Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video BMGK'da İdlib gerilimi!

        Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Suriye'deki kimyasal silah varlığı üzerine düzenlenen oturum, Rusya ile İngiltere ve ABD temsilcilerinin tartışmasına sahne oldu. ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, İdlib'deki durumun çok tehlikeli olduğunu söyledi. Jeffrey "Kimyasal silah hazırlandığına dair birçok kanıt var" dedi. ABD'nin İdlib'de operasyon yapmak için defalarca izin istediğini belirten temsilci, bölgede hava harekatı yapıp yapmayacaklarına ilişkin bilgi vermedi. James Jeffrey, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın lider olarak bir geleceği olmadığını, ancak onu görevden almanın ABD'nin işi olmadığını söyledi. 

        Jeffrey'nin açıklamalarına yanıt Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia'dan geldi. Rusya temsilcisi, Suriye'de Esad rejiminin kimyasal silahı olmadığını iddia ederek, "Şam'ın kimyasal silah sakladığına yönelik yapılan konuşmaların bir dayanağı yok. Bu sadece propaganda" savunmasında bulundu. Nebenzia, bazı batılı ülkelerin, kendi düzenledikleri saldırılardan Şam ve Rusya'yı sorumlu tuttuklarını öne sürdü. 

        İngiltere'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Karen Pierce ise Suriye'deki durumdan endişe duyduklarını belirterek, "Konseyin, Suriye konusunu çözmenin neden bu kadar zor olduğunu anlayamadığını düşünüyorum. Eğer Birleşmiş Milletler'e üye bir ülke iyi niyetle ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Anlaşması'na göre davranırsa bu sorun çözülür. Ama şu an bu üyeleri bu oturumda bize karşı gelirken buluyoruz" dedi. 

        ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley ise Suriye'deki iç savaş süresince birçok yanlış adım olduğuna dikkat çekti. Rusya'nın, Esad rejiminin kimyasal silah kullanmasını engelleyecek güce sahip olduğunu söyleyen Haley, rejimin İdlib kuşatmasını bitirmek için kimyasal kullanmayı planladığına dair göstergeler olduğunu dile getirdi.

        BAKMADAN GEÇME