Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Oyundan gerçekliğe

        Doruk TOKÇABALABAN /HT PAZAR

        OCULUS RİFT GELİYOR

        İlk gördüğümüz günden beri aklımızın bir köşesinde bulunan ve kullanmak için sabırsızlandığımız Oculus Rift, sanal gerçeklik başlığının tanıtım organizasyonu perşembe günü San Francisco’da yapıldı. Cihazın fiyatını ve piyasaya çıkış tarihini öğrenemesek de artık son şeklini almaya başladığını anladık. Facebook tarafından satın alınan şirket, Microsoft’la ortaklık yaptıklarını açıkladı. Buna göre cihaz Xbox One oyun kolu ile gelecek ve daha önemlisi Xbox oyunlarını, doğrudan cihaz ile oynamak mümkün olacak. Bu oyunlar, doğrudan bu cihaz için yapılmamış olduklarından biraz ara bir deneyim olacak ama halihazırda sahip olduğunuz oyunları oynamak büyük bir artı. Yeni Oculus Touch kontrol kolu doğal el hareketlerini yapma imkânı tanıyacak şekilde tasarlanmış. Hali hazırda birçok büyük oyun şirketi Oculus Rift için yatırım yapacağını açıkladı. Bunların arasında Harmonix, Square Enix ve CCP var. Ayrıca Oculus Rift kendi içinde oyun geliştiricileri desteklemek için 10 milyon dolarlık bir yatırım bütçesi ayırdığını da duyurdu. 16-18 Haziran’da gerçekleşecek E3 Fuarı’nda bu konu hakkında daha fazla bilgi alırız.

        E3 FUARI OYUN BİLGİSAYARLARININ GERİ DÖNÜŞÜNÜ İŞARET EDİYOR

        Los Angeles’ta gerçekleşecek E3 Fuarı’nda bu yılda oyun bilgisayarlarının öne çıkması bekleniyor. Bunun iki ana nedeni var. Birincisi yeni nesil konsollar, bir önceki sürümlerinin yarattığı etkiyi yakalayamadı. Bunun sebeplerini açıklamak için yerimiz dar ama ana sebep, aynı güçte bir oyun bilgisayarını benzer bir bütçeye satın almanın artık mümkün olması. Diğer bir sebep ise Steam ve Gog.com gibi oyun satan mecraların inanılmaz genişlemesi. Hem fiziksel oyun gibi sabit bir fiyat çizgisine sahip olmamaları hem de oyun geliştiricilere büyük bir finansal kaynak haline gelmelerinden dolayı oyun konsollarındaki oyun sayısının yüzlerce katı bu dükkânlarda satın alınmayı bekliyor olması. Hal böyle olunca PC satın almak birçok oyunsever için daha akıllıca bir seçim haline geldi.

        Fuarda bu yıl AMD’nin büyük bir varlık göstermesi bekleniyor. Hem bilgisayar işlemcileri hem de ekran kartlarıyla oyun bilgisayarı konusunda ciddi bir söze sahip olan AMD’nin, fuarda hem yeni bilgisayar donanımlarını hem de bu donanımlarda çalışan yeni nesil oyunları tanıtacağı konuşuluyor. Fuarda NVIDIA’nın yeni G-Sync teknolojisi çok konuşulacak. Çünkü bu teknoloji sayesinde bilgisayar grafikleri çok daha net ve verimli bir şekilde çalışıyor ve şirket bu teknolojiyi dizüstülere de getirmeye hazırlanıyor. Oyun satış mecrası Steam bir süredir ertelenen Steam oyun cihazlarını sonunda ekim ayında piyasaya çıkaracağını duyurdu. Muhtemelen fuarda başka markalardan da Steam İşletim Sistemi yüklü cihazlarını tanıtmasını bekliyoruz. Fuar oyun konusunda da gene PC odaklı ilerleyecek gibi. Herkesin dört gözle beklediği oyun ise Fallout 4. Bu fuarın önümüzdeki yılın yeni teknoloji ürünleri açısından çok önemli bir tanıtım imkânı olduğunu düşünürsek Oculus Rift ve rakiplerinden şaşırtıcı sanal gerçeklik sunumları izleneceğini tahmin etmek zor değil.

        YENİ İŞLETİM SİSTEMİ

        Teknoloji meraklılarının gözü geçen hafta Apple’ın her yıl düzenlediği WWDC Geliştirici Konferansı’ndaydı. Zira şirket, yakın zamanda hayata geçecek yeniliklerini tanıttı. Apple’ın son dönemde en çok eleştirilen yönü, her yıl Mac işletim sistemini baştan aşağıya yenilemesi ve bu yüzden sürekli kullanıcıları sayıları artan sorunlarla baş başa bırakmasıydı. Bu yıl Apple bu eleştirilere kulak vermiş görünüyor. Yeni işletim sistemi baştan sona bir yenilemeden çok, bir önceki sürümün düzenlenmesi ve daha kullanışlı hale getirilmesi üzerine odaklanmış. Apple uzun süredir konuşulan müzik servisini de tanıttı. Aylık 9.99 USD ile üye olunan servisin benzerlerinden ne eksiği, ne fazlası var. 30 Haziran’da yayına başlayacak olan servisin belki de en ilgi çekici özelliği 14.99 USD ile aile paketi. Bu paketi 5 kişiyle paylaşabiliyorsunuz ve bu da fiyatını rakiplerine göre çok düşük bir seviyeye getirebiliyor. Apple, Music uygulamasının Android için de yayınlanacağını açıkladı.

        MİCROSOFT SURFACE HUB İLE TOPLANTI ODALARINI DÖNÜŞTÜRMEYİ HEDEFLİYOR

        Microsoft’un yeni iş odaklı cihazı Surface Hub, dev bir ekrandan oluşan çoklu kullanıcıyı destekleyen bir bilgisayar. Dokunmatik ekranı, HD kamerası ve mikrofonlarıyla toplantı odasında ihtiyaç duyacağınız her türlü yeteneğe sahip. Aynı anda 3 farklı kişinin ekrana yazmasına izin veren cihazın iki farklı modeli bulunuyor. Cihaz ilk olarak aralarında Türkiye’nin bulunmadığı 24 ülkede satışa sunulacak ama tahmin ediyoruz ki kısa süre sonra buralara da gelecektir. 3 Boyutlu Baskı Fuarı İlk fuara gelen yoğun ilgiden dolayı ikincisi düzenlenen 3 Boyutlu Baskı Fuarı’nda; 3 boyutlu baskı konusunda yaşanan gelişmeler, Türkiye’de yapılan yatırımlar gibi konularda bilgi almak mümkün. Eğer konuya meraklıysanız Lütfi Kırdar Kongre Merkez’indeki fuarı bu hafta sonu kaçırmayın.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ