Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam 'Canlı kalkanlara' müdahale

        Zeki DARA / HAKKARİ (AHT)

        Hakkari'nin Çukurca ilçesinde kendilerini "canlı kalkan" olarak adlandıran ve geçiş yasağı bulunan sınır hattına doğru yürüyüşe geçen gruba müdahale edildi. Çıkan olaylar sırasında ağır yaralanan Van İl Genel Meclis Üyesi Yıldırım Ayhan, kaldırıldığı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Hastanesi'nde kurtarılamadı. Göğsüne isabet eden gaz bombası ya da panzerden açılan ateş sonucu öldüğü öne sürülen Ayhan'ın kesin ölüm nedeni otopsi sonucu belirlenecek.

        Operasyon ve çatışmaların durdurulması için Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) çağrısı üzerine Van, Bitlis, Muş, Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan'dan yola çıkan ve dün akşam Çukurca'ya 10 kilometre mesafede Narlı köyü yakınında jandarma tarafından bekletilen 'canlı kalkan' grubu, sınıra doğru yürümek istedi. Geçiş yasağı bulunan askeri bölgeden Irak sınırına doğru yürüyüş yapmak isteyen yaklaşık bin 500 kişilik gruba güvenlik güçleri uyarıda bulundu. Uyarıya taşla karşılık verilmesi üzerine gruba gaz bombaları ile müdahale edildi. Müdahale sırasında Van İl Genel Meclis Üyesi Yıldırım Ayhan ağır yaralandı. Çukurca Sağlık Evi'nde yapılan ilk müdahalenin ardından Ayhan, askeri helikopter ile Van'a sevk edildi. Ancak Yüzüncü Yıl Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırılan Ayhan'ın yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadığı öğrenildi. Göğsüne isabet eden gaz bombasından ya da panzerden açılan ateş sonucu öldüğü öne sürülen Ayhan'ın kesin ölüm nedeni otopsi sonucu belirlenecek. Müdahale sırasında bir kadının da yaralandığı öne sürüldü.

        Bu arada müdahalenin ardından Çukurca ilçe merkezi karıştı, esnaf kepenklerini indirirken, müdahaleyi protesto eden kalabalık bir grup, Çukurca Tugay Komutanlığı'na yürüdü. İlçedeki gerginlik sürüyor.

        Hakkari Valisi Muammer Türker, grubun tüm uyarılara rağmen sınıra yürümekte ısrar ettiğini ve bu nedenle güvenlik güçlerinin müdahale etmek zorunda kaldığını söyledi. BDP'lilere Narlı köyünde eylem yapmaları için izin verildiğini belirten Vali Türker, "Dün BDP'li milletvekilleri ile yaptığım görüşmelerde Narlı köyünde bu eylemlerini yapacaklardı. Biz de buna izin verdik. Narlı köyünde bekleyeceklerini, herhangi bir taşkınlığa izin vermeyeceklerini söylediler. Söz vermişlerdi. Ancak sabah saatlerinde sınıra yürüyüşe geçtiler. Orası askeri ve geçiş yasağı bulunan bir bölge. Bu sırada BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ile tekrar görüşmelerimiz oldu. Pervin Buldan, eylemlerini sürdürecekleri konusunda ısrar etti. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri biber gazıyla müdahale etmek zorunda kaldı" dedi.

        'Canlı kalkan' grubunda DTK Eş Genel Başkanı BDP Van Milletvekili Aysel Tuğluk, Van Milletvekili Özdal Üçer, Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, bölge belediye başkanları, BDP il ve ilçe eşbaşkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda vatandaş bulunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ