Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dün açıklanan temmuz dış ticaret rakamları birkaç açıdan önemliydi.

        - İhracat düşüşü yüzde 16.2 ile mayıstan sonra yılın en kayıplı ikinci ayı oldu. 7 aylık azalma yüzde 9.4 oldu.

        - İthalat ise yüzde 8.7 geriledi. 7 ayda ihracat 8.7, ithalat 14.8 milyar dolar azaldı.

        - Buna paralel dış ticaret açığı yüzde 13 ile 6 milyar dolar azaldı. İhracatın ve ithalatın azalması büyüme açısından iyi değil. Tek iyi yanı açığın azalması.

        - İthalat azalmasının bir bölümü de fiyat düşüşü kaynaklı. Çünkü ağırlıklı olarak ithal edilen hamadde fiyatları küresel çapta geriliyor. Aynı dönemde emtia fiyatları yüzde 13 ve petrol fiyatları yüzde 10 düştü.

        - Enerji ithalatı 8.6 milyar dolar ve yüzde 26.7 azalmayla 7 ayda 23.7 milyar dolara indi. Bu yıl altın ithalatı 3.8 milyar dolardan 2.4 milyar dolara ve yüzde 36 oranında düştü. Bu iki kalem yanında emtia fiyatları düşüşüyle ithalat 15 milyar dolar azaldı.

        - Aynı dönemde yurtiçi talep nispeten canlıydı. Konutla otomobil satışlarında patlama yaşandı. Daha çok ithal otomobiller tercih edildiği için, 7 aylık motorlu kara taşıtları ithalatına 1.8 milyar daha fazla ödendi. Toplam 10.2 milyar dolarla otomotiv, yüzde 21 oranıyla en çok ithalat yapan ikinci sektör oldu. En çok artış 2.5 milyar dolar ve yüzde 24 artan uçak ithalinde yaşandı.

        - Bütün teşviklere rağmen teknolojik ürün ihracatında ilerleme sağlanamadı. Toplam sanayi malı ihracatı içinde yüksek teknolojik ürünlerin payı geçen yılın temmuzunda yüzde 3.4’ten bu yıl yüzde 3.3’e indi. 7 aylık dönemde ise yüzde 3.3 ile sabit kaldı.

        - Ancak yüksek teknolojinin ithalattaki payı yükseldi. Geçen yılın temmuzunda yüzde 13.7 olan pay bu yıl yüzde 14.7’ye, 7 ayda da yüzde 13.8’den yüzde 15.4’e çıktı. Rakam olarak ithalat temmuzda 2.13 milyar dolardan 2.22 milyar dolara, 7 aylıkta da 14.87’den 15.3 milyar dolara yükseldi.

        - Rakamlar 7 ayda 2.6 milyarlık ihracata karşılık 15.3 milyar dolarlık ithalat yapıldığı, net bazda 12.74 milyar dolarlık 7 aylık ithalatın, aylık 1.82 milyar dolarla yıllık 22 milyar dolarlık net teknoloji ithalatına gidildiğini gösteriyor bize. Bu rakam verilen cari açığın yarısı kadar.

        - Hammadde açığımız var, çünkü ülke bir emtia üreticisi değil. Enerjide büyük açığımız var, Türkiye bir petrol veya doğalgaz ülkesi değil. Teknolojide ise herhangi bir gerekçemiz yok. İthalatla ihracat arasındaki büyük fark, 2002 yılında da benzer düzeydeydi. Tek fark bugün ihracatımızı tıkarken, ithalatımızı şişiriyor ve cari açığı büyütüyor.

        SONUÇ: “Tam eşiğe ayak bastın.” Latin özdeyişi

        Diğer Yazılar