Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Hamas o listeden çıkarıldı, Artık terör örgütü değil.

        Avrupa Birliği (AB) Yüksek Mahkemesi, Avrupa Birliği'nin Hamas'ı "terör örgütleri listesi"nde tutma kararını iptal etti. Temyiz yolu açık bırakıldı.

        Avrupa Birliği Adalet Divanı (ABAD) bünyesindeki Genel Mahkeme, Hamas’ın AB’nin terör örgütleri listesinde yer almasının kurallara uygun olmadığına karar verdi. Karara gerekçe olarak Hamas’ın listeye alınmasının AB süreçlerine uygun şekilde yapılmaması ve terör örgütü olduğuna yönelik yeterli yasal kanıtın ilgili dosyada bulunmaması gösterildi.

        Genel Mahkeme tarafından alınan ve temyize açık olan kararda, Hamas’a yönelik olarak devreye sokulan önlemlerin yetkili makamlarca incelenen ve teyit edilen eylemlerden değil basın ve internette yer alan olgusal ithamlardan oluştuğu belirtildi.

        Bununla birlikte Hamas'ın mal varlıklarının dondurulmasının sürmesi istendi. Mahkeme, karara itiraz için üç aylık süre tanıdı.

        Mahkeme kararında, iptal kararının prosedürel nitelikte olduğunun altı çizildi.

        İlk bakışta karar Hamas açısından bir zafer olarak nitelendirilebilecek olsa da örgütün AB nezdindeki statüsünde kısa vadede fazla bir değişiklik yaratması beklenmiyor. Bunun nedeni ise mahkemenin verdiği üç aylık sürede AB’nin, daha önceki benzer nitelikli davalarda yaptığı gibi, Hamas dosyasını güncelleyerek prosedürlere uygun şekilde düzenleyip ABAD’ın beklediği “daha sağlam” yasal kanıtlarla tekrar sunacak olması.

        AB’nin yeni dosyayı sunmasının ardından Hamas’ın listede kalmayı sürdürmesi öngörülüyor.

        Hamas, ABD ve İsrail’in yoğun diplomatik girişimleri sonucunda 2003’te listeye dahil edilmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ