Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İzmir'de yağış hayatı felç etti, İzmir'de sel baskını

        İzmir'de etkili olan sağanak yağmur, kentte yaşamı olumsuz yönde etkiledi. Yağmur nedeniyle çok sayıda ev ve işyerini su basarken, iletişimde aksaklıklar yaşandı, dereler taştı, yollar göle döndü, trafik durma noktasına geldi.

        Bugün saat 04.00 sıralarında başlayıp aralıksız süren sağanak yağmur, haftanın ilk gününün yoğunluğuyla birleşince sabah saatlerinde kentte yaşam adeta durdu. Özellikle saat 07.00'den itibaren şiddetlenen yağmur, tüm kenti olumsuz etkilerken, işyerine gitmeye çalışan İzmirliler yollarda kaldı. Yollar ve caddelerin göle dönmesi nedeniyle özellikle Ankara yolu, Altınyol, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı, Yeşildere yolu ve Talatpaşa Bulvarı'nda trafik durma noktasına geldi. Yeşildere yolunda trafik Halide Edip Adıvar Caddesi'ne yönlendirildi, Tepecik köprü altı ve Şehitler Caddesi trafiğe kapatıldı. Konak Alt Geçit'te suyun yükselmesinden dolayı trafik aksayarak devam etti. Çınarlı Yunuslar Tim Amirliği önündeki alt geçiti ve Basmane Garı'nı da su bastı.

        Trafiğin tüm kent genelinde durması nedeniyle vatandaşlar, otobüs duraklarında kalabalık oluşturdu. Vatandaşların İZBAN Metrosu'nu kullanması nedeniyle vagonlarda izdiham yaşandı. Bazen metro seferlerinde de aksamalar yaşandı. Trafik yoğunluğuna hasarlı kazaya karışan veya suya girdiği için yolda kalan araçlar eklenince kentte hayat felç oldu.

        TREN GARI GÖLE DÖNDÜ

        Dereler taştı, arabalar su altında kaldı. Şehir genelinde trafik kilitlendi. İzmir Banliyö Sistemi (İZBAN) Basmane İstasyonu'nun da bulunduğu Basmane Tren Garı göle döndü.

        Gara gelen trenlerdeki yolcular tahliye edilirken ilginç görüntüler ortaya çıktı. Yolcular, trenlerin çıkış kapısına koyulan banklarla köprü oluşturularak tahliye edildi. TCDD'ye ait, Ödemiş ilçesine saat 09.25'te hareket etmesi gereken "Anadolu" adlı yolcu treni, sel yüzünden kalkamadı. Ayrıca gara sınırı olan bir binanın bahçe duvarı, yağmur sebebiyle raylar üzerine devrildi. İZBAN trenleri, istasyonu transit geçerek yoluna devam etti.

        Bu arada yağmur sebebiye bir kasanın içine giren kişinin, iki kişi tarafından suyun içinde itilerek götürülmesi ilginç bir manzara oluşturdu.

        İTFAİYEYE ULAŞILAMADI

        İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nın bir bölümünü de Meles Deresi'nin yükselmesi nedeniyle su bastı. Kent içindeki yağmur sularının toplandığı en büyük dere olan Meles'in denizle buluştuğu noktada taşmanın eşiğine gelmesi yetkileri alarma geçirdi. Şehitler Caddesi zaman zaman trafiğe kapatıldı. Meles'in Yeşildere bölümünde taşması nedeniyle dere kenarındaki evler de su altında kaldı. Yağmurdan etkilenen enerji hatları nedeniyle iletişimde de sorun yaşandı. İnternet zaman zaman kesilirken, AKS 110 İtfaiye'nin santraline ulaşılamadı. Çok sayıda ev ve işyerinin su bastığı, mazgalların patladığı kentte perişan olan vatandaşlar, yağmurdan korunmak için ilginç yollara başvurdu, kendi imkanlarıyla da suları tahliye etmeye çalıştı.

        SEFERİHİSAR YAĞMURA TESLİM

        İzmir'in 'sakin şehir' unvanlı ilçesi Seferihisar'a bugün saat 05.00 ile 09.00 satleri arasında metrakareye 83.4 metrekare yağmur düştü. İzmir'in ilçeleri arasında en çok yağış alan yer olan Seferihisar'da Camikebir, Çolak İbrahim Bey ve Turabiye mahallelerindeki İZSU tarafından daha önce ıslah edilen dört derenin taşması nedeniyle cadde va sokaklar dereye döndü. İlçe merkezindeki onlarca ev ve işyerin su bastı. Seferihisar Belediyesi ve Kapalı Pazaryeri'nin çevresi suyla doldu. Tahiye çalışmaları sürerken, uzun süre belediye giriş- çıkış yapılamadı. Camikebir Mahallesi'ndeki Atalay Kent Sitesi bahçe ve istinat duvarı sel suları nedeniyle park halindeki iki otomobil üzerine yıkıldı. Otomobilerde hasar meydana geldi. Derelerden gelen sular nedeniyle Seferihisar- İzmir Karayolu 1.5 saat süreyle trafiğe kapatıldı. Trafik geçici olarak yolun diğer bölümünden çifti yönlü olarak verildi.

        Sığacık, Ulamış ve Tepecik mahallelerinde cadde ve sokaklar dereye döndü. İZSU, cadde ve sokaklardaki tıkanan rögarların açılması için çalışmalarını sürdürken, vatandaşlarda kendi imkanmlarıyla evlerine giren suyun tahliyesine başladı.

        BELEDİYEDEN AÇIKLAMA

        Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, İtfaiye Daire Başkanlığı, Fen İşleri ve İZBETON'a bağlı ekipler, 670 personel, 192 araç, 92 motopomp, 42 iş makinesi, 18 kamyon, 19 iş makinesi, 5 vinç, 4 adet vinçli kamyon, 29 kanal aracı ve 24 çekiciyle kentin kritik noktalarında çalıştığı açıklandı. Çalışmalarda İZSU'ya kanal temizleme hizmeti veren müteahhitlerin ekipmanları da kullanılıyor.

        REKOR YAĞMUR

        İzmir Meteroloji Bölge Müdürü Murat Şahin, Kıyı Ege ve İzmir'de, bir gün öncesi tahminlerinde olduğu gibi kuvvetli ve şiddetli yağışların etkili olduğunu açıkladı. Şahin, saat 05.00 ile 09.00 arasında Seferihisar'da metrekareye 83.4 kilogram, İzmir Güzelyalı'da ise 53.6 kilogramla şiddetli sınıfa giren yağış gerçekleştiğini, yağışların perşembe günü kesileceğini açıkladı.

        Meteroloji Bölge Müdürlüğü ölçümlerine göre en şiddetli yağış Seferihisar'da metrekareye 83.4 kilogram ile gerçekleşirken, Menderes'te 58.4 kg, Aliağa'da 56.2 kg, Güzelyalı'da 53.5kg, Bornova'da 42.1 kg, Urla'da 41.6 kg, Dikili'de 49 kg, Bergama'da 41.8 kg, Menemen'de 33.8 kg, Çiğli'de 29.4 kg, Manisa'da 23.2 kg yağış gerçekleşti.

        Bugün yağışların kuvvetli ve şiddetli olarak Aydın, Manisa, Çanakkele, Balıkesir ve İzmir'de devam etmesini beklediklerini belirten Şahin, etkili yağışın Salı günü de süreceğini açıkladı. Şahin, Çarşamba günü kuvvetli etkisini yitirip orta düzeye inecek yağışların perşembe günü bölgeyi terk edeceğini söyledi.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ