Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Tekirdağ'da türbe üstüne ev yaptılar

        Uzun yıllar önce Erzurum’dan Tekirdağ’a yerleştiği tahmin edilen Mehmet Paşa isimli Osmanlı komutanı, burada vefat etmeden önce, “beni bahçeme gömün” diye vasiyet etmesi üzerine isteği yerine getirildi. Ancak aradan geçen uzun yıllar sonra Mehmet Paşa’nın gömüldüğü yerin mülk sahibi değişince, türbe şeklindeki kabri üzerine apartman dikildi.

        Tekirdağ’da 17’nci yüzyılın sonlarında yaşadığı tahmin edilen Mehmet Paşa’nın, merkez Süleymanpaşa ilçesi Gündoğdu Mahallesi'nde bulunan kabrinin üzerine yaklaşık 35 yıl önce dikildiği tahmin edilen 5 katlı bina, vatandaşlarda şaşkınlık uyandırıyor. Türbenin, aradan geçen uzun yılların ardından binanın altında kalmasının uygun olmadığını dile getiren mahalle sakinleri, bu konuda yetkililerden düzenleme istedi.

        Gündoğdu Mahallesi sakinlerinden Aşık Özden, Mehmet Paşa Türbesi ile ilgili yaptığı açıklamada, “1990 yılında askerden geldim. Askerden geldikten sonra burada işe başladım. Bu türbenin üzerinde yaklaşık 4 ay kadar konakladım. Türbenin ve binanın hangi tarihte yapıldığını bilmiyorum. Türbenin üzerine bina yapılması doğru değil, ancak şahsi bir mülk bu bina herhalde” dedi.

        “TÜRBENİN YANINDAN GEÇEN ONLARCA İNSAN BURANIN TÜRBE OLDUĞUNUN FARKINA BİLE VARAMIYOR”

        Türbenin yerinin değiştirilmesinin doğru olmayacağını belirten Özden, “Bence türbenin yerinin değiştirilmemesi gerekir. Türbenin alanı kamulaştırılabilir. İşlek bir caddenin kıyısında olduğu için kamulaştırılabilir belediye tarafından. Etrafı daha güzel bir hale de getirilebilir. Türbenin bu halde hiçbir anlamı yok, yazık. Türbenin yanından geçen onlarca insan buranın türbe olduğunun farkına bile varamıyor. Mezarın olduğu yerde hiçbir şekilde insanlar yaşamamalı” diye konuştu.

        Türbenin üzerine dikilen apartman sakinlerinden Sevgi Soydan ise, “Biz de 2 yıl oldu bu apartmanı alalı. Erzurum’dan buraya gelmiş bu zat. Erzurum’da yaşıyormuş, buraya tayin yoluyla gelmiş. Bir devlet dairesinde çalışıyormuş herhalde. Buralar da onunmuş o zamanlar. Ölmeden önce, "Beni bahçeme gömün" demiş. Onun vasiyetiyle 1600’lü, 1700’lü yıllarda buraya gömülmüş” ifadelerini kaydetti. Türbe üzerinde yaşamaktan rahatsızlık duymadığını belirten Soydan, “Hiçbir şekilde rahatsızlık duymuyoruz. Burası türbe olarak da değil, mezar olarak geçiyor” şeklinde konuştu.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ