İstanbul'da etkili kar yağışı!
İBB, THY, İDO ve Meteoroloji'den önemli uyarılar...
Serkan ŞENOL / HABERTURK.COM
İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren özellikle Anadolu Yakası'nda etkili olması beklenen kar yağışı dün gece saat 23.30 sıralarında başladı. Özellikle İstanbul'un Avrupa Yakası'nın yüksek kesimlerinde etkili olan yağış, yolları ve otoban kenarlarını beyaza bürüdü. Her yağış sonrasında sürücüler için çileye dönen İstanbul trafiğinde kar yağışı kazalara da davetiye çıkardı.
Etkili olan yağış nedeniyle Beylikdüzü ve Sarıyer'de görüş mesafesi yer yer 10 metreye kadar düştü. Yol Bakım ve Onarım Daire Başkanlığı ekipleri akşam saatlerinden itibaren bölgelerde konuşlandırıldı. Yağışın yoğun olduğu yerlerde tuzlama çalışması yapıldı. Kar yağışı süresince AKOM'dan yönetilecek çalışmalara 870 araç ve iş makinesi, 2 bin 406 personelin katılacağı açıklandı.
METEOROLOJİ'DEN HABERTURK.COM'A AÇIKLAMA
Meteoroloji Genel Müdürlüğü Analiz ve Tahminler Birim Sorumlusu Ahmet Uçar, Haberturk.com'a konuştu
Uçar: İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren özellikle Anadolu Yakası'nda kuvvetli olmak üzere kar yağışı başlayacaktır. İstanbul'a gelmesi beklenen şiddetli kar yağışının ise en fazla 10 cm. kalınlık oluşturabileceği tahmin edilmektedir. Yağışlar, İstanbul genelinde aralıklarla akşam saatlerine kadar devam edecek.
BEYKOZ VE ŞİLE'DE KAR KALINLIĞI 20 CM'YE ULAŞTI
İstanbul'da kar yağışı gece boyunca etkili oldu. Kar yağışı özellikle gece saatlerinde Hadımköy, Zekeriyaköy, Beykoz, Şile, Kartal ve Ümraniye'nin yükseklerinde etkili oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre kar kalınlığı Beykoz ve Şile'nin köyleri ile Aydos'da 20, Zekeriyaköy'de 16, Çamlıca ve Çekmeköy'de 12, Ümraniye ve Hadımköy'de 7 cm'ye ulaştı.
Yapılan açıklamada, "Kar yağışının bu akşam geç saatlere kadar aralıklarla devam etmesi ve sonrasında İstanbul'u terk etmesi bekleniyor" denildi.
Ana arterler ve ara sokaklarda herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı belirtilen açıklamada, "Köprü yollarında ise rutin trafik seyri hakim oldu. Uzmanlar en büyük sıkıntının kar lastiği kullanılmamasından kaynaklandığını belirtiyor. Kar lastiğinin karda ve buzlu yolda yeri daha fazla kavradığı ve kaymaya engel olduğu belirtiliyor" ifadesi kullanıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi’nden (AKOM) yapılan yazılı açıklamaya göre kar yağışı süresince çalışmalara 870 araç ve iş makinesi, 2 bin 406 personel katılacak. Kentte yarından itibaren perşembe gününe kadar yağış yok. Hava sıcakları da yarından itibaren artmaya başlayacak.
BURSA-ANKARA KARAYOLU TRAFİĞE KAPANDI
Bursa' nın Ankara ile kara ulaşımını sağlayan İnegöl' ün Mezitler mevkii buzlanma nedeniyle araçların kayması sonucu trafiğe kapandı.
MİNİBÜS 8 YOLCUSUYLA KARA SAPLANIP MAHSUR KALDI
Malatya Pötürge karayolunun Kubbedağ mevkiinde bir yolcu minübüsü yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle kara saplanıp mahsur kaldı.. 8 yolcusuyla yolda kalan yolcu minübüsünü kurtarmak için kurtarma ekipleri çalışma başlattı....
HAFTASONU DURUM NE?
İstanbul'da cumartesi günü genellikle çok bulutlu olması beklenen hava; pazar gününden itibaren ise parçalı bulutlu devam ederek, hava sıcaklığındaki artışlarla mevsim normallerine ulaşacaktır.
HAVA SICAKLIĞI
İstanbul'da hava sıcaklığı bugün 4 ile 6 derece birden azalacak, pazar gününden itibaren ise tekrar artarak mevsim normallerine ulaşacaktır.
İDO'DAN SEFER İPTALİ
İDO'dan alınan bilgiye göre, İDO'nun, 09.30'daki Bursa-Yenikapı-Kadıköy, saat 13.00'deki Kadıköy-Yenikapı-Bursa ve 17.15'teki Bostancı-Yenikapı/ArmutluTK-Armutlu deniz otobüsü seferleri iptal edildi.İDO'nun saat 07.30'daki Bandırma/Yenikapı-Bostancı ve 08.00'deki Armutlu-ArmutluTK/Yenikapı-Bostancı deniz otobüsü seferleri de hava muhalefeti nedeniyle yapılamamıştı. Bu arada hava muhalefeti nedeniyle Avcılar-Bakırköy deniz otobüsü iç hat seferlerinin yapılamadığı öğrenildi.
THY'NİN 40 SEFERİ İPTAL
THY'nin internet sitesinden yapılan duyuruda, yurt genelini etkisi altına alan ağır kış şartları nedeniyle havayolu ulaşımında aksamalar olduğu belirtilerek, yolcular iptal edilen yarınki iç ve dış hat seferleri hakkında bilgilendirildi. THY, "Yurt genelini etkisi altına alan ağır kış koşulları nedeniyle havayolu ulaşımında aksamalar olabilmektedir. 17 Şubat 2012 itibariyle aşağıdaki bazı seferler iptal edilmiştir" duyurusunu yaparak yolcuların havalimanına gelmeden önce bilgi almasını istedi.
Duyuruda, Atatürk Havalimanı'ndan yurt dışına yapılacak Hannover, Bakü, Cenevre, Atina, Hamburg, Nice ve Batum seferleri ile iç hatlarda Denizli, Ankara, Malatya, Diyarbakır, Gaziantep, İzmir, Muğla, Sivas, Erzincan ve Sinop'a yapılacak bazı seferlerin karşılıklı olarak iptal edildiği kaydedildi. THY'nin yanı sıra Macar Havayollarının Budapeşte-İstanbul ve İspanya İber Havayollarının Madrid-İstanbul seferleri de iptal edildi.
İBB'DEN AÇIKLAMA
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, "Hava tahminlerine göre, akşam saatlerinde başlaması beklenen kar yağışı bugün de devam edecek. Kar yağışının özellikle Anadolu yakasında etkili olacağı tahmin ediliyor. Yol Bakım ve Onarım Daire Başkanlığı ekipleri akşam saatlerinden itibaren bölgelerinde konuşlanacak. Gerekli durumlarda tuzlama çalışması yapacak. Kar yağışı süresince AKOM'dan yönetilecek çalışmalara 870 araç ve iş makinesi, 2 bin 406 personel katılacak." denildi.
EĞİTİME KAR TATİLİ
Bazı il ve ilçelerde yoğun kar yağışı nedeniyle eğitime ara verildi.
İşte okulların tatil edildiği il ve ilçeler:
Niğde
Çankırı
Bitlis'in Hizan ilçesi
Yozgat Yenifakılı ilçesi ile köyleri, Çayıralan ve Sarıkaya ilçeleri
Konya'nın Doğanhisar ve Beyşehir ilçeleri
Adıyaman
Sivas merkeze bağlı belde ve köyler
Karaman 'ın Başyayla ilçesi
Isparta'nın Yalvaç ilçesi
Nevşehir'in Acıgöl, Avanos ve Hacıbektaş ilçeleri
Kütahya'nın Simav, Pazarlar ve Şaphane ilçelerinde
Bursa'nın Büyükorhan, Keles ve Orhaneli ilçeleri
METEOROLOJİ'DEN 4 ÖNEMLİ UYARI
KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI
Yağışların Şırnak, Bitlis ve Hakkari çevrelerinde kuvvetli kar, Siirt çevrelerinde kuvvetli yağmur şeklinde olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (Ani sel, su baskını, ulaşımda aksama vb.) tedbirli ve dikkatli olunması gerekiyor.
BUZLANMA VE DON UYARISI
İç ve Doğu bölgelerde buzlanma ve don olayı beklendiğinden, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor.
ÇIĞ UYARISI
Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda eğimin fazla olduğu alanlarda oluşabilecek çığ tehlikesine karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor.
DENİZLERDE FIRTINA UYARISI
Batı Karadeniz'de bugün (17.02.2012) sabah saatlerinden aynı gün akşam saatlerine kadar kuzeybatıdan 6 ila 8 kuvvetinde (60-75km/s) fırtına;
Doğu Karadeniz'de Cumartesi günü (18.02.2012) ilk saatlerden Pazar günü (19.02.2012) öğle saatlerine kadar batı ve kuzeybatıdan 7 ila 9 kuvvetinde (75-90 km/s) kuvvetli fırtına;
Kuzey Ege'de bugün (17.02.2012) sabah saatlerinden aynı gün akşam saatlerine kadar kuzey ve kuzeydoğudan 6 ila 8 kuvvetinde fırtına;
Güney Ege'de bugün (17.02.2012) sabah saatlerinden aynı gün gece saatlerine kadar kuzey ve kuzeybatıdan 6 ila 8 kuvvetinde fırtına;
Batı Akdeniz'de bugün (17.02.2012) sabah saatlerinden Pazar günü (19.02.2012) sabah saatlerine kadar batı ve kuzeybatıdan 6 ila 8 kuvvetinde fırtına, açıklarında 7 ila 9 kuvvetinde kuvvetli fırtına;
Doğu Akdeniz'de bugün (17.02.2012) sabah saatlerinden aynı gün öğle saatlerine kadar batı ve güneybatıdan 6 ila 8 kuvvetinde fırtına, açıklarında 7 ila 9 kuvvetinde kuvvetli fırtına, yine bugün (18.02.2012) öğle saatlerinden Cumartesi günü (18.02.2012) öğle saatlerine kadar batısı ve açıklarında kuzeybatıdan 6 ila 8 kuvvetinde fırtına şeklinde esmesi bekleniyor.
AJANSLAR / HABERTURK.COM