Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Hesapta olmayan bazı aleyhte gelişmelere karşılık Merkez Bankası kendinden bekleneni yaptı ve faizleri indirdi. Dünkü kararıyla banka faiz koridorunun üst bandını yarım puan, alt bandını ve politika faizini de çeyrek puan indirdi. Kendisinden asıl istenen kredi faizlerinin fiyatlanmasına baz teşkil eden ve bankaların maliyetlerini oluşturan gecelik borç verme yani faiz koridorunun üst bandını düşürmesiydi. Banka da en çok indirimi yarım puanla burada yaptı. Bunu yaparken “Gıda ve enerji fiyatlarındaki artan oynaklığı da dikkate alan kurul, faiz oranlarındaki indirimin ölçülü tutulmasını uygun görmüştür” dedi. Yani son olarak hava koşulları iyi gitseydi ve gıda enflasyonu yüzde 3.52 gibi yüksek bir düzeyde açıklanmasaydı, petrol fiyatları dip düzeyinden sıçramasaydı, daha büyük ölçekli bir indirim yapacaktı. Bu ifade aynı zamanda olağanüstü toplantı açıklamasının niye yapıldığının da bir yanıtı gibi.

        ■ Merkez Bankası’nın toplantı özetinde yer alan “Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır” ifadesi de, aslında faiz indirimlerine kapının açık bırakıldığına işaret ediyor. Enflasyon oranı veya rakamı yerine “görünüm” kelimesi kullanılarak da banka kendine serbesti alanı yaratıyor. Mesela enflasyon yüksek çıksa bile kur düşüyorsa, sermaye akımları pozitifse görünüm olumluya yorumlanabilecek. Kısaca sanki her üçünde olmasa da, faiz indiriminin devamı gelecek gibi bir izlenim edindim.

        ■ Bazı olumsuz gelişmelere rağmen Merkez Bankası’nın faiz indiriminde nispeten cömert davranmasının ardından finansal piyasalarda kayda değer oynaklık yaşanmadı. Bu da alınan kararın en azından yerinde veya dozunda olduğunu gösteriyor. Kredi ve mevduat faizlerinin fiyatlamasına baz teşkil eden, gecelik faizleri belirleyen “Borç Verme Faiz Oranı”nın niye çeyrek puan değil de yarım puan düşürüldüğünün ise özel bir anlamı daha var. Karar verenler bu ayrımı yaparak faiz indirimi isteyenlere “yasak savmadıklarını ve gerçekten faizi indirdiklerini” göstermek istemiş olabilirler.

        ■ Mesajın karşı tarafça da böyle anlaşılması halinde ortadaki “gerginliği azaltıcı ve yatıştırıcı” etki yapacağı açık. Bunun böyle anlaşılıp anlaşılmadığını da göreceğiz. Şayet tartışmanın dozu düşürülmezse piyasaların tansiyon yüksekliğinin sürmesi beklenebilir. Bu da en başta döviz kurunda ve bizzat piyasa faiz oranları üzerinde kendini gösterebilir.

        ■ Eğer ortadaki faiz tartışmasını ve gerginliğini azaltabilirse alınan kararın finansal istikrarın korunmasına hizmet ettiği ve aslında alınan kararının doğruluğunu da gösterir. Bu nedenle faizin üç cephede indirilmesine ama içinde en çok önem atfedilenin daha fazla düşürülmesine özel bir anlam yüklüyorum.

        ■ Önümüzdeki bir iki ayda açık bırakılan kapıdan bir faiz indirimi daha gelecekse bunun önce kredi faizlerini daha düşürücü, ardından iç tüketimi artırıcı etkisini görebiliriz.

        SONUÇ: “Az bilirim uz bilirim, Hıdrellez’den sonra yaz bilirim.” Türk atasözü

        Diğer Yazılar