Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Şubat ayı verileri son bir yılda konut fiyatlarının giderek hızlandığını gösterdi. Özellikle ocak ve şubat aylarındaki konut satışlarında yaşanan patlamanın fiyatlara da yansıdığı dikkati çekiyor. Mart ayında da konut satışları yüzde 32.5 ile en yüksek aylık artışlarından birini yapmıştı. Bir ay sonra açıklanacak mart ayı konut fiyatlarında bunun etkisini göreceğiz.

        Son bir yılda yüzde 25.4 ile İstanbul konut fiyatı en çok artan il oldu. Türkiye ortalaması ise yüzde 16.1 yükseldi. Son bir yıllık tüketici enflasyonu yüzde 6.3 arttığına göre, Türkiye konut fiyatları enflasyonun 2.5 katı, İstanbul’daki konut fiyatları 4 katı artıyor demek.

        - Şubat 2015 itibarıyla son 5 yılda fiyatlar Türkiye ortalamasında yüzde 79.1 arttı. En yüksek artış yüzde 130.3 ile Gaziantep’te yaşanırken, İstanbul yüzde 115.8 ile ikinci sırada yer aldı. Antep’in son bir yıllık artışı yüzde 6’da kalarak hız kesti. Bu durum Antep’te bir konut balonuna doğru gidişin yavaşladığına işaret ediyor.

        - Uluslararası literatürde son 5 yılda enflasyondan arındırılmış olarak yüzde 100 değerlenme konut balonuna işaret ediyor. Son 5 yıllık tüketici enflasyonu ise yüzde 42 arttı. Bu ölçüte göre son 5 yılda Gaziantep konutlarının reel artışı yüzde 62, İstanbul’un yüzde 59 oluyor.

        - Antep’in konut piyasasının Türkiye’yi etkilemesi pek olası değil. Çünkü hacmi küçük. Ama satılan konutların yaklaşık beşte biri İstanbul’dan. Dolayısıyla buradaki piyasa hareketlerinin bire bir Türkiye piyasasına yansımasını beklemeli.

        - Balon oluşumunda yarı yol yüzde 59 ile henüz geçildi. Henüz tehlikeli bir durum yok. Ama fiyat artışları bu hızda devam ederse iki yıl sonra da konut balonu ile karşı karşıya kalacağımız da hesaba katılmalı.

        - Konutta arz ve talep artışının kötü bir yanı yok. Ama arzın talebin önüne geçmesine rağmen fiyatın neden hızlandığı ve genel enflasyonu yükselttiğini ise anlamak bir hayli zor.

        SONUÇ: “Çizgiyi aşma!” Erasmus

        Diğer Yazılar