Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam En başarılı belediye başkanları ve sırları

        Esra BOĞAZLIYAN / GAZETE HABERTÜRK

        Andy-Ar’ın 21 Ekim- 9 Aralık 2015 tarihleri arasında yaptığı ‘Yerel Yönetimler Performans Araştırması’nın İstanbul ayağında Avrupa ve Asya Yakası’nın en başarılı ilçe belediye başkanları belirlendi. İlçelerde yapılan bu araştırmada halka ‘Yaşadığınız ilçenin belediye hizmetlerinden mennun musunuz?’, ‘Yaşadığınız ilçenin belediye başkanını halka yakın buluyor musunuz?’ ve ‘Yaşadığınız ilçenin belediye başkanını tanıyor musunuz?’ diye soruldu. Sonuçta her iki yakada üç kategorinin ‘en başarılı’ belediye başkanları ortaya çıktı. Yarından itibaren HT İstanbul sayfalarında anketin sonuçlarını tüm ayrıntılarıyla sizlerle paylaşacağız.

        İKİ YAKA İÇİN İKİ AYRI LİSTE

        Sadece anket sonucunu değil, aynı zamanda belediyeleri ve başkanları başarıya taşıyan hizmetleri, projeleri de aktarıp bu üç kategorinin şampiyon başkanlarıyla yaptığımız röportajları da sayfalarımız taşıyacağız. Halk tarafından ‘başarılı’ olarak değerlendiren başkanlar, sonuçları yorumlayıp yaptıklarını ve yapacaklarını anlatacak.

        Yerel yönetimler performans araştırmasının tüm detaylarını, hangi başkanın hangi kategoride hangi oranla yeraldığını kamuoyuyla paylaşmadan önce Avrupa ve Asya Yakası’nda öne çıkan belediyeler ve başkanlara bir göz atalım... Her iki yaka için ayrı ayrı oluşturulan listelere göre; Avrupa Yakası’nda Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ve Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı farklı kategorilerde ya birincilikleriyle ya da ilk üçte yer alarak dikkat çekiyor.

        ANKET SONUCUNU YARIN AÇIKLIYORUZ

        Gelelim Asya Yakası’na... İstanbul’daki 39 ilçe belediyesinin 14’ünün bulunduğu ve yaklaşık 5 milyon nüfusa sahip olan Asya Yakası’nın öne çıkan isimleri; Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Pendik Belediye Başkanı Kenan Şahin, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz ve Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin... Bu isimler, her üç kategoride de üst sıralarda bulunuyor.

        Şimdilik, hangi başkanın hangi kategoride birinci olduğunu açıklamıyoruz fakat bu saydığımız başkanlar, projeleri, hizmetleri ve vatandaşa yakınlıklarıyla kendi ilçelerinde yaşayan halk tarafından başarılı, halka yakın bulunuyor ve aynı zamanda da vatandaş tarafından tanınıyor.

        BAŞKANLAR ANLATIYOR

        Yarından itibaren, 10 gün boyunca Andy-Ar’ın ‘Yerel Yönetimler Performans Araştırması’nın sonuçlarını; belediye başkanlarının ‘hizmet’, ‘halka yakınlık’ ve ‘tanınırlık’ kategorilerindeki başarı oranlarını kamuoyuyla paylaşacağız. Aynı zamanda bu listeye giren belediye başkanlarıyla yapılan röportajları da okuyacaksınız. Bir anlamda, belediye başkanlarıyla sonuçları değerlendireceğiz. Başkanlar, kendilerini başarıya taşıyan, halk tarafından önemsenen projelerini anlatacaklar. Bir belediye başkanı nasıl halka yakın olur? Hangi hizmetler vatandaşı memnun eder? İlçedeki tüm vatandaşlar tarafından tanınmak nasıl sağlanır? gibi soruların yanıtlarını paylaşacaklar. Yani bu işin sırrını verecekler. Başarılı oldukları kategorilerde yaptıkları hizmetlerden ilginç örnekler, anekdotlar sunacaklar. Tabii bir de bu sonuçlar ışığında özeleştiri yapacaklar. Halka daha yakın olmak, hizmetlerden daha çok kişinin faydalanması için, daha çok vatandaş tarafından tanınmak ve bilinmek için ne gibi projeler geliştirdiklerini açıklayacaklar.

        HER GÜN BİR RÖPORTAJ

        Elbette geleceğe dair hizmet hedeflerini ve gerçekleştirmek istedikleri projelerini de halka anlatmış olacaklar. Bu arada son dönemlerde çok konuşulan, tartışılan projelerle ilgili önemli bilgiler, açıklamalar da bu röportajlar serisinde yer alacak. Yarından itibaren her gün bir belediye başkanı ile röportajı HT İstanbul sayfalarında okuyabilirsiniz. Bu söyleşilere siz de katılın, yukarıdaki WhatsApp telefon hattımıza sorularınızı gönderin!

        Bu arada bu çalışmanın 6 ay sonra hem ilçeler, hem büyükşehirler bazında tekrarlanacağını da belirtelim. Ayrıca bu araştırmanın ardından belediye barometresi oluşturup belediyelerin eksi ve artılarını, neler yapıp neler yapmadıklarını belirli periyotlarla sizlerle paylaşacağız.

        ARAŞTIRMANIN KÜNYESİ

        Araştırma, Andy-Ar’a ait. Bazı bölgelerde kantitatif araştırma tekniklerinden “Yüz yüze görüşme yöntemi’’ ile bazı bölgelerde ise yine başka bir kantitatif araştırma tekniği olan ‘CATI’ telefon ile görüşme yöntemi kullanılarak, genelinde 34 bin 200 kişiyle yapılmıştır.

        Saha çalışması 21 Ekim- 9 Aralık tarihleri arasında tamamlanmıştır.

        Çalışma, farklı sosyoekonomik ve sosyodemografik gruba mensup kişilerden, yaş, cinsiyet eğitim, mahalle / semt kotalarına göre tesadüfi yöntemle seçilmiş, denekler ile görüşme yapılmıştır.

        Yapılan bu araştırmada 0.95 güven aralığı içinde, hata payı +/- %2.0’dir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ