Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Kadın dünyanın en yaşlı anneleri, tüp bebekle hamile kalma, Omkari Panwar, Rajo Devi Lohan, Maria del Carmen Bousada de Lara, Patricia Rashbrook
        1

        "Yaşlı" anneler şehri New York

        New York eyaleti, 40 ve 44 yaşları arasında ilk kez anne olan kadınların oranı açısından ABD’de ilk sırada yer alıyor. 40 yaş sonrasında ilk kez anne olma eğilimi ABD genelinde artış gösterirken, bu konuda başı New York çekiyor.

        2

        Centers for Disease Control tarafından yapılan bir inceleme, ilk kez anne olan 40 ve 44 yaşları arasındaki kadınların oranı New York’ta en fazla iken, 35-39 yaş arasında ilk kez anne olanların oranının en yüksek olduğu eyaletin ise Massachusetts olduğunu gösterdi.

        3

        ABD’nin geleninde ilk kez anne olma yaşı yükselirken, 40’lı yaşlarda anne olan New Yorklular bu eylemlerini hayat planlamalarında kariyer sahibi olma ve finansal istikrara kavuşmayı bekleme düşüncesinin etkili olmasıyla açıklıyorlar.

        4

        Diğer taraftan araştırmalar, geç yaşlarda çocuk sahibi olmaya başlayan çiftlerin daha az çocuk yapma eğiliminde olduğunu gösteriyor. 35 yaşından sonra ilk kez çocuk sahibi olan aileler, ilk çocuklarına 20’li yaşlarda sahip olan ailelere göre daha az fertten oluşuyor.

        5

        Çocuklu Kadınların %65’i Çalışıyor

        Ancestry.com tarafından yapılan bir araştırma ise New York’ta yaşayan çocuk sahibi kadınların %65’inin iş sahibi olduklarını gösterdi. ABD’de çocuk sahibi kadınların istihdamının en yüksek olduğu eyalet ise %79,9 ile Güney Dakota oldu.

        6

        Tüp bebek tedavisi ile artık kadınlar istedikleri yaşta anne olma şansını yakalayabiliyor. İşte dünyanın en yaşlı doğum yapan anneleri...

        7

        1. Omkari Panwar – 70 yaşında

        Bir oğul sahibi olup kocasına da bir mirasçı bırakmak gibi çaresizce bir misyon edinen Hindistanlı Omkari Panwar, ikizlerini doğurarak dünyanın en yaşlı annesi oldu. 2008’de biri kız biri erkek olan 907 gramlık premature ikizlerini dünyaya getirdi.

        8

        Pamwar ve kocası Charan’ın iki büyük kızı vardı ancak çift bir erkek evlat istiyordu. Panwar tüp bebek tedavileri görmeye başladı.

        9

        Tüp bebek masraflarını karşılayabilmek için Panwar’ın kocası ailesine ait bufaloyu sattı, kredi borcu aldı, yaşam masraflarını kıstı ve arsasını ipotek ettirdi.

        10

        2. Rajo Devi Lohan – 69 yaşında

        Rajo Devi Lohan, tüp bebekle normal ağırlığının altında bebeğini doğurduğunda 69 yaşındaydı. O ve kocası Balla Hindistan’ın yoksul köyü Hissar’da yaşayan çiftçilerdi ve tüp bebek masraflarını karşılayabilmek için bir sürü borca girdiler.

        11

        Anneliğin temel amaç olarak görüldüğü bir kültürde Lohan, kendini yetersiz hissediyordu ve Anurag Bishnoi adında doğurganlık tedavisi yapmada istekli bir doktor buldu. Ne yazık ki Lohan’ın hamileliği ve doğumu kolay olmadı. Rahmi koptu ve iç kanama geçirdi, ayrıca yumurtalık kistinden dolayı karışık bir ameliyat geçirmek zorunda kaldı.

        12

        Lohan hamilelik sürecinin kendisini hasta ettiğini ama önceden sağlıklı olduğunu söyledi. Ayrıca karşılaşması muhtemel tıbbi sorunlar ya da sağlığının hızla kötüleşeceği ile ilgili öncesinde uyarılmadığını belirtti. Kızını doğurduktan 18 ay sonra Lohan’ın ölmek üzere olduğu açıklandı. Ancak o hala hayatta ve kızının evlendiğini görme isteği ona güç veriyor.

        13

        3. Maria del Carmen Bousada de Lara – 66 yaşında

        Maria del Carmen Bousada de Lara, İspanya’da yetişmiş olsa da doğurganlık tedavisini Amerika’da aldı ve tüp bebek sahibi olabilmek için yaşıyla ilgili yalan söyledi. The Pacific Tüp Bebek Kliniği’nde bu tedavi için üst sınır 55 ama Bousada, annesi 101 yaşına kadar yaşadığından kendisinin de çocuğunu yetiştirecek kadar uzun yaşayacağını düşündü.

        14

        Bousada, tüp bebek masraflarını karşılayabilmek için 59,000 dolara evini sattı ve annesinin ölümünden sonra çocuk yapıp önüne bakmaya karar verdi. 2005'te Bousada ikiz erkek bebekleri Pau ve Christian’ı dünyaya getirdi ve doğum yapan en yaşlı anne olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. Ancak 2 yıl sonra hala İspanya’da yaşamakta olan Bousada bilinmeyen sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Bir gazete doğumdan kısa süre sonra kadında tumor oluştuğunu iddia etti ancak somut bir şekilde doğrulanamadı. Tıpkı hamileliği gibi ölümü de yaşlı kadınlarda doğurganlık tedavileriyle ilgili kafalarda soru işaretleri bıraktı.

        15

        4. Bhateri Devi – 66 yaşında

        Bhateri Devi, 2010’da Hindistan’daki köyüne yakın bir hastanede üçüzlerini doğurdu. Hindistan’da üreme tedavileriyle ilgili herhangi bir yasa olmadığından Devi ve 70 yaşındaki kocası da donörden alınan yumurta ve kocasının spermiyle tüp bebek yöntemini denemeye karar verdi.

        16

        Çift onlarca yıldır aile olmayı beklemişti ve Demi menapoza girdiğinde tüm umutları tükenmiş görünüyordu.

        17

        Hint kültüründe kadınlar sıklıkla aile mirasını devam ettirmeleri için bebek yapmaları konusunda baskıya maruz kalırlar.

        18

        5. Adriana Iliescu – 66 yaşında

        Şu an 75 yaşında olan Adriana Iliescu, 9 yaşındaki kızı Eliza Maria’yı 16 Ocak 2005’te 66 yaşındayken dünyaya getirdi. Iliescu, emekli bir üniversite öğretmeniydi ve Romanya’lı bir çocuk kitabı yazarıydı.

        19

        Annelik macerası 1995’te menapozu geciktirici hormon tedavileri almasıyla başladı. 2004’te tüp bebek yöntemiyle üçüzlerine hamile kaldı. Sperm ve yumurta iki farklı donörden alınmıştı.

        20

        3 fetüsten biri 10 hafta sonra ölüp kalan ikisi de 33 haftalıkken hala 1,36 kilo ağırlığında olunca doktorlar 34. haftadan sonra sezeryan yapmayı planlamaya başladı.

        21

        Ancak oluşan komplikasyonlar sonucu daha küçük olan fetus öldü ve ameliyat Eliza Maria’yı kurtarmaya odaklandı. Eliza doğduktan sonra 6 hafta boyunca hastanede kaldı.

        22

        6. Papathiammal Subramaniam – 64 yaşında

        Papathiammal Subramaniam ilk bebeğini 2004’te 64 yaşındayken dünyaya getirdi ve Hindistan’ın en yaşlı yeni annelerinden biri oldu. Bebeği aslında tüp bebek yönteminin bir testiydi ve doktorlar 30 yaşındaki bir donörden alınan yumurtalığı ve kocasının spermini kullanmışlardı- Subramaniam’ın kocası o sırada74 yaşındaydı.

        23

        Subramaniam, 20 yıl once menapoza girdiğinden hiç yumurtası kalmamıştı. Doğumdan sonra küçük oğlu bir süre kuvözde yakın gözetim altında kalmak zorunda kaldı.

        24

        7. Rosanna Della Corte – 63 yaşında

        Eğer Vatikan’ı gıcık etmeyi gerçekten istiyorsanız 63 yaşında çocuk doğurun. Rosanna Della Corte 17 yaşındaki oğlu Riccardo bir motorsiklet kazasında ölünce yeniden hamile kalmayı seçti.

        25

        İtalya’da hoş karşılanmamasına rağmen 1994’te 63 yaşında tüp bebek yöntemiyle yeniden anne olan kederli kadın, bu oğluna da Riccardo adını Verdi. Vatikan bebeğin Tanrı’yı gücendirdiğini beyan etti ve Della Corte, kararından ötürü çok fazla olumsuz tepki aldı.

        26

        8. Patricia Rashbrook – 62 yaşında

        Patricia Rashbrook, İngiltere’nin en yaşlı doğum yapan annelerinden biri. Rusya’da tüp bebek tedavisi gördü ve 2006’da oğlunu dünyaya getirdi.

        27

        Lewes, Doğu Sussex’te psikiyatrist olan ve ilk evliliğinden 3 yetişkin çocuğu bulunan Rashbrook, ilk defa baba olacak olan yeni eşi John Farrant’tan hamile kalmak istiyordu.

        28

        Çift yaklaşık 16,791 doları tüp bebek ve donor yumurtasına harcadıktan sonra 5. denemelerinde istediklerine ulaştı.

        29

        9. Frieda Birnbaum – 60 yaşında

        Frieda Birnbaum ikiz erkek çocuk doğuran Amerika’nın en yaşlı annesi. 60 yaşına geldiğinde ikizleri Joshua ve Jarrett’I doğurdu. Ama bu onun ilk annelik macerası değildi, 26 yaşındayken oğlu Jaeson’u ve 4 yıl sonar da ikinci çocuğu Alana’yı dünyaya getirdi.

        30

        Çocukları büyüyüp de evden taşınınca Birnbaum ve kocası boş yuva sendromuna yakalandı ve yeni bir bebeğin özlemini çekmeye başladı. Çift üçüncü bir çocuk için şanslarını denemeye karar verdi. Ancak malesef Frieda çoktan 40’larını geçmişti ve bu nedenle doğurganlık tedavileri almaya başladı.

        31

        Tüp bebek yöntemiyle hamile kaldı ve 53 yaşında oğlu Ari’yi dünyaya getirdi. Kocası Ken’in desteğiyle Birnbaum yeniden hamile kalmak istedi ama Amerika’da yaşı geçtiği için böyle bir merkez bulamadı. O da Güney Afrika’ya gitti. Çoktan evlenen ve iki çocuk sahibi olan en büyük oğlu, annesinin bu isteğini onaylamıyordu. Ancak o sonuna kadar dayandı ve ikizlerine hamile kaldı.

        32

        10. Elizabeth Buttle – 60 yaşında

        Elizabeth “Liz” Buttle 1997’de oğlu Joseph’I doğurduğunda 60 yaşındaydı. Doğum yapan en yaşlı anneler arasında ilklerden biri oldu ve birçok tartışmayı da beraberinde getirdi.

        33

        Buttle “mucize anne” olarak birçok yere manşet oldu. Bebeğin babasının onu terk etmesi de tüm saygı ve dikkati üzerine çekmesini sağladı. Ama halka yalan söylediği ve tüp bebek yöntemiyle hamile kaldığı haberleri yayılınca düşüşü de yükselişi kadar hızlı ve dramatik oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ