Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Halepçe katliamı protesto edildi

        İlyas AKENGİN/ DİYARBAKIR (AHT)

        Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kürt sorunu ile ilgili kimseyi kandırmadıklarını belirterek, "Bizim içimiz de dışımız da bir. Hükümet de dürüst olsun. Osmanlı oyunlarıyla sağ gösterip sol ile vurmasınlar. Bize saygı duyarlarsa biz de saygı duyarız. Gelin acıları birlikte saralım" şeklinde çağrıda bulundu.

        Irak'ın Halepçe kentinde 23 yıl önce yaşanan ve 5 bin Kürt'ün öldüğü katliam Diyarbakır'da protesto edildi. Türkiye Barış Meclisi Diyarbakır girişimi tarafından Koşuyolu Parkı'nda yapılan açıklamada konuşan BDP lideri Selahattin Demirtaş, Halepçe katliamının tek sorumlusunun Saddam Hüseyin olmadığını ifade ederek, "Kimyasal silahı verenler ve o katliama onay verenler de en az Saddam kadar suç ortağıdır. Bu katliamlar tesadüfen gelişmemiştir. Siyasi projelerin ayağında Kürtler kurban olarak seçilmiştir. Bugün Kürtlere karşı Halepçeler olmazsa bile acılar şekil değiştirerek devam ediyor. O zihniyet Türkiye'de devam ediyor. Bu Kürtler bizden ne istiyor diyorlar, asıl siz bizden ne istiyorsunuz. Siz başımıza bela olmuşsunuz, bizden ne istiyorsunuz. Kürtler kendi vatanında özgürce yaşamak istiyor. Başımıza bela olanlar ellerini yakamızdan çeksin. Bizi kendi vatanımızda mülteci ve esir yapamazsınız. Kürtlere baskı aynı şekilde devam ediyor" şeklinde konuştu.

        "KÜRTÇE BİR TEK AKP'YE Mİ SERBEST"

        Diyarbakır'da BDP'nin Nevruz ile ilgili kentin değişik yerlerine astığı afişlerin mahkeme kararı ile toplatılmasını eleştiren Demirtaş, "Sırf Kürtçe olduğu için astığımız afişler toplatılıyor. Kürtler kendi dilinde ve vatanında Kürtçe asamayacaksa nerede asacak. Bu ülkede Kürtçe bir tek AKP'ye mi serbest. Başbakan çıkıp bunun yanlış olduğunu söylemeli aksi halde hükümet de bu işin içinde olur. Yazar İsmail Beşikçi ?Kürdistan' dediği için ceza alıyor. Kürdistan'a Kürdistan denir, bunu artık kafanıza yazın. Siz yok sayıyorsunuz diye Kürtçe ve Kürdistan yok edilemez. Bu farklılıklarımıza saygı duyun ki buradan bir barış çıksın" dedi.

        "HÜKÜMET SAĞ GÖSTERİP SOL VURMASIN"

        Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın Kürt sorunu ile ilgili projesinin olmadığını iddia eden Demirtaş, "Sayın Başbakan varsa bir çözüm projeniz gelin kurduğumuz bu çadırda açıklayın. Çözüm projeniz yoksa da halkın çözüm projesini boşa çıkaramazsınız. Kürtler boynunu bıçağınıza dayamaz ve sürtmez. Biz direnerek bugünlere geldik ve direnmeye devam edeceğiz. Zulüm ve baskı politikanızdan vazgeçerseniz, doğru siyaset üretebilirsiniz. Tutuklamalar ve gözaltılar devam ederse demokratik çözüm nasıl olacak. Çözüm olacaksa devlet ve hükümet buna uygun davranmalı. Biz kimseyi kandırmıyoruz. Dün ne söylediysek bugün aynısını söylüyoruz. İçimiz de dışımızda bir. Hükümet de dürüst olsun. Osmanlı oyunları ile sağ gösterip sol ile vurmasınlar. Bize saygı duyarlarsa biz de saygı duyarız. Gelin acıları birlikte çözelim" şeklinde çağrıda bulundu. Demirtaş, daha sonra İmralı'da bulunan PKK terör örgütüelebaşı Öcalan'ın önerdiği "çözüm çadırları"nı ziyaret ederek, vatandaşlarla sohbet etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ