Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video 'Ahlat Ağacı' Oscar yolunda... Filme kısa bir bakış!

        Dünya prömiyerini yaptığı 71'inci Cannes Film Festivali'nde eleştirmenlerden tam not alan Ahlat Ağacı, bu kez Oscar'da boy gösterecek. 

        Kültür ve Turizm Bakanlığı ile sinema alanındaki meslek örgütü temsilcilerinden oluşan 17 kişilik seçici kurul, Oscar ödüllerinde Türkiye'yi temsil edecek filmi belirlemek için toplandı. 12 film değerlendirmeye katıldı. 91'inci Akademi Ödülleri'nde yabancı dilde en iyi film dalında yarışacak film, Nuri Bilge Ceylan'ın Ahlat Ağacı oldu. 

        Bir Zamanlar Anadolu'da, Kış Uykusu, Mayıs Sıkıntısı gibi birçok filmiyle 60'dan fazla ödül alan ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın son filmi Ahlat Ağacı, 71'inci Cannes Film Festivali'nde ilk kez izleyiciyle buluşmuştu. Filmin başrollerinde Doğu Demirkol, Murat Cemcir, Bennu Yıldırımlar, Hazar Ergüçlü ve Serkan Keskin yer aldı. Uzun yılların ardından köyüne dönen bir yazarın, babasının borçları altında ezilmesini anlatan film, galasında dakikalarca ayakta alkışlandı. Oyunculardan Doğu Demirkol ve Hazar Ergüçlü o gün yaşananları Habertürk'e anlatırken hâlâ heyecanlıydı. Hazar Ergüçlü, "Enterans tecrübelerdi. Zormuş gerçekten, göründüğü gibi değil hiçbir şey oradaki. Zordu ama çok güzeldi böyle bir şey içinde olmak" derken; Doğu Demirkol ise "O kadar olacağını bilmiyordum, kimse bilmiyordur. Çünkü biz çıkmaya çalıştık, Cannes başkanı hocayı durdurdu defalarca. Ona rağmen çıktık, çıkmasak daha devam ediyordu. Sevdiler demek ki" sözleriyle anlatmıştı. 

         

        Ahlat Ağacı o dönem Cannes'daki başarısından çok, Bennu Yıldırımlar'ın oyuncu arkadaşı Murat Cemcir tarafından arka plana itildiği iddiasıyla da gündeme gelmişti. Bu konu oyuncular arasında espri konusu bile oldu. Demirkol, "Murat abi Hazar'ı kapatacaktı. Ben Ebru ablayı kapatacaktım, Bennu abla kendi içine kapanacaktı diye konuşmuştu. Sıra karıştı" derken; Ergüçlü "Böyle değil de başka türlü gündeme gelsek çok daha mutlu olurduk açıkcası" demişti.

        Nuri Bilge Ceylan, Kış Uykusu filmiyle 2014'te Altın Palmiye ödülüne layık görülmüştü. Ünlü yönetmen geçen hafta 24'üncü Saraybosna Film Festivali'nde "Saraybosna'nın Kalbi Yaşam Boyu Başarı Ödülü"nü kazandı. Altın Palmiye ödüllü senarist ve yönetmen Nuri Bilge Ceylan, 15 Ağustos'ta da Toronto Uluslararası Film Festivali Onur Listesi'ne alındı. 

        Yarışmaya hak kazanan Oscar adayı filmlerin listesi 22 Ocak'ta açıklanacak. 91'inci Akademi Ödülleri töreni ise 24 Şubat 2019'da yapılacak. Törende, 24 kategoriye ayrılmış akademi ödülleri dağıtılacak. 

        BAKMADAN GEÇME