Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Sığınmacılar 'yaşam' için yürüyor

Giriş: 16.09.2015 - 12:30 | Güncelleme:

İç savaş nedeniyle Suriye'den Türkiye'ye gelen sığınmacılar Büyük İstanbul Otogarı'nda Avrupa kapılarını dört gözle bekliyor

Serhan Sevin/HABERTURK.COM

Yaşanan iç savaş nedeniyle başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin çeşitli kentlerine akın eden Suriyeli sığınmacılar Avrupa ülkelerine göç için Büyük İstanbul Otogarı’na akın etti.  Sosyal medyadaki başta Almanya olmak üzere çeşitli ülkelerin 400 bin mülteciyi kabul edecek söylentisi ile Suriyeli ailelerin ilk hedefi Edirne oldu.

Yaklaşık 4 bin Suriyeli sığınmacı çeşitli firmalardan Trakya yönüne bilet almak isterken firma yetkilileri bilet taleplerine olumsuz yanıt verdi. Bilet alamayan Suriyeliler ise otogarın çevresinde ve camii bahçesinde deyim yerindeyse kamp kurdu.

Uzun süre beklemekten yorgun düşen Suriyeli sığınmacılar duvar kenarlarında uyuyakaldı. Oldukça bitkin düşen sığınmacılar çanta ve bavullarını yastık görevinde kullandılar.

Otogara gelen güvenlik güçleri Suriyeli aileleri burada beklememeleri konusunda ikna etmeye çalışırken yayılan söylentinin doğru olmadığını ve sınırların kapalı olduğunu söyledi. Çok sayıda kadın ve çocuk bulunması nedeniyle bekleyen Suriyeli sığınmacıları otobüslerle Türkiye’deki çeşitli kamplara gönderme teklifinde bulunan polis ve yetkililer sığınmacılardan olumsuz yanıt oldu.


Bunun üzerine otogarın bahçesinde gruplar halinde toplaşmaya başlayan Suriyeliler ‘Tek yön Edirne’ diye tempo tuttular. Özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan lehine tezahüratlarda bulunan sığınmacılar ‘Sadece gitmek istiyoruz’ dediler.

Suriyeli sığınmacılar yaşama karşı birlikte kenetlendiler


Sığınmacılar adına bir açıklama yapan göçmenlerden birisi olan Ahmet Mihtaki deniz yollarında canlarını tehlikeye atmak istemediklerini belirtirken ‘Edirne’ye kadar otobüslerle gidip oradan da yürüyerek Avrupa’nın çeşitli ülkelerine yürümek istiyoruz. Kesinlikle kamplara geri dönmeyeceğiz. Bizlere bilet satılmazsa burada Edirne’ye yürüyerek geçeceğiz’ diye konuştu.


Yanlarına neredeyse bütün eşyalarını alarak otogarın yolunu tutan Suriyeli sığınmacıların arasında bebek arabaları ve tekerlekli sandalye ile gelenler göze çarptı. Avrupa’daki soğuk hava şartları nedeniyle battaniyelerle otogara akın eden sığınmacılar kamp çadırları ile gündüz sıcaktan gece ise soğuktan korunmaya çalıştılar.

Kamuran, İzettin, Silva ve Cihan’dan oluşan Nashi ailesi de geri dönmeyi düşünmeyen Suriyeli sığınmacılardan sadece birkaçı. Baba Kamuran Nashi objektifi görür görmez 1 buçuk yaşındaki kızının göğsündeki şarapnel izlerini açıp ‘Ne savaşa geri dönmek ne de denizde boğulmak istemiyoruz. Sadece yaşamak, insan gibi yaşamak istiyoruz’ dedi.

Kamplara geri dönmek istemeyen Suriyeli sığınmacılar havanın kararması ile birlikte geceyi otogarda geçirdi. Battaniye ve montlarda ısınmaya çalışan Suriyeliler çözümün bir an önce gerçekleşmesini beklediklerini belirtiyorlar.

Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

SEN NE DÜŞÜNÜYORSUN?