Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Alihan Mestci, astrofizikçi Neil deGrasse Tyson, Uzaylılar var mı

        Alihan Mestci / HT Cumartesi

        Dünya eşsiz sanıyorduk ama 8 gezegenden biriymiş. Veya tek bir güneş var sanılıyordu. Peki galaksimiz? Hayır, evrende yüz milyarlarca başka galaksi var. ‘Ama evren bir tane’ diyorduk. Şimdi de çoklu evren olabileceğini düşünüyoruz...”

        ABD’li astrofizikçi Neil deGrasse Tyson (56) ile tanışın. Kendisi astrofiziğin megastarı ve son projesiyle karşımızda! Tyson, 1980’lerde ABD’li gökbilimci Carl Sagan’ın sunduğu, milyonlara ulaşan ve bir efsaneye dönüşen “Cosmos”un takipçisi niteliğinde, aynı adı taşıyan bir belgesel dizi hazırladı.

        Peşinen söyleyelim; Tyson, “Uzaylılar var mı” sorusunu “Varlar, bizim varlığımızdan haberdarlar ama bizden çok etkilendiklerini sanmıyorum” diye yanıtlıyor. Bilimi popülerleştirmeye çalışan Tyson, Cosmos’un 30 yıl önceki versiyonuyla bugünkü arasındaki farkı şöyle açıklıyor: “İlk Cosmos, hayatın başlangıcı ve evrendeki yerimizle ilgili yeni ufuklar açtı; dünyamızın ötesine bakabilmemizi sağladı. Biz yeni Cosmos’a uzay ve zamandaki koordinatlarımızı bulmak gibi bir amacı da ekliyoruz.”

        Tyson, izleyicilere Dünya’ya yeni bir gözle bakacaklarını vaat ediyor. “Bence birçok insan, bırakın uzayın ne kadar büyük olduğunu, yaşadıkları ülkenin bile büyüklüğünün farkında değil. Cosmos izleyicisinin kozmik bir bakış açısı elde edeceğine inanıyorum; evrendeki yerinizi, bu gezegenle aranızdaki ilişkiyi ve bilhassa diğerleriyle aranızdaki ilişkiyi değiştirecek kozmik bir bakış açısı...”

        Dünya prömiyeri 9 Mart’ta yapılan “Cosmos”, Neil deGrasse Tyson’ın anlatımı ve Haluk Bilginer’in seslendirmesiyle her pazartesi National Geographic kanalında...

        Astrofiziğin megastarı!

        Neil de Grasse Tyson, Harvard’da fizik okuduktan sonra Columbia Üniversitesi’nde astrofizik dalında çalıştı. Astronomi alanında pek çok popüler kitap yazdı. 2001’de ABD Başkanı George W. Bush tarafından uzay ile ilgili komisyonlarda görevlendirildi. 2004’te NASA tarafından halka olan katkılarından dolayı madalya ile ödüllendirildi. Bir asteroide (13123 Tyson) adı verildi. 2007’de Time Dergisi’nce “dünyayı etkileyen 100 kişi”den biri olarak gösterildi. People Dergisi’yse Tyson’ı 14 yıl önce “en seksi astrofizikçi” ilan etti. Tyson, halen “Planetary Society” kurumunun başkanlığını yürütüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ