Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video De Mistura'dan İdlib açıklaması

        Rusya 22 günlük sessizliğine son verdi. Rejim operasyonunun beklendiği İdlib'i havadan vurdu. Rus uçakları Suriye'deki Hmeymim Üssü'nden havalandı. İdlib'in batısı ve Hama ilinin kuzeyini vurdu. Saldırıların hedefinde sivil yerleşim yerleri ve muhaliflerin cephe hatları vardı. Anadolu Ajansı'na konuşan Beyaz Baretliler, Cisir eş Şuğur'da 5'i çocuk 9 sivil, Keferyedin'de ise bir sivilin hayatını kaybettiğini belirtti. Yaralı sayısının ise 20 olduğu kaydedildi.

        Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, saldırının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye ile Rusya arasındaki diyaloğa dikkat çekti. Operasyonun görüşmelerin iyi geçmediğinin bir göstergesi olabileceğini iddia etti. Buna karşın, Türk-Rus diyaloğunun İdlib konusunun kan dökülmeden çözülmesini sağlayabileceğinin de altını çizdi. "Türk ve Rus liderler görüşerek kötü senaryoyu önleyebilir" dedi. De Mistura önceki açıklamasında da, Türkiye, Rusya ve İran'ın 10-11 Eylül'de Cenevre'de gerçekleştireceği görüşmeleri hatırlattı. Bu görüşmelerin Suriye için kader anı olacağını söyledi.

        Türkiye ise İdlib'de bir insani kriz yaşanmaması için harekete geçti. Kızılay Başkanı Kerem Kınık İdlib'e gitti. Dönüşte Cilvegözü Sınır Kapısı'nda gazetecilere açıklama yapan Kınık, Suriye'nin kuzeyi ve Türkiye sınırında her türlü insani yardım önlemlerini aldıklarını belirtti. Kınık, "Bu bölgelerde silahla kaybedilecek veya kazanılacak bir savaş veya zafer yok. Buradaki sivil insanlar, elinde silahı olmayan insanlar, çoğu yaşlı, kadın ve çocuk... Bu insanların korunmaya ihtiyacı var" dedi. 

        Yaklaşık üç milyon kişinin yaşadığı idlib'e olası bir operasyonun, göç dalgasını tetikleyebileceği belirtiliyor. Bu nedenle Birleşmiş Milletler, "Son yılların en büyük insanlık krizinin yaşanabileceği" uyarısı yapıyor.

        BAKMADAN GEÇME