Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Denizde büyük tehlike yaratıyordu... Hayalet gemilere 'dur' denildi

        Panama bandıralı hurda kuru yük gemisi 'Gofer B', üç yıl önce İzmir'de Aliağa'ya demirlenmişti. Şiddetli fırtınanın etkisiyle, mürettebatsız Aliağa'dan Çandarlı'ya sürüklendi. Ordan da 35 mil güneydeki Mordoğan'a. Aslında o; körfezde tehlike saçan tek hayalet gemi değildi. Onun gibi sahipsiz icralık gemiler yıllarca denizlerimizde tehlike saçtı. 

        Konu ile ilgili Habertürk TV'ye açıklama yapan Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, "Gemilere kısa sürede müdahale edilemiyordu. Neden? Çünkü borçlusu, alacaklısı, mahkemelerin ve davaların sonuçlanması gerekiyordu. Maalesef bunlar uzun süreli bir zamana yayılabiliyordu. Dolayısıylda bu gemilerin hepsi de, limanlarımızda serseri mayın gibi, hayalet gemi gibi kalmaya mecburdu" açıklamasında bulundu.

        BAKANLIK'TAN ÖNEMLİ ADIM

        Türkiye'deki tek gemi söküm yeri Aliağa'daki gemi geri dönüşüm tesislerinde... Çoğunluğu hurda yığını olan gemiler önce satılıyor. Sonrasında buraya çekiliyor ve geri dönüştürülüyor. Zaman zaman tonajları çok fazla olduğu için gemilerin sökülmesi aylar sürebiliyor. 

        Hacizli veya icralık gemiler için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı önemli bir çalışma yaptı. Diğer gemilerin seyir güvenliğini tehlikeye sokan gemiler için hem Ticaret Kanunu'nda hem de Limanlar Kanunu'nda değişiklik yapıldı. Gemilerin satışı konusunda liman başkanlıkları yetkili oldu. Böylece gemilerin kısa sürede satışı sağlandı. 

        İcralık gemi statüsünde İzmir Liman Başkanlığı sınırlarında gemi kalmadı. Körfezdeki hayalet gemiler tek tek söküldü. Böylece, bu hayalet gemilerin çevreye verdikleri zarardan ve deniz trafiğine yaptıkları engellerden kurtulundu.

        İCRALIK SON GEMİ HAZİRANDA SATIŞA ÇIKACAK

        Aliağa Liman Başkanlığı sınırlarında ise 5 icralık gemiden 3'ü olan 'Esiwinner', 'Bodyer' ve 'Sinan Naiboğlu'nun icradan satışı yapıldı. Sökümü hızla sürüyor. 'Sala2' adlı gemi de icradan satılanlar arasında... Gemi için yerinde söküm izni talep edildi. 

        İcralık son gemi ise 'Aygün' ... O da, haziran ayında satışa çıkacak. Yani, hayalet gemilere yeşil ışık yakan bürokrasinin aşılmasıyla; bu gemilerin korku saçan seyirlerine de dur denilmiş oldu.

        BAKMADAN GEÇME