Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Müzeyyen Senar kimdir? Müzeyyen Senar anılıyor

        Müzeyyen Senar, 8 Şubat 2015 tarihinde zatürre hastalığı nedeniyle tedavi gördüğü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 97 yaşında hayatını kaybetti. Peki Müzeyyen Senar kimdir?

        MÜZEYYEN SENAR KİMDİR?

        Müzeyyen Senar, 16 Temmuz 1918 tarihinde Bursa'nın Keles ilçesinde dünyaya geldi. Müzik yaşamına erken yaşlarda Anadolu Musiki Cemiyeti'nde kemençe üstadı Kemal Niyazi Seyhun Bey ve Hayriye Hanım eşliğinde başladı.

        Küçük yaşlarda fark edilen güçlü sesi, tanınmasına sebep oldu ve dönemin ünlü üstadları ona müzik dersleri verdi ve dönemin sevilen şarkılarının yanında kendi bestelerini de öğretip söylettiler.

        REKLAM

        İstanbul Radyosu'nda Kemal Niyazi Bey ile şarkı söylemeye başlayan Müzeyyen Senar, Perşembe günleri yaptığı programıyla geniş bir kitle tarafından tanındı. Programı dinleyenler arasında dönemin en büyük müzikhollerinin sahibi olan İbrahim Dervişzade de bulunuyordu ve gazinosunun 1993 yılının yaz döneminde Müzeyyen Senar'ı kadrosuna aldı. Bir süre boyunca burada sahne alan Müzeyyen Senar, daha sonraki yıllarda İstanbul'un ünlü gazinolarında sahne aldı.

        Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Müzeyyen Senar'ın sesini oldukça beğenirdi. Müzeyyen Senar birçok kez Atatürk'ün huzurunda ve özel meclislerde şarkılar söylemiştir.

        1938'de Ankara Radyosu'nun ilk yayınlarına katıldı ve 1941'e kadar radyo ile dinleyicilere hitap etti. Ünlü gazinolarda sahne alarak beğenilen bir sanatçı oldu ve yıllar boyunca birçok albüm ve şarkı çıkararak "Cumhuriyetin Divası" ünvanını aldı. 1998 yılında Müzeyyen Senar ile Bir Ömre Bedel adlı albümü çıkardı ve Sezen Aksu'dan Tarkan'a kadar bir çalışma yaptı.

        2001'de son albümü olan Son Okuduklarım'ı piyasaya sürdü. 1998 yılında Devlet Sanatçısı seçildi ve 2004'te Sezen Aksu'nun düzenlediği ve sanatçı dostlarının katıldığı gecede 72. sanat yılını kutladı.

        26 Eylül 2006'da İzmir'deki evinde fenalaştı ve kaldırıldığı hastanede beyin enfarktüsü geçirdiği, vücudunun sol tarafının felç olduğu açıklandı. 2007'de Nisan ayı başına kadar tedavi gördü ve sol ayağının üzerine basmaya başladı. 24 Şubat 2008'ed kızı Feraye, annesi Müzeyyen Senar'ın artık sesini kaybettiğini açıkladı.

        8 Şubat 2015 tarihinde zatürre hastalığından dolayı tedavi gördüğü hastanede hastalığına yenik düşerek 97 yaşındayken hayatını kaybetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ