Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Lady Gaga’nın zombi bebekleri yolda, Ünlü sanatçı ve DJ’lerin bez bebeklerini yapan Gamze Tunç’un ellerinde bugünlerde Lady Gaga’nın bebekleri hayat buluyor

        Aslı ÖZTÜRK / HT PAZAR

        Gamze Tunç 32 yaşında, evli ve üniversitede inşaat mühendisliği okudu. Ancak mezun olunca çocukluğundan beri hobi olarak yaptığı el işlerine yoğunluk vermiş ve kendi imal ettiği bez bebekleri satarak para kazanmaya başlamış. Little Fabien markası adı altında tasarladığı bebeklerde “zombi bebek” temasını kullanıyor. Ama bu size itici gelmesin çünkü bebekleri çok sevimli. Bugünlerde yeni bir telaşı var. 16 Eylül’de İstanbul’da konser verecek Lady Gaga için bebekler imal ediyor. Bakalım Gamze’nin alternatif bebekleriyle sınırsızlıklar kraliçesi Gaga’nın uyumu nasıl olacak?

        Nasıl başladı bu bez bebek tutkusu?

        Tek çocuğum, bu yüzden annem işe giderken yanında beni de götürürdü. Orada vakit geçirmek için el oyalayacak işler yapardım. Zaten kendimi bildim bileli el işleriyle uğraşmaktan keyif alırım. Vakit ilerledikçe bu keyif benim için, bez bebek yapma saplantısına dönüştü. Kendimi masanın başında kumaş kesip bebek dikerken buldum.

        Bir bebeği yapmanız ne kadar vakit alıyor?

        Saçıyla, kıyafetiyle her şeyini tam 1 günde tamamlıyorum. Ancak bu işin vakit alan kısmı malzemenin tedarik edilme aşaması. Neticede her bebek başka bir insanı temsil ediyor.

        Rastgele mi tasarlıyorsunuz yoksa bir karakterleri var mı?

        Hepsinin bir karakteri ve farklı farklı hikâyeleri var. Seçtiğim tek bir insan için özel bir bebek de üretiyorum. Yalnız yaptığım her bebekte “zombi bebek” figürü üzerine çalışıyorum. Yarattığım bebeklerin karakteristik tek ortak bir özelliği bu.

        Benim bebeğimi yapmanızı istesem bir fotoğraf vermem yeterli olur mu?

        Genelde özel bebek siparişi veren insanlar önden çekilmiş, düz bir fotoğraf verip bebeği yapmamı bekliyor. Ama ben bebeğe hareket katmak istediğim için daha canlı fotoğrafları tercih ediyorum. Yapım aşamasında ise bana verilen fotoğrafta giyilen pantolonun kumaşının aynısını bulmaya, saç, kaş ve göz rengini tutturmaya çok özen gösteriyorum.

        Nasıl pazarlamaya başladınız peki bu bebekleri?

        Etsy.com diye uluslararası bir internet sitesi var. Orada farklı ülkelerden birçok insan el yapımı işlerini satıyor. Ben ilk satışlarımı o sitede yaptım. Sonra Audrey Hepburn’ün bir bebeğini yaparak orada satışa sundum. İşler iyice büyüdü.

        Niye özellikle ünlü DJ’leri çalışıyorsunuz peki?

        Türkiye’de düzenlenen ve dünya çapındaki büyük festivallere katıldım. Orada da hep dünyaca ünlü DJ’ler çaldığı için o koldan devam ettik. Önceleri organizasyon şirketleriyle bağlantıya geçiyordum kendime yer bulabilmek için ama insanlar bu bebekleri tanımaya başlayınca onlar beni aramaya “Bizim festival için de bebek yapar mısın” demeye başladı.

        Durağan bebekler yapmıyorsunuz ama değil mi?

        Koreografik çalışmalar da yapıyorum. Mesela sahnedeki bir hallerini bebeklerle canlandırmamı istiyorlar. Biri eğilmiş, biri başka bir şekilde tıpkı o an yaşanıyormuş gibi... Ben de bebekleri ona göre dikiyorum.

        ‘Stanttan başka ne isterim ki’

        Ve şimdi Lady Gaga’yla ilgili bir projeniz...

        3 boyutlu animasyon filmler yapan Cüneyt Tekin’le arkadaşım var. Onunla birlikte gerçekleştirdiğimiz bir proje. Lady Gaga’nın kliplerinden sevdiğimiz anları dondurup, o anın koreografisini çıkartıp Gaga konseptli bebekler yaptık. Bebekleri kostümleriyle beraber diktim. Gaga/Fabien karışımı güzel fotolar çektik.

        Sürekli takip ettiğiniz bir sanatçı mı yoksa denk mi geldi?

        Lady Gaga’nın Türkiye haberini alınca heyecanlandım tabii. Açıkçası bir Gaga fanatiği olduğumu söyleyemem. Ama sahne şovları, kostümleri, klipleri ve özellikle insanlar üzerindeki etkisi beni her zaman çok etkilemiştir.

        Ticari bir şey mi olacak bu, yoksa keyif için mi yaptınız?

        Yaptığımız bebekleri ve bu konsepti organizasyon şirketine bildirdik. Bebekleri Lady Gaga’ya doğrudan mı yoksa konserden açacağım stant yoluyla mı ulaştıracağım konusunu netleştirmeye çalışıyoruz. Zaten bu projeden para kazanmak gibi bir amacım yok. Tabii ki ticari getirisi olsun isterim ama öncelikli amacımız yaptığımız işi Lady Gaga gibi bir isim üzerinden duyurabilmek. Ayrıca Lady Gaga’nın bebeğini yapıp konserinde stant açmaktan başka ne isterim ki

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ