Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İçki içen çocuğa devlet tedbiri!

        Balcı, yazılı açıklamasında, Adana'da kardeş oldukları düşünülen 3 ve 7 yaşlarındaki iki çocuğun cep telefonu ile çekilen bira içme görüntülerinin herkesi hayrete düşürdüğünü belirtti. Çocukların, ailesi olduğu anlaşılan kişilerin yanında bira içtiklerinin görüldüğünü ifade eden Balcı, görüntülerde anne tarafından bira pay edilen çocukların kadeh tokuşturduğuna işaret etti.

        Anayasa'nın 58. maddesine göre, devletin gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alması gerektiğine işaret eden Balcı, şunları kaydetti:

        ''Söz konusu olayda, devletin bu maddedeki vazifesini yapması zaruri görünmektedir. Zira alkol düşkünlüğüne kapı aralayacak böyle bir durumun gerekirse devlet eliyle sona erdirilmesi ve ailesi yanında manevi ve maddi şahsiyeti korunamayan bu çocukların devlet tedbirine ihtiyacı olduğu açıktır.

        Perakende satıcıdan dahi 18 yaşına gelmemiş bir gencin alkollü içki temin etmesinin yasak olduğu ve alkollü içeceklerin birey ve toplum sağlığına verdiği zararlar bu kadar ortadayken, ailelerin sorumsuzluklarının bu aşamaya ulaşması izaha ve tedbire muhtaç bir durumdur.

        Devletin böylesi bir durumda Anayasa'nın 41. maddesine uygun hareket etme sorumluluğu doğmaktadır. Bu maddenin 3. ve 4. fıkralarına göre 'Her çocuk, korunma ve bakımdan yararlanma, yüksek yararına açıkça aykırı olmadıkça, ana ve babasıyla kişisel ve doğrudan ilişki kurma ve sürdürme hakkına sahiptir. Devlet, her türlü istismara ve şiddete karşı çocukları koruyucu tedbirleri alır.' Bahse konu olan somut olayda da çocuğun yüksek yararına açıkça aykırı olan ana ve babasıyla ilişkisinde koruyucu tedbirlerin alınması gerekmektedir.''

        Alkollü içki ve sigaranın zararlarını azaltmak amacıyla yapılan düzenlemelerin yürürlüğe girmesiyle yetinilmemesini isteyen Balcı, etkili ve düzenli denetim tedbirlerinin alınması gerektiğini kaydetti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ