Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Ankara'da 'Suriye' toplantısı... İdlib düğümü nasıl çözülecek?

        Ankara, İdlib'teki gelişmeleri yakın takipte. Türkiye ve Rusya çalışma gurupları 31 Ağustos- 4 Eylül tarihleri arasında Ankara'da bir araya geldi. Tahran'daki üçlü zirve öncesinde Meclis'te de gündem İdlib'ti. Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, Rusya Büyükelçisi Aleksey Erkhov ile görüştü. Bozkır yaptığı açıklamada, "Bizim bütün arzurumuz İdlib'te sivil insanlarla militan grupların ayırt edilmesi ve burada olabilecek herhangi bir harekat sırasında sivil kaybının ortaya çıkmamasıdır" dedi. 

        Yaklaşık 3 buçuk milyon insanın yaşadığı şehirde olası bir göç dalgasına karşı Türkiye teyakkuzda. 7 Eylül'de Tahran'da yapılacak 3'lü zirvede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bir araya gelecek. İdlib öncelikli gündem maddesi olacak. Bozkır açıklamasında, "Tahran'da yapılacak zirvenin sonuçlarından çok umutluyum. Bölgeyi tanıyan, bölgeyle ilgili sorumluluk üstlenmiş üç ülke, bu bölgenin barış içinde geleceğe bakması için gerekli kararları alacaktır" dedi. Rus Büyükelçi de görüşmede Suriye'de kalıcı bir barışın tesis edilmesinden yana olduklarını söyledi. Erkhov "Türkiye ile temas halindeyiz, cuma günü İran'da yapılacak zirve; Suriye'de çözüm için büyük fırsat" dedi.

        Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Bozkır daha sonra ABD'nin Ankara Maslahatgüzarı Jeffrey Hovenier ile de görüştü. Bozkır, "Bu dönemde ne Türkiye'nin ABD ile ne de ABD'nin Türkiye ile hasmane bir tutum içinde olması lüksü yoktur. Bu sorunların giderilemeyecek nitelikte olmadığını düşünüyorum" dedi. ABD Maslahatgüzarı Hovenier, İdlib konusunda ABD Başkanı Donald Trump'ın tweetlerine dikkat çekti; "Bu konuda olası müdahalelerle ilgili derin endişe taşıyoruz. Türkiye'nin ABD ile aynı endişeleri paylaştığını düşünüyoruz" dedi. 

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo ile telefonla görüşmüştü. O görüşmeye ilişkin ABD Büyükelçiği'nden de bir açıklama geldi. Esad rejiminin İdlib'de yürüteceği askeri operasyonun Suriye'deki çatışmayı tırmandıracağı konusunda ABD ve Türkiye'nin hemfikir olduğu belirtildi. İki bakanın görüşmesinde Rahip Brunson davasının da gündeme geldiği ifade edildi.

        BAKMADAN GEÇME