Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Kandilli'den deprem uyarısı: Sadece Marmara değil, tüm Türkiye risk altında

        Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, olası deprem ile ilgili ilgili konuştu. Sadece Marmara'da değil, tüm Türkiye'de deprem tehlikesi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Özener, "Türkiye, deprem ülkesi. Buna çok alışmamız lazım. Marmara'ya dikkat çekiyoruz ama başka yerlerde de deprem olabilecek yerler var. Başka bir yerde 7'nin üzerinde deprem olursa şaşırmamamız lazım" dedi.

        Marmara depremi için ise sadece 5 ila 7 saniye önce uyarı alınabildiğini belirten Özener, şu açıklamalarda bulundu: "Bunun sebebi de fay kıyıya yakın. Aynı sistemi Japonya da işletiyor, orada belki 1-1.5 dakika süremiz var. Kırılacak yer belki 300 kilometre uzakta. Marmara'da ise kıyıya 15-20 kilometre uzakta. Yeteri kadar vatandaşın aksiyon alacak hareketi yok. Bu sistemle Marmaray'ı durdurabiliyorsunuz, İGDAŞ'ın gazını kesebiliyorsunuz."

        Özener ayrıca, olası bir depremde tsunami beklenmediğini belirterek şöyle konuştu: "Açıkçası biz Marmara'da böyle bir tsunami beklemiyoruz. Dalga boylu iki metre olabilecektir. Marmara üzerinde depremden kaynaklanan zararlar, can ve mal kayıpları, tsunamiyle mukayese edilemeyecek kadar fazla olacak". Özener, olası bir depremde insanların kıyılardan uzak durarak, iç bölgelere doğru ilerlemeleri gerektiğine de dikkat çekti.

        BAKMADAN GEÇME