Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Fransa Nice'te kamyon saldırısı: 84 ölü (Fransa terör saldırı anı)

        HABERTURK.COM

        Fransa’nın güneyindeki Nice’de, 14 Temmuz Bastille Günü kutlamaları sürerken,Promenade Des Anglais Caddesi'nde saat 22.30 sıralarında bir kamyon kalabalığın arasına daldı. Havaifişek gösterilerini izleyen kalabalığın içine 90 kilometre hızla girerek yaklaşık 2 kilometre ilerlediği iddia edilen kamyonun altında kalan ve üzerine ateş açılan 84 kişi hayatını kaybetti,50kişinin ise yaşam mücadelesi verdiği belirtildi.

        Ayrıca ölenlerin 10'unun küçük yaşta çocuklardan oluştuğu açıklandı. Hastaneye kaldırılan yaralılardan ise 50'sinin çocuk olduğu aktarıldı.

        Saldırının ardından ülkede 3 günlük ulusal yas ilan edildi.

        Yas ilanına ilişkin kararı Fransa Başbakanı Manuel Valls, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın başkanlığında Elysee Sarayı'nda yapılan Güvenlik ve Savunma Konseyi toplantısının ardından açıkladı.

        "Savaştayız" diyen Başbakan Valls, teröre boyun eğmeyeceklerini bildirdi.

        Saldırının mağdurları ve yakınları için bütün devlet imkanlarını seferber ettiklerini anlatan Valls, Fransa'nın terörle yaşamak zorunda kalacağını ancak birlik olacağını vurguladı.

        Harita

        "SALDIRGAN NİCE'TE YAŞAYAN BİR TUNUSLU"

        Fransız basını saldırganın 31 yaşında Nice'te yaşayan bir Tunuslu olduğunu iddia etti. Nice'in bağlı olduğu Alpes-Maritimes Bölgesi Başkanı ve Milletvekili Eric Ciotti, saldırıda kullanılan kamyonun kiralık olduğunu açıkladı.

        Le Figaro gazetesi, saldırıda kullanılan kamyonun 2 gün önce Saint Laurent du Var kentinden kiralandığı haberine yer verdi.

        Saldırganın, Fransız istihbaratının tuttuğu ve radikal dincilerden oluşan yaklaşık 10 bin kişilik fişleme listesinde olmadığı kaydedildi.

        Reuters'ın haberine göre polisin sıradansuçlardantanıdığı 31 yaşındaki saldırgandan, istihbarat servislerinin haberi yoktu.

        OLAĞANÜSTÜ HAL UZATILDI

        Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, saldırısı sonrası yaptığı açıklamada "Bakanlarımızla yeni önlemler aldık, 10 bin asker ve jandarmanın seferber edildiği operasyonlar devam edecek. 26 Temmuz'da sona erdirilmesi planlanan olağanüstü hal uygulaması 3 ay daha uzatılmıştır" dedi.

        Hollande, saldırıyı düzenleyen teröristin kullandığı kamyonda başkalarının da olduğu iddialarına ilişkin olarak, "Şu an için saldırıyı düzenleyenin yanında başkaları var mı bilmiyoruz" açıklamasında bulundu.

        "SAVAŞTAYIZ, OLAĞANÜSTÜ SEFERBERLİK VAR"

        Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, Nice şehrinde meydana gelen ve 84 kişinin öldüğü, 18 kişinin ağır yaralandığı terör saldırısı sonrası bölgede acil durum seviyesinin "saldırı alarmı" olarak ayarlandığını söyledi.

        Nice'e gelerek incelemelerde bulunan Cazeneuve, saldırının aydınlatılması için tüm imkanların seferber edildiğini, çalışmaların tüm titizlikle devam ettiğini aktardı. Cazeneuve, bölgedeki acil durum seviyesinin "saldırı alarmı"na yükseltildiğini kaydederek, saldırganın etkisiz hale getirildiğini ve kimlik tespit çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

        "Terör tehdidinin yüksek olduğunu biliyorduk." diye konuşan Cazeneuve, saldırganla işbirliği yapanların olup olmadığını araştırdıklarını, bilgi kirliliğinin engellenmesi için de mücadele ettiklerini kaydetti.

        Cazeneuve, yoğun baskı altında ve güvenliği sağlamak amacıyla seferber olduklarını kaydeden ifade ederek, "Savaştayız ve güvenlikten ödün vermemek için tüm güvenlik teşkilatı olarak seferberlik halimiz devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.

        HOLLANDE: GÜÇLÜ OLMAK ZORUNDAYIZ

        Saldırının ardından Nice'e giden Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, canlı yayında açıklamada bulundu.

        Hollande, 50 kişinin yaşam mücadelesi verdiğini söyledi.

        Güvenlik güçlerinin ellerinden geleni yaptığını ve yapmaya devam ettiğini belirten Hollande, jandarmasından polisine ve doktoruna herkesin seferber olduğunu belirterek teşekkür etti.

        Hollande, "Son 5 yıldır, uzun süredir devam eden bir mücadele var. Karşımızdaki düşman bütün ülkeleri, bütün insanları hedef alıyor. Özgürlüğü temel bir değer olarak gören herkesi hedef alıyor.Ama daha işimiz bitmedi. Bundan sonra dadayanıklı ve kararlı bir şekilde bu süreci götüreceğiz. Güçlü olmak zorundayız. Bütün dünyanın gözü bizim üzerimizde" ifadelerini kullandı.

        Fransa'nın dayanışmayla dünyaya örnek teşkil ettiğini vurgulayan Hollande, halkı korumak için görevini hep yerine getirdiğini ve bu yüzden Nice'e geldiğini dile getirdi.

        "DEHŞETE KAPILDIM"

        NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Nice'teki terör saldırısını sert bir dille kınayarak "Dehşete kapıldım" dedi.

        Stoltenberg Twitter hesabından, "Nice'teki alçakça yapılan terör saldırısından dehşete kapıldım ve çok üzgünüm. NATO Fransız halkıyla sıkı dayanışma içindedir" açıklamasını yaptı.

        KAMYONDAN MÜHİMMAT VE BOMBA ÇIKTI

        Saldırıyı düzenleyen teröristin kullandığı kamyondan önemli miktarda silah, mühimmat ve bomba çıktı.

        Saldırıyla ilgili soruşturmayı Fransız terör savcıları yürütecek.

        CANLI YAYINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

        VALİLİK TERÖR SALDIRISI OLDUĞUNU DOĞRULADI

        Bir televizyon kanalında açıklama yapan Nice Valisi Adolphe Colrat, olayın bir terör saldırısı olduğunu belirtti. Colrat,Nice kenti sakinlerinin evden çıkmamalarını istedi.

        Görgü tanıkları, etrafta çok sayıda cansız beden olduğunu anlattı.

        TAKSİMETRELER KAPATILDI

        Terör saldırısı sonrasında taksiciler taksimetrelerini kapatarak insanları ücretsiz olarak güvenli bölgeye taşıdı.

        Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, meydana gelen saldırı sonucu olay mahallinde yer alan taksiciler taksimetrelerini kapatarak insanları güvenli bölgelere taşıdılar.

        Hatırlanacağı üzere, Atatürk Havalimanı'nda meydana gelen terör saldırısı sonrası bazı taksicilerin 20 Dolarlık mesafe için 100 Dolar gibi müşterilerden fahiş bir fiyat istediği iddiaları sosyal medyada gündem olmuştu.

        Harita
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ