Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Türkiye'nin doğalgazı için geri sayım

        Türkiye'nin ilk derin sondaj gemisi Fatih, 2 yıl önce Karadeniz açıklarında büyük bir doğalgaz rezervi keşfetti. Tam 540 milyar metreküplük doğalgaz için Cumhurbaşkanı Erdoğan,"Halkımız gazı 2023'te kullanacak" dedi.

        Yerli gazı planlanan tarihte hane halkına ulaştırmak için önce projeler çizildi. Sonra da denizin altında üstünde inşaat süreci başladı. Mühendisleri en çok zorlayan ise deniz tabanına üretim sistemini kurmak oldu. Çünkü denizin 2200 metre dibinde inşaat yapmak gerekiyordu. Türkiye ve Türk mühendisler bu süreçten alnının akıyla çıktı. Sırada deniz dibinden çıkarılacak gazı karaya taşıyacak 180 kilometrelik boru hattına gelmişti. Türkiye artık o süreci de tamamlama noktasına geldi.

        Türkiye önümüzdeki 5-6 yıl içinde de yıllık 15 milyar metreküp üretim bekliyor. Bu da Türkiye'nin doğalgaz tüketiminin yüzde 30'una tekabül ediyor. En çok merak edilen soru ise yerli doğalgazın ana dağıtım şebekesine verilmesiyle, vatandaşın doğal gaz faturası ucuzlayacak mı? TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin merak edilen soruya yerinden yanıt verdi. Bilgin, “Milli doğalgazı üretmek çok büyük bir avantaj olacak. 2023'te artık dışa bağımlılığın kırılmanın başladığı yıl olacak. Elbette ki ucuzlayacak doğalgaz. 2030 Türkiye'nin net doğalgaz ihracatçısı olma hedefi önümüzdedir” dedi.

        BAKMADAN GEÇME