Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Derin internetin en karanlık dehlizinde

        Alihan MESTCİ/GAZETE HABERTÜRK-PAZAR

        Geçtiğimiz hafta İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Türkiye’de “metamfetamin” üreterek yurtdışında piyasaya süren bir çeteyi, 9 aylık çalışmanın sonunda çökertti. Çetenin, piyasaya nasıl dağıtım yaptığının detayları mevcut değil. Ancak bugün, özellikle ABD’de “dijital Pablo Escobar”lar bu işin suyunu çıkarmış vaziyette! Üstelik, artık yakalanmaları neredeyse imkânsız...

        KARANLIK BİR SANAL PAZAR

        HER ŞEYİ SATIN ALABİLİRSİNİZ’

        Mevcut trafiği gizleyen karmaşık sistem, Tor’u yasadışı ticaretin gözbebeği haline getiriyor. Dolayısıyla uyuşturucu ticareti, Tor bünyesindeki en yüksek paya sahip: %15. Farmer’s Market’tan sonra ise ortaya “Silk Road” (İpek Yolu) çıktı. Silk Road, Mayıs 2011’de 300 farklı uyuşturucu çeşidinin sergilenip satıldığı bir platformdu. Şanı kulaktan kulağa yayıldı, Haziran 2011’de online dergi Gawker’a “Her şeyi satın alabildiğiniz gizli bir piyasa” diye haber olunca patladı! Siteye akın edenler, Farmer’s Market ve diğer “alışveriş” forumlarına nazaran profesyonelce hazırlanmış bir ortamla karşılaştılar. Alıcılar ve satıcılar puanlandırılıyor ve kısa cümlelerle tanıtılıyordu. Dahası, çok iyi korunuyorlardı! Siteye sadece Tor sunucusu üzerinden ulaşılabiliyor, alışveriş sadece Bitcoin’le yapılıyor, alıcı-satıcı arasındaki mesajlar, okundukları an siliniyordu.

        HAFTALIK 2 BİN $ MAAŞ

        Gizli forumlara verilen ilanlarla site yöneticileri seçildi. Site, haftalık raporlarla yasal takibe açık vermemek üzere hazır tutuldu. Silk Road, yapılan tüm satışlardan pay aldı; yöneticilerin maaşı haftalık 1.000- 2.000 $ arasında değişiyordu. Dönem dönem gerçekleşen hack saldırıları, bazı satıcıların tutuklanması ve sitenin komisyon oranları üzerinde dönen tartışmalara rağmen Silk Road büyümeye devam etti.

        FBI’a göre, Temmuz 2013 itibarıyla Silk Road’da 1.2 milyar $’lık ticaret gerçekleşmişti. Yaklaşık 4 bin anonim satıcı, dünyanın dört bir yanından 150 bin anonim alıcıya ürün tedarik etmişti. Sitenin, Dread Pirate Roberts (DPR) kullanıcı isimli ana yöneticisinin cebine günde 20 bin $ kadar komisyon giriyordu. Silk Road, o güne dek görülmüş en gelişmiş uyuşturucu pazarıydı.

        Tor Hidden Service forumları bir yana 4chan, Reddit gibi gün yüzündeki internet forumlarında da Silk Road popülerliğini pekiştiriyordu. Doğrusu, bu ortam bir ekosistemi andırmaya başladı. Özgürlükçüler, uyuşturucu satıcıları-kullanıcıları ve Bitcoin fanatiklerinin başı çektiği karmaşık bir kalabalık, Silk Road’un güvenilirliğini test ederken düzene tabi tutulmayan online ve üstelik “güvenli” bir uyuşturucu pazarının büyüsüne kapılmışlardı.

        Fakat 2013 sonbaharında her şey değişti.

        Silk Road topluluğu ve site yöneticilerinin tüm çabalarına rağmen Kasım 2011’den beri FBI ajanları Silk Road’a sızmayı başarmıştı. Ekim 2013’te 29 yaşındaki Ross Ulbricht, San Francisco kütüphanesinde uyuşturucu ticareti, cinayet emri vermek, para aklamak gibi suçlardan yakalandı. Dread Pirate Roberts enselenmişti! FBI, Ulbricht’in kayıtlarında, değeri 150 milyon dolara denk gelen 144 bin bitcoin saptadı ve el koydu. Operasyon diğer yöneticilerin tutuklanmasıyla devam etti. Fakat Ulbricht’in tutuklanmasından 1 hafta sonra Silk Road 2.0’ın kurulacağı ilan edildi. Daha iyi ve daha güvenli bir site!

        SILK ROAD

        2.0 Akabinde ortaya, yeni bir Dread Pirate Roberts çıktı (Kimliği hâlâ belli değil). 6 Kasım 2013’te Silk Road yeniden doğdu. Lakin araya giren 1 ayda Silk Road, dark net piyasasındaki hâkimiyetini kaybetmişti. Dark net’te 6 aylık bir kaos dönemi yaşandı. Site yeniden açıldıktan sonra eskiden muteber olan satıcılardan biri “Artık hepimiz yeniden newbie olduk” diyordu. Legal/illegal ticaret bakımından reputation’un etkisi işte bu. Zaten bu sitenin ayakta kalması da itibarına bağlıydı... Bu sırada yeni pazarlar açıldı, hack’lendi, yakalandı veya kapandı, sonra yeniden açıldı.Silk Road’un güvenli sistemine alışkın kullanıcılar, hangi sitelere güveneceklerini şaşırmıştı.

        Silk Road 2.0’ın en önemli özelliği, para transferi konusunda getirdikleri yenilik. Eskiden alıcı (A) ve satıcı (S) anlaşınca, A parayı sitenin havuz hesabına aktarıyordu, ticaret gerçekleşince de bu miktar, havuzdan S’ye geçiyordu. “Gittigidiyor” gibi yani... Ancak bunun şöyle bir sonucu oldu. Herhangi bir anda SilkRoad havuzunda çok yüklü miktarda para durmaya başladı. 2013’te FBI bunları basınca, Silk Road havuzunda duran para uçtu...

        ÖRNEK OLABİLİR

        Bu nedenle 2.0’da toplu bir havuz yok, “micro escrow”lar var. A, S, ve Silk Road ortak onay vermeden para transferi yapılmıyor. Devlet yine müdahale ederse toplu bir çöküş yaşanmıyor.

        Zira Nisan 2014’te piyasa yine eski günlerine döndü. Hatta eskisinden daha da büyüdü... Bugün, internetin en karanlık köşesine dair akıllardaki soru online bir uyuşturucu pazarını barındırması değil, bu sistemin fiilen işleyebiliyor olması... Ve geleceğin internetinde sistem böyle işleyebilir. Çünkü kullanılan sistemin önümüzdeki yıllarda yasal işlemler için örnek olma olasılığı var. Yani illegal, legalin önünü açıyor... Karanlık internetle yaşamaya hazır olun!

        TOR NEDİR?

        “DarkNet”e “Tor” sayesinde bağlanılıyor. Tıpkı internete Safari, IE veya Chrome’la bağlanıldığı gibi... Tor temel olarak Chrome, IE veya Mozilla gibi bir browser. Ancak farklı protokoller (biz http:// yazıyoruz mesela) kullanmaları sayesinde, kullanıcılar ve içerik sağlayıcılar arasındaki trafiğin takip edilmesi mümkün olmuyor.

        SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

        ■ Dark net’e normal internet tarayıcılarıyla ulaşılmıyor, Tor gerekiyor.

        ■ Bu karanlık dünyada yol bulmak ve sitelere ulaşmak Hidden Wiki gibi index sayfalarıyla mümkün.

        ■ Dark nette en az 35 farklı pazar var.

        ■ Silk Road, Outlaw Market, Sheep Market, Agora gibi platformlar yasal e-ticaret siteleri gibi dizayna yatırım yapıyor, kampanyalar düzenliyor.

        ■ Sitelere üye olmak kullanıcı adı, şifre ve turing testiyle gerçekleşiyor.

        ■ Burası gizli olsa da güvenceli bir mecra değil. Mesela Şubat 2014’te Silk Road 2.0 hack’lendiğinde kullanıcıların 2.7 milyon dolarlık bitcoin’leri uçtu. Ardından site yöneticileri, kullanıcıların kayıplarını telafi edip siteyi tekrar güvenli hale getirene dek komisyon almadı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ