Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yılın ikinci haftasına girdik. 2014’ü genelde pozitif eğilimde tamamlayan küresel piyasaların yeni yıla da iyi başlangıç yaptıklarını söylemek mümkün. Bunun kısa bir dökümü yukarıdaki tabloda yer alıyor.

        ■ Dolar güçlenmeye devam ediyor. Bağlı olarak Euro düşüşünü sürdürüyor ve parite yeni yılda 1.20’nin de altına indi.

        ■ Petrol fiyatları düşüşüne aynen devam ediyor. Geçen yılı 57 dolardan kapatan Brent petrol 50 doların altına saktı. 12 gündeki düşüşü yüzde 15’e vardı.

        ■ Emtia fiyatları da düşüşünü sürdürüyor. Ekonomik canlılık bakımından iyi bir gösterge kabul edilen bakır fiyatları da yüzde 4’e yakın geriledi ve tonu 6 bin dolara kadar indi.

        ■ Korku endeksi olarak bilenen VIX’te yüzde 11’lik gerileme meydana geldi. Yani korku azaldı, risk alma iştahı arttı.

        ■ Borsalarda henüz net bir yön yok. Gelişen piyasalar neredeyse geçen yılın kapanışıyla aynı seviyede, gelişmiş borsalar ise yüzde 1.5 aşağıda.

        ■ 10 yıllık faizlerde gerileme devam ediyor. ABD 10 yıllıkları yüzde 2’nin, Alman 10 yıllıkları da yarım puanın altına düşerek tarihi en alt düzeyine geriledi.

        ■ Türkiye piyasaları da pozitif yönde ayrışmak istediğinin işaretlerini veriyor. Mesela faiz oranları Türkiye’de daha hızlı düştü. TL yılbaşından beri sepet kur bazında yüzde 2.9 ile daha hızlı değer kazandı. Borsa İstanbul da gelişen piyasaların sıfır çektiği bir dönemde yüzde 2.6 prim yaptı.

        ARKADA NE VAR: Pozitif ayrışmanın küçük küçük başlamasının arkasında birkaç faktör birden yatıyor.

        Bunlardan ilki hızla düşen petrol fiyatlarının başlangıçta en çok yarayacağı ülkelerin başında Türkiye’nin gelmesi. Türkiye milli gelirinin yüzde 6’sı kadar, oran olarak en çok petrol ithalatı yapan ülke. Fiyatlardaki düşüşün cari açığı ve enflasyonu düşürücü, büyümeyi artırıcı etki yapması bekleniyor. Nitekim Maliye Bakanı Mehmet Şimşek dün enflasyonun petrol fiyatlarına bağlı olarak yüzde 5’in bile altına inebileceğini söyledi. Türkiye petrol fiyatlarının düşmesiyle ekonomideki üç en önemli sorununa geçici de olsa rahatlama sağlıyor.

        Enflasyon yüzde 6’ya, hatta yüzde 5’e doğru yollanacaksa, sadece petrol fiyatı değil, baz etkisi ve iklim koşulları ile bu düşüş desteklenecekse faizlerin indirilmesi de beklenebilir. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı “Enflasyonla mücadeleye 2 puanlık reel faiz yeter” dedi. Şu andaki politika faizi yüzde 8.25. İç ve dış koşullar elverdiğinde başlayacak bir faiz indiriminin 1 puan civarında olması, belki de daha fazla gerçekleşeceği tahmin edilebilir. Faizde düşüş beklentisinin bulunması da pozitif süreci destekleyen bir gelişme.

        Türkiye’nin petrol fiyatlarıyla üç en önemli ekonomik sorununu hafifletmesi ve enflasyonu düşürebileceği ihtimali, dışarıdan portföy yatırımlarını çekici kılıyor. Nitekim 12 Ocak itibarıyla yılın geride kalan günlerinde genelde Türkiye’ye para girişi oldu ki, döviz bollaştı ve TL değerlendi. Bu eğilimin de küresel risk iştahından dolayı devam etmesi ve yılın ilk aylarını kapsaması beklenebilir.

        Yine enflasyon düşüşü, cari açık düşüşü, faiz düşüşü, büyüme artışı gibi ekonomik gelişmeler hisse senedi piyasasını destekler niteliktedir. Sermaye hareketlerinin etkisiyle borsa da genel anlamda yükseliş eğilimini sürdürebilir.

        Türkiye’ye ait verilerdeki iyileşme mart-nisan gibi tavan yapabilir. Seçim zamanında yapılırsa küresel eğilimle birlikte Türkiye’deki pozitif eğilim de bu aylara kadar devam edebilir. Seçim ne kadar öne çekilirse bozulmanın başlangıcı da o kadar öne gelebilir.

        SONUÇ: “Ağır ağır hızlan.” Augustus Caesar

        Diğer Yazılar