Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Boğaz'da gemi kazası

        İstanbul'da şiddetli lodosun etkisiyle iki gemiye çatan Kayan 1 adlı kargo gemisi batma tehlikesi geçiriyor. Sierra Leone bayraklı 86 metre uzunluğundaki gemiye, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bağlı ekipler müdahale ediyor. Arka bölümünden su aldığı belirtilen geminin yan yattığı görülüyor.

        PERSONEL TAHLİYE EDİLİYOR

        Ahırkapı açıklarında demirlemeye çalışırken demirli gemilere sürterek yara alan gemideki 13 personelden 10'u, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekiplerince tahliye edilirken 3 kaptan gemide kaldı.

        Sierra Leone bayraklı “Kayan 1” gemisinin yabancı uyruklu oldukları bildirilen 10 personeli, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tahlisiye botlarıyla gemiden tahliye edildi. Geminin sürekli hareket etmesi nedeniyle tahliye işlemi sırasında zorluk yaşandı.

        Zeyport Limanı'na getirilen personelin sağlık durumunun iyi olduğu kaydedildi.

        Mısır'dan gelen ve Ukrayna'ya giden kuru yük gemisindeki suyun tahliye edilmeye çalışıldığı, bunun başarılması halinde geminin önce Tuzla Tersanesinde tamir edileceği, ardından da yolculuğuna devam edeceği bildirildi. Ancak, 4 saat içinde gemideki suyun boşaltılamaması halinde, kaptanların da tahliye edilmelerinin gündeme geleceği ifade edildi.

        İstanbul'da şiddetli lodosun etkisiyle iki gemiye çatan Kayan 1 adlı kargo gemisi batma tehlikesi geçiriyor. Sierra Leone bayraklı 86 metre uzunluğundaki gemiye, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bağlı ekipler müdahale ediyor. Arka bölümünden su aldığı belirtilen geminin yan yattığı görülüyor.

        GEMİ SU ALIYOR

        2 gemiye çarpan geminin ambar bölümünde yırtık oluştu. Gemi 9 metre derinlikte su alıyor. Kıyı Emniyetinden bir kurtarma kaptanı gemiye çıktı, 2 Cankurtaran botu personel tahliyesi için hazır bekliyor.

        2 GEMİYE BİRDEN ÇAPRTI

        Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre, Ahırkapı açıklarına demirlemek üzere manevra yapan gemi, şiddetli lodosun etkisiyle demirli vaziyette bulunan Slochterdıep ve Adrıa Blu adlı gemilerlere çarparak hasar aldı.

        KIYI EMNİYETİ MÜDAHALE EDİYOR

        Ambarından su almaya başlayan gemideki durumun kaptan tarafından bildirilmesi üzerine, Kurtarma 3 römorkörü, Kıyı Emniyeti 5 hızlı tahlisiye botu, Söndüren 7 römorkörü, Tahlisiye III bariyer serme botu ve balıkadamlar yardıma gönderildi.

        Batma tehlikesi süren gemiden su tahliye işlemi yapılıyor.

        Mısır yola çıkarak Kherson limanına gittiği belirtilen gemide su tahliye çalışmaları devam ediyor.

        AMBARINDAN SU TAHLİYESİ SÜRÜYOR

        Römorklarla Bakırköy sahiline çekilen ve ambar bölümünde yırtık oluşan gemi 9 metre derinlikte su alıyor. Bu geminin, lodosun etkisiyle çarptığı demirli vaziyetteki Slochterdıep ve Adrıa Blu adlı gemilerlerde de hasar oluştu. Kurtarma 3 römorkörü, Kıyı Emniyeti 5 hızlı tahlisiye botu, Söndüren 7 römorkörü, Tahlisiye III bariyer serme botu ve balıkadamlar yardıma gönderildi.

        ORAKÇI: BATMASI MÜMKÜN DEĞİL

        Kıyı Emniyet Genel Müdürü Salih Orakçı, geminin Mısır’dan gelip Ukrayna’ya gittiğini ve boş olduğunu söyledi. Gemi kaptanının hava muhalefeti yüzünden Ahırkapı açıklarında demir almaya çalıştığını belirten Salih Orakçı, ancak geminin şiddetli lodos nedeniyle akıntıya kapıldığını anlattı. Salih Orakçı, "Sürüklenme sırasında iki gemiye çarptıyor. Geminde 13 mürettebat var. Kıyı emniyetten 5 görevli de gemide. 10 derece sağa yatmış durumda. Bulunduğu yerdeki derinlik 9 metre. Batması mümkün değil. Hava şartları yüzünden tam müdahale edemiyoruz. Kaptan da onaylarsa bizim yapacağımız en fazla karaya oturtmak olur. Hava şartları düzelirse daha farklı çalışabileceğiz. Şu an personel tahliyesi düşünülmüyor" dedi.

        DENİZLERDE FIRTINA UYARISI

        Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Güney Ege'de Cumartesi günü sabah saatlerinden Pazar günü ilk saatlere kadar batı ve güneybatıdan 8 kuvvetinde (60-75km/s) fırtına, Batı Karadeniz'de Cumartesi günü akşam saatlerinden Pazar günü öğle saatlerine kadar kuzeybatıdan 8 kuvvetinde fırtına, Batı Akdeniz'de Cumartesi günü akşam saatlerinden sonra güneybatıdan, Pazar günü ilk saatlerden akşam saatlerine kadar ise kuzeybatıdan 8 kuvvetinde fırtına bekleniyor” denildi.

        İDO SEFERLERİ İPTAL

        İstanbul'da şiddetli lodos yüzünden bazı İDO seferleri iptal edildi.Avrupa yakasında Bakırköy, Fatih ve Zeytinburnu sahillerinde kuvvetli lodos nedeniyle dev dalgalar oluştu. Lodos nedeniyle sahil şeridinde dalgalar kıyıyı dövdü.

        Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre; lodosun hafif arasıra orta kuvvette, Marmara ve zamanla Kıyı Ege'de kuvvetli (30-50 km/s) olarak eseceği tahmin edildiği bildirildi.

        İstanbul Boğazı'nda ve Marmara Denizi'nde hava muhalefeti yüzünden bazı vapur seferleri iptal edildi. Arabalı vapur seferleri de güçlükle yapılabiliyor.

        İptal olan Deniz Otobüsü iç hat seferleri:

        Bostancı - Kadıköy - Yenikapı - Bakırköy Hattı

        Bostancı - Kabataş Hattı

        Avcılar Seferleri

        Araba Vapuru hatları iptal seferler:

        Sirkeci - Harem Araba Vapuru Hattı

        İptal olan Dış Hat Deniz Otobüsü ve Hızlı Feribot seferleri:

        Kadıköy-Yenikapı-Bursa Deniz Orobüsü (13:00)

        Bostancı-Yenikapı/Bandırma Deniz Otobüsü (12:00) Bursa-Yenikapı-Kadıköy Deniz Otobüsü (9:30)

        Yalova/Yenikapı Hızlı Feribotu (9:00)

        Bostancı-Kartal/Yalova Deniz Otobüsü (8:35)

        Yenikapı/Yalova Hızlı Feribotu (8:30)

        Armutlu-Armutlutk/Yenikapı-Bostancı Deniz Otobüsü (8:00)

        Yalova/Yenikapı Deniz Otobüsü (7:30)

        Bandırma/Yenikapı-Bostancı Deniz Otobüsü (7:30)

        YALOVA’DA DENİZ ULAŞIMINA LODOS ENGELİ

        Yalova’da etkili olan şiddetli lodos nedeniyle deniz ulaşımı yapılamıyor.

        Kentte saattaki hızı 40 kilometreyi bulan şiddetli lodos nedeniyle, Yalova-Yenikapı, Yalova-Pendik ve Yalova-Kartal seferleri karşılıklı olarak iptal edildi. Topçular-Eskihisar arabalı vapur seferlerinde ise bir aksaklık olmadığı belirtildi.

        Yalova-Kartal iskelesine gelen yolcular seferlerin iptal olduğunu öğrenince dönmek zorunda kaldı. Hava şartlarının normale dönmesi halinde seferlerin yapılacağı bildirildi.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ