Bu kullanım, aileler tarafından özgünlük ve onur olarak algılanmış ve bu durum birçok kültürde kabul görmüştür. Günümüzde, soylarının kökenini tespit etmek isteyen Türkler, yakınları arasında bazen de ataları tarafından verilen soy isimlerini kullanarak bu konuda kendi tarihlerini araştırırlar. Bu kelime genellikle soyismi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı soy ismi şeklinde olmalıdır.

        CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIM ÖRNEĞİ

        Bir kişinin soy ismi ataları hakkında detaylar yakalamanızı sağlayabilir.

        YANLIŞ YAZIM ÖRNEKLERİ

        • soyismi