Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Vejetaryenlik hakkında her şey

        HT PAZAR / Ender SARAÇ

        Vejetaryenlik nedir? Kendi içinde kaça ayrılır? Doğru ve yanlış tarafları nelerdir? Bugün her yönüyle bu konuyu işleyeceğim. İşte son yıllarda giderek yaygınlaşan beslenme alışkanlığıyla ilgili merak ettikleriniz

        V ejetaryen olmaya karar vermeden önce bu işin aslını öğrenmek gerekir. Çünkü basit bir seçim gibi görünen vejetaryenlik, insan sağlığını yakından ilgilendiren bir karardır. Vejetaryen: Çeşitli nedenlerle et, balık, kümes hayvanları ve bazı durumlarda yumurta, süt ve süt ürünlerini tüketmeme... Semi vejetaryen: Kırmızı et yemezler, az miktarda beyaz et tüketirler. Aslında gerçek vejetaryen değildirler. Ancak birçok kişi etoburluktan geçiş yaparken bu ara dönemi uygular. Lakto vejetaryen: Hayvanın kendisini yemezler ancak süt, peynir, yoğurt, bal gibi ürünleri tüketirler. Bazıları yumurta da yer. Vegan: Hiçbir şekilde hiçbir hayvan ürünü yemezler. Sadece sebze, tahıl, tohum, meyve gibi gıdalarla beslenirler.

        Vejetaryen: Çeşitli nedenlerle et, balık, kümes hayvanları ve bazı durumlarda yumurta, süt ve süt ürünlerini tüketmeme...

        Semi vejetaryen: Kırmızı et yemezler, az miktarda beyaz et tüketirler. Aslında gerçek vejeteryan değildirler. Ancak birçok kişi etoburluktan geçiş yaparken bu ara dönemi uygular.

        Lakto vejetaryen: Hayvanın kendisini yemezler ancak süt, peynir, yoğurt, bal gibi ürünleri tüketirler. Bazıları yumurta da yer.

        Vegan: Hiçbir şekilde hiçbir hayvan ürünü yemezler. Sadece sebze, tahıl, tohum, meyve gibi gıdalarla beslenirler.

        Vejetaryenliğin avantajları

        1. Bilinçli beslenen vejeteryanların, et yiyenlerden daha sağlıklı ve ortalama yaşam sürelerinin daha uzun olduğu Amerika'da 50 bin kişi ile yapılan bir araştırmada tespit edilmiştir.

        2. Ekolojik değerler ve çevrenin korunması açısından vejetaryen ağırlıklı beslenme gezegenimiz için daha yararlıdır.

        3. Vejetaryenlerde kabızlık daha az görülmektedir. Ayrıca et yiyenlere göre çok daha sakin bir ruh haline sahiptirler.

        4. Bilinçli vejetaryenlerde kalp ve damar hastalıklarına daha az rastlanmaktadır. Özellikle bağırsak kanseri çok daha az görülmektedir.

        5. Gut hastalığı, yüksek kolestrol, şeker, kolon, meme, prostat, akciğer kanseri, safra-böbrek taşları, üre ve obeziteye et ağırlıklı beslenenlerde daha sık rastlanmaktadır.

        kut

        Vejetaryen beslenmenin dezavantajları

        Vejetaryen beslenenlerde belli başlı 2 risk faktörü görülebilir.

        1. Et türü gıdalar daha doyurucu olduğu için kısa sürede acıkabilirler. Sık sık karbonhidrat ağırlıklı gıdalar tükettikleri için kan şekerleri yükselebilir, yağlanma ve kilo alma durumu ortaya çıkabilir.

        2. Vejetaryenlerde çinko, B-12 vitamini, demir ve protein eksikliği olabilir. Çünkü et; demir ve çinko açısından zengindir. Ayrıca hayvansal gıdalarda diğerlerine göre çok daha yüksek oranda protein bulunur. Ancak bilinçli beslenen bir vejetaryende bu sorunların çoğu görülmeyebilir.

        Vejetaryenler için sağlıklı beslenme programı

        1. Hellim ızgara, yanında sebze çorbası ve salata.

        2. 3 yumurta beyazı ve 1 sarıdan taze lorlu veya çökelekli, bol maydanozlu omlet.

        3. Ara öğünde 1 bardak light ayran.

        4. Yemekle 1 kase az yağlı yoğurttan cacık.

        5. Az miktarda pirinç veya bulgur ya da tam buğday ekmeği yanında soya veya barbunya fasulyesi ya da yeşil mercimek, kuru fasulye, börülce, nohut. 6. Izgara sebze yanında 1 kase az yağlı yoğurt.

        7. Sabah kahvaltısında 1 bardak az yağlı süt, biraz ceviz, fındık ve yulaf ezmesi. (İsterseniz süt yerine az yağlı yoğurt da kullanabilirsiniz.)

        8. Kinoa, kaliteli bitkisel protein ve demir içeren mucizevi bir tahıl. Artık ülkemizde de bulunuyor. Et yemeden protein almak isteyenler için mükemmel bir doğal destek.

        Dikkat!

        Uzun süre vejetaryen beslenenlerin 6 ayda bir kan tahlili yaptırarak demir, kan sayımı, depo demir, Vitamin B-12, çinko ve protein düzeylerine baktırmalarında ve sonucu bir doktorla paylaşmalarında yarar var.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ