Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video TV Bedelli askerlik yapacaklar tazminat alabilir mi?

        Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve KHK'lerde Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'nin bedelli ve dövizli askerlikle ilgili maddeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Peki bedelli askerlik yapanlar kıdem tazminatı alabilecek mi?  Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç bu sorunun yanıtını verdi. 

        1 milyon 300 bini aşkın kişi bedelli askerlik kapsamına giriyor. Bunların önemli bir kısmı deneyimli ve çalışma hayatının içerisinde olan kişiler. Bu kişiler, 'Yeni bir iş fırsatı değerlendirebilir miyim, kıdemli askerlik fırsatını yakmadan yeni bir işe girebilir miyim' arayışı içerisindeler. İşveren ise kıdem tazminatı ödememek hem de deneyimli personelini kaçırmamak istiyor. Dolayısıyla bu talepler teklife de yansıdı. Teklifte temel askerlik eğitimi süresince çalışanların, çalıştıkları iş yeri, kurum ve kuruluşlarca aylıksız veya ücretsiz izinli sayılacakları hükmü konuldu.

        İşveren yasa tasarısındaki bu hükmü göstererek kıdem tazminatı ödemekten kaçınabilir. Bedelli askerlik yapmak isteyenler kıdem tazminatlarını alabilmek için mahkemeye başvurup, mahkemenin kararına göre tazminatlarını alabilir. Sendikaların bir kısmı mahkemelerin kıdem tazminatı ödenmesi yönünde karar verebileceğini söylüyor. Ancak ağırlıklı görüş ücretsiz izinli sayılmaları nedeniyle bedelli askerlik kapsamında herhangi bir şekilde kıdem tazminatının alınmasının söz konusu olamayacağı şeklinde.

        21 günlük bedelli askerlik süresince çalışanlar hem ücret alamayacak hem de sosyal güvenlik primleri yatırılmayacak. 

        BAKMADAN GEÇME